Atostogos ant dviračio: 10 įdomių maršrutų Šiaulių krašte

Didelei daliai aktyvų poilsį mėgstančių žmonių vasaros iškylos asocijuojasi su kelionėmis dviračiu. Savo miestą dviračių sostine tituluojantiems šiauliečiams ir miesto svečiams Šiaulių turizmo informacijos centro (TIC) specialistai paruošė specialių maršrutų tiek mieste, tiek ir Šiaulių apskrityje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-06-04 09:01, atnaujinta 2018-02-13 05:15

Šiauliuose dviratininkų dėmesiui pasiūlyta vienuolika lankytinų objektų. Po Šiaulių apskritį pakeliauti nusprendusiems dviratininkams siūloma rinktis vieną iš dešimties maršrutų, kurių ilgis siekia nuo 7 iki 140 kilometrų.

Pasak Šiaulių TIC projektų vadybininkės Auksės Visminaitės, sudarant dviračių maršrutus bei atrenkant leidiniui Šiaulių lankytinas vietas „dviračio neišradinėta“ - pasirinkti turistų traukos centrų link besidriekiantys maršrutai arba dviratininkų jau pamėgtos trasos.

Užsieniečiai vyksta į Kryžių kalną

Turistams patogiuose bukletuose, kurių galima gauti užsukus į Šiaulių TIC, yra ne tik žemėlapis su jame pavaizduotais maršrutais bei lankytinomis vietomis, bet ir dviračių parkavimo vietomis, jų nuomos punktų bei taisyklų adresais.

„Į Šiaulius atvykstantys ir čia dviračiais pakeliauti norintys turistai juos išsinuomoti gali ir pas mus. Nuomai turime dešimt dviračių ir du tandemus. Tačiau pasitaiko dienų, kai pas mus nebelieka nė vieno laisvo dviračio.

Dviračių nuomos paslauga mielai naudojasi į Šiaulius atvykstantys užsieniečiai.

Užsienio turistai dviračiais važinėjasi po Šiaulius bei mina į Kryžių kalną. Iki šios labiausiai užsienio turistų lankomos vietos nuo Šiaulių centro tėra 12 kilometrų“, - portalui lrytas.lt sakė A.Visminaitė.

Sudarė lankytinų objektų sąrašą

Turint pusdienį laiko galima rinktis kelionę dviračiu iki Kairių ežero (7 km), Rėkyvos ežero (11,8 km), vykti į Kurtuvėnus (apie 20 km) arba pasivažinėti po Šiaulius.

Šiauliuose pasidairyti nusprendę turistai dviračiu gali ne tik greitai patekti į vieną iš dešimties centrinėje miesto dalyje esančių muziejų, bet ir apžiūrėti dėmesio vertus objektus.

Į Šiauliuose dviratininkams lankytinų objektų sąrašą įtraukta Prisikėlimo aikštė, fontanas „Saulės diskai“, Senosios miesto kapinės, Saulės laikrodžio aikštė, Talkšos ežero pakrantėje stovinti Geležinė lapė, Salduvės piliakalnis, Gaidžio laikrodžio aikštė, mažoji architektūra pėsčiųjų bulvare, Sukilėlių kalnelis, Zubovų rūmai bei Šiaulių universiteto botanikos sodas.

Parinko ir ilgesnių maršrutų

Tiems, kas mėgsta keliauti dviračiais Šiaulių krašte siūlomi aštuoni didesni maršrutai.

Kalnų ratu pavadintą maršrutą rekomenduojama rinktis tiems, kurie nori susipažinti su Akmenės krašto įžymiomis vietomis, gamtos, kultūros ir istorijos paminklais.

Iš Martyniškių kaimo vaizdingomis vietomis per Menčių klinčių karjerus, Naująją Akmenę, Valstybinį Kamanų rezervatą, Akmenę, Ventą ir Papilę besidriekiantis 86 kilometrų ilgio dviračių maršrutas baigiasi Biliūniškės kaime.

Pasirinkus alternatyvius maršrutus šią trasą galima prailginti iki 117, 130 arba net 140 kilometrų.

Su Šiaulių krašto gamta ir kultūros paveldu susipažinti nusprendusiems dviratininkams siūlomas Milžinų tako maršrutas.

Varputėnuose kelionę pradėję dviratininkai Kuršėnus, Gruzdžius, Meškuičius, Kryžių kalną, Aukštelkę, Bubius, Kurtuvėnų regioninį parką bei Bazilionus. Šio maršruto ilgis – 119 kilometrų.

Srauniomis upėmis, skaidriais ežerais, gamtovaizdžiai bei koplytstulpių rėžiniams pasigėrėti norintiems dviratininkams siūlomo rinktis vieną ir dviejų Ežerų ir miškų juostos maršrutą.

Ilgesnį (108 km) maršrutą pasirinkę dviratininkai kelionę pradės Beržėnuose, aplankys Užventį, Kražius, Kelmę, Maironius, Lyduvėnus, Šiluvą, Tytuvėnus, o kelionę baigs Šedbarų kaime.

Trumpesnę (61 km) trasą pasirinkę dviratininkai Kelionę pradės Kelmėje ir per Kukečius, Grimzius, Pašiaušę, Pikeliškę pasieks Bazilionus.

Siūlo aplankyti dvarus

Su Radviliškio krašto architektūriniais paminklais susipažinti norintiems dviratininkams siūloma rinktis 76 kilometrų ilgio Dvarų alėjos maršrutą.

Šiaulaičių kaime kelionę pradedantys turistai suka į Šiaulėnus, Kunigiškius, Šaukotą, Pašušvį, Grinkiškį, Baisogalą, Šeduvą, Raudondvarį ir kelionę baigia Burbiškio dvare.

Pažintį su Pakruojo kraštu dviratininkams rekomenduojama pradėti nuo Plauciškių kaimo, iš ten traukti į Padubysį, Rozalimą, Klovainius, Pamūšį, Pakruojį, Linkuvą, Lauksodį ir baigti kelionę Žeimelyje. Vėjo malūnų keliu pavadinto maršruto ilgis – 76 kilometrai.

Su Joniškio rajono gamtos ir kultūros paveldu susipažinti norintiems dviratininkams siūlomas Romantikų taku pavadintas 60 kilometrų ilgio maršrutas. Jis nuo Kriukų suka Bariūnų link, driekiasi per Joniškį, Skaistgirį ir baigiasi Žagarėje.

Kelyje - dešimt vėjo malūnų

Tiems, kuriuos domina unikalių Lietuvos kultūros paveldo objektų – vėjo malūnų – istorinė praeitis, siūloma rinktis Malūnų kelio maršrutą. Šį 93 kilometrų ilgio maršrutą pasirinkę dviratininkai galės pamatyti dešimt iš 76 Lietuvoje išlikusių vėjo malūnų.

Kelionę dviratininkai pradeda Voskonių kaime, traukia į Radviliškį, po to suka į Paežerius, važiuoja per Šniukonius, Kleboniškius, Šeduvą, Baisogalą, o ją baigia Giedraičių kaime.

Trumpesni dviračių maršrutai turistų laukia ir Kurtuvėnų, Tytuvėnų, Žagarės bei Ventos regioniniuose parkuose. Juos parinko šių parkų administracijos darbuotojai.

Vien Tytuvėnų regioninio parko administracija dviratininkams yra sudariusi net keturis (15-33 kilometrų ilgio) maršrutus, kuriuos pasirinkus galima gėrėtis įspūdingu kraštovaizdžiu.

Dviratį galima atsivežti ir autobusu

Nors dviračių nuomos punktų galima rasti ne tik Šiauliuose, ilgesnį maršrutą pasirinkusiems dviratininkams rekomenduojama keliauti savo dviračiu.

Naudotis nuosavu, o ne išsinuomotu dviračiu yra ne tik pigiau - ilgas sėdėjimas ant išsinuomoto dviračio balno gali palikti ne pačių geriausių kelionės prisiminimų.

Šiaulių krašte dviračiu pakeliauti nusprendę turistai jį gali atsivežti ne tik automobiliu, bet ir visuomeniniu transportu.

Galimybę keliaujant autobusu gabentis dviratį nemokamai siūlo keleivių vežimo bendrovė „Kautra“. UAB „Kautra“ autobusai vežantys dviračius sistemoje autobusubilietai.lt pažymėti dviračio simboliu.

Jei traukinys yra pritaikytas dviračių vežimui, juos gali vežtis ir traukinių keleiviai. Papildomos informacijos apie dviračių vežimąsi traukiniais reikėtų ieškoti tinklapyje litrail.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.