Kantriausi stumbryno svečiai grožisi ką tik gimusiu stumbriuku

Į Panevėžio rajone įsikūrusį vienintelį Lietuvoje Pašilių stumbryną susiruošę lankytojai dabar gali išvysti ne tik kaimenę didžiulių stumbrų, bet patį jauniausią bandos narį – gegužės pabaigoje gimusį stumbriuką. Jau puikiai bėgiojantį, tik vardo dar neturintį mažylį budriai saugo motina, septynmetė stumbrė Polalfa.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 9, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:31 AM

Pasak stumbrininko Ryto Papšio, mažasis stumbriukas gimė gegužės 23 dieną. Jo motina maždaug savaitei buvo atsiskyrusi nuo kitų trijų kartu su ja viename aptvare gyvenančių stumbrų, o vėliau pasirodė jau su aplink laigančiu stumbriuku. „Motinos stumbrės iš pradžių prie bandos savo naujagimių neatveda, moko juos paklusnumo ir kitų elgesio bandoje taisyklių“, – sakė ilgametis stumbrų prižiūrėtojas.

Vos poros savaičių amžiaus, judrus ir sveikas patinėlis motinos budriai saugomas. Todėl norintys jį nufotografuoti ar bent jau įdėmiau apžiūrėti stumbryno lankytojai turi apsišarvuoti kantrybe – motina vis stengiasi jį nuo smalsių žvilgsnių užstoti savo nemenko stoto kūnu.

Už tai kiti suaugę girių galiūnai mielai pozuoja į stumbryną užsukusiems turistams. Šiuo metu dviejuose maždaug 50 ha užimančiuose aptvaruose gyvena 17-a stumbrų. Egzotiškai atrodančiais milžinais galima pasigrožėti vaikštant palei aptvarus juosiančias tvoras arba užlipus į virš vieno aptvaro iškilusią apžvalgos aikštelę. Iki soties prisižiūrėję stumbrų, lankytojai gali pailsėti gražiai įrengtose pavėsinėse ar poilsio aikštelėse.

Pamatyti stumbrų atvažiuoja ne tik lietuviai iš įvairių šalies regionų, bet ir užsieniečiai. Labai populiarus Pašilių stumbrynas ir tarp moksleivių ar darželinukų – retą dieną čia autobusais neatvyksta mažieji ekskursantai.

Atvykusius lankytojus pasitinkantis stumbrininkas R.Papšys juokiasi, kad ne mažiau dėmesio nei stumbrai sulaukia ir jo ištikima keturkojė palydovė, terjeriukė Fyfa. Šeimininkui lydint ekskursijos dalyvius po stumbryną, kalytė taip pat žingsniuoja kartu.

1969 metais įkurtame Pašilių stumbryne gyvenantys Europos stumbrai įrašyti ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę Raudonąją knygą. Nuo 1973 metų dalis stumbrų buvo pradėta iš aptvarų išleisti į laisvę. Šiuo metu laisvai po Panevėžio ir Kėdainių rajonų miškus ir laukus klajoja kelios bandos, kuriose – apie 70 stumbrų

Pašilių stumbrynas įsikūręs Krekenavos seniūnijos Pašilių miške, Girelės viensėdyje, už kelių kilometrų nuo kelio Krekenava-Ramygala. Darbo laikas: pirmadienį-penktadienį 10-16 val., savaitgalį 10-18 val. Pirmadienis – nedarbo diena.

Bilietų suaugusiems kaina – 4 litai, vaikams – 2 litai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.