Liepos 24-oji. Pusseserių, pusbrolių ir Ukrainos vėliavos diena

Ekvadore, Venesueloje, Kolumbijoje ir Bolivijoje švenčiama Simono Bolivaro diena. Žmogus, kuris didžiajai daliai Pietų Amerikos valstybių iškovojo nepriklausomybę nuo Ispanijos imperijos, gimė šią dieną 1783 m.

Kol kas Europos Sąjunga Ukrainai keistoko charakterio pusseserė. Viena ranka remia ir kviečia, kita – ginklus priešams dalina, o akys nuo mėginimų su visais flirtuoti jau visai žvairos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kol kas Europos Sąjunga Ukrainai keistoko charakterio pusseserė. Viena ranka remia ir kviečia, kita – ginklus priešams dalina, o akys nuo mėginimų su visais flirtuoti jau visai žvairos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 23, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:56 PM

Jei priklausai mormonams yra ką švęsti. JAV Jutos valstijoje šiandien – Pionierių diena. Ne tų, kurie su raudonais kaklaraiščiais vaidino Lenino anūkus, o pirmųjų mormonų, kurie šią dieną 1847 m. atvyko į Solt Leik slėnį. Brighamo Youngo vadovaujami 148 mormonų pionieriai keliavo 17 mėnesių ir apsistoję šiame slėnyje įkūrė Solt Leik miestą.

1487 m. Leuvardeno miesto Nyderlanduose piliečiai streikavo protestuodami prieš užsienietiško alaus uždraudimą. O Sovietų Sąjungoje 1990 m. atšaukti visi prieš penkerius metus įvesti prekybos alkoholiu apribojimai. Žodžiu, mažo žingsnelio žmonijai, bet didelio svirduliavimo nemažai jos daliai diena. Kas švęs?

1990 m. virš Kijevo merijos pirmą kartą iškelta mėlynos ir geltonos spalvų laisvos Ukrainos vėliava. Praėjo beveik ketvirtis amžiaus ir dabar panorę tikros laisvės ukrainiečiai tą vėliavą gina savo krauju.

1911 m. Hiramo Bingamo vadovaujama ekspedicija atrado „prarastą inkų miestą“ Maču Pikču. 1440 m. įkurtas miestas gyvavo iki 1532 m., kuomet inkus užpuolė ispanų konkistadorai. Tiesa, šio miesto jie nenukariavo – visi Maču Pikču gyventojai tiesiog paslaptingai išnyko. Už paslaptingai atsiradusius istorinius paminklus!

Žmonės, kuriuos gamta nuskriaudė atėmusi regėjimą, šiandien turi gerą progą švęsti. 1926 m. Kaune, Liaudies namų salėje, įvyko pirmasis Lietuvos aklųjų suvažiavimas. Jame dalyvavo 200 aklųjų. Suvažiavimą surengti padėjo komitetas Lietuvos karo invalidams šelpti, finansavęs išlaidas. Šis suvažiavimas nutarė įsteigti Lietuvos aklųjų sąjungą, priėmė sąjungos įstatus, išrinko 5 narių centro valdybą ir 3 narių revizijos komisiją.

Na, o visi visi šiandien privalo pagerbti savo dėdžių ir tetų vaikus, taigi – pusbrolius ir pusseseres. Dažniausiai santykiai su jais ir taip nebūna prasti, tad dar viena proga smagiai pašvęsti tikrai nepakenks. Juolab, kad visiems pusgiminaičiams ir tu esu pusgiminaitis, tad ir jie turi tave pasveikinti. Jei turi du pusbrolius, praktiškai turi brolį, jei dvi pusseseres – seserį. O ką turi, jei yra vienas pusbrolis ir viena pusseserė? Teisingai – du objektyvius patarėjus visiems gyvenimo atvejams!

Jei per kažkokį stebuklą vis dar neradai geros progos, kurią verta šiandien minėti, primename dar kelias: 1701 m. Antuanas Kadilakas prie Didžiųjų ežerų įkūrė mažytę prekeivių kailiais gyvenvietę, kuri dabar virto Detroito miestu (JAV); 1823 m. Čilėje panaikinta vergovė; 1851 m. Didžiojoje Britanijoje panaikinti mokesčiai už langus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.