Liepos 16-oji. Škaplierinė ir popierinio banknoto diena

Šiandien - nuo seno minima Škaplierinė ir Prapjovos. Prapjovomis vadinta pirmoji rugiapjūtės diena. Šeimininkas nupjaudavo pirmą sruogą rugių ir atnešdavo šeimai pasivaišinti. Rugius pjauti pradėdavo per Mėnulio pilnatį, tik ne savaitės vidury. Buvo kepama duona ir aukojama žemės deivei – duona užkasama aplink rugių lauką. Įsigalėjus krikščionybei, pradėta minėti Škaplierinė. Paplito tikėjimas, kad būtent šią dieną Mergelė Marija išvaduoja sielas iš skaistyklos. Anot prietarų, šią dieną nereikėtų dirbti, kad vėjai rugių neišguldytų. Žodžiu, švenčiame nedirbdami ir tegul pabando nubausti dorus krikščionis!

Jei senovės gobšuolių maldas aukso rutuliukams dar buvo galima suprasti, tai šiuolaikinių dvasios skurdžių meilę spalvotiems popierėliams su skaičiais paaiškinti išties sudėtinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei senovės gobšuolių maldas aukso rutuliukams dar buvo galima suprasti, tai šiuolaikinių dvasios skurdžių meilę spalvotiems popierėliams su skaičiais paaiškinti išties sudėtinga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 15, 2014, 6:59 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:17 PM

Gruzijoje – Dvasinės meilės diena. Ukrainos mieste Odesoje – Meliono diena. Kaip jas švęsti galva neišneša, tad dvasiškai švęsime nešdami namo melionus. Tiks ir arbūzai.

622 m. šią dieną, prasidėjo islamo kalendorius. Tiesiog faktas, kurį galima paversti proga, o galima palaukti ir Naujųjų metų.

Galime trankiai švęsti popierinio banknoto Europoje gimtadienį. Ir ne taip trankiai infliacijos užgimimą. 1661 m. Švedijos bankas „Stockholms Banco“ išleido pirmuosius Europoje popierinius banknotus. Netrukus Europa sužinojo, kas tai yra infliacija ir kodėl popierius jai pasiduoda, o aukso gabalėliai – ne.

1935 m. Oklahomos mieste, JAV, įrengtas pirmasis pasaulyje automatas, renkantis mokestį už automobilio stovėjimą. Gal ir ne tokia klaiki proga, kaip Rusijos imperatoriaus Nikolajaus antrojo sušaudymas (komunistai jį sušaudė šią dieną 1918 m. Jekaterinburge), tačiau vairuotojai gali ir paburnoti.

Liūdna proga – 1945 m. Meksikoje, Alamogordo poligone dykumoje, JAV susprogdino pirmąją atominę bombą. Pirmajam bandymui pasirinkta bomba vadinosi „Trinity“.

Gera proga – 1969 m. iš Kennedy kosminio centro kosmodromo startavo kosminis laivas „Appolo 11“. Taip prasidėjo pirmoji sėkminga žmonių kelionė į Mėnulį. Praktiškai kosminė proga siausti!

Na, o visi rimti pasaulio gyventojai šiandien turėtų rimtai susimąstyti – prasidėjo antroji vasaros pusė, tad jei dar neatostogaujate, tai kas čia per gyvenimas? Žodžiu, skubiai reikia rengti gero oro ir gaivaus vandens paieškų ekspediciją, kitaip rudenį gresia krizė, baisesnė už nedarbą – persidirbimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.