Liepos 21-oji. LTSR įkūrimo ir žemiausios temperatūros diena

1940 m. ignoruojant Valstybės Konstituciją pirmajame nedemokratiškai išrinkto Liaudies Seimo posėdyje priimta Deklaracija apie valstybės santvarką. Lietuva paskelbta socialistine Tarybų respublika. Taip pat priimta Lietuvos stojimo į Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos sudėtį deklaracija, kurioje seimas nutarė prašyti SSRS Aukščiausiosios Tarybos priimti Lietuvos TSR į Sovietų Sąjungos sudėtį. Vėliau daugelį metų dantis sukandę šventėme šią dieną, o dabar dar klausiame, kodėl lietuviai nemėgsta paradų.

„Kur dabar traukiam, Anuprai?“ „Į Lietuvą. Sako ten vietiniai vis orais skundžiasi. Pasakysiu, kad pas mus, Antarktyje, stabiliai apie trisdešimt ir niekada nelyja, gal sutiks keistis?“ „Tai padainuokime: „Antarktinę Lietuvą pingvinai sukūrė, už laisvę ir tiesą kovoję ilgai..."<br>123rf nuotr.
„Kur dabar traukiam, Anuprai?“ „Į Lietuvą. Sako ten vietiniai vis orais skundžiasi. Pasakysiu, kad pas mus, Antarktyje, stabiliai apie trisdešimt ir niekada nelyja, gal sutiks keistis?“ „Tai padainuokime: „Antarktinę Lietuvą pingvinai sukūrė, už laisvę ir tiesą kovoję ilgai..."<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 21, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:28 PM

Puiki proga mums, taip mėgstantiems visas pergales priskirti sau, o už pralaimėjimus kaltinti JUOS, pamėginti pasimokyti iš istorijos klaidų. Taip, nelaimes prisiminti skaudžiau, negu triumfo akimirkas, tačiau kur kas naudingiau. Bent jau tam, kad išanalizavę suvoktume, kokias padarėme klaidas, kad viskas baigėsi būtent taip? Juk mėgindami gyventi geros praeities iliuzijomis, pasmerkiame save kartoti ir blogą praeitį, į kurią kažkada toji „geroji“ atvedė.

Na, o nenorintys taip liūdnai leisti pirmadienio, gali lėkti į Žemaitiją. 1994 m. atkurtą Žemaitijos herbą ir vėliavą patvirtino Lietuvos heraldikos komisija. Aha, matau jau supratote – herbo atgavimo dvidešimtmetis labai rimta proga nerimtai šventei.

Galima lėkti ir į Belgiją, kur švenčiama nacionalinė nepriklausomybės šventė. Taip pažymimas pirmojo Belgijos karaliaus Leopoldo I karūnavimas, po to, kai 1830 m. spalio 4 d. šalis atgavo nepriklausomybę nuo Nyderlandų

Singapūre – rasinės harmonijos diena. Visose šalies mokyklose skirtingų nacionalinių grupių moksleiviai skatinami apsirengti savo tautiniais kostiumais, žaidžiami įvairių šaly gyvenančių tautų žaidimai. Taip Singapūras išreiškia pasididžiavimą, kad čia taikiai sugyveną skirtingiausių kultūrų ir kilmės žmonės. Kitą vertus, data parinkta ne atsitiktinai – 1964 m. Singapūre šia dieną vyko rasinės riaušės, tad teko pasimokyti tolerancijos.

1865 m. Springfilde (Misūris, JAV) įvyko pirmasis vesternų stiliaus susišaudymas JAV vakaruose. Legendinis „Laukinis“ Bulas Hickokas nušovė Davisa Tuttą. Po to tai tapo tradicija, o 1873 m. įvyko ir pirmasis ginkluotas traukinio apiplėšimas. Ne taip jau seniai, pasirodo, tie laukiniai vakarai tapo laukiniais. Ir ne taip jau ilgai jaus buvo.

1983 m. Antarktyje, Sovietų Sąjungos mokslinėje stoty „Vostok“, užregistruota žemiausia visų laikų temperatūra pasaulyje: –89,2 laipsniai pagal Celsijų. Taigi, jei skundiesi, kad karšta, visada gali nuvykti ten – šiandien Antarkty rekordo gal ir nebus, bet karšta tikrai nepasirodys.

Amerikiečiai šiandien mini nacionalinę prasto maisto dieną. Keista – nejaugi visas kitas dienas jie to prasto maisto nevalgo? Kitą vertus, galime paminėti ir mes – bent karą to prasto maisto neliesti, leisti jam dar dieną parduotuvių lentynose papūti ir į jo sveikatą suvalgyti ką nors gero bei naudingo. Būkit laimingi bulvių traškučiai – mes jūsų neliesime!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.