Liepos 26-oji. Nokis ir Sirpstas, bei CŽV ir FTB diena

Pabaigtuvės – viskas sunoko. Dar kitaip ši šventė vadinama Nokiu ar Sirpstu. Šią dieną buvo rengiamos vakaronės, prirenkama uogų, prikepama šviežios duonos, prikasama šviežių bulvių... Na, gerai, gal patys sugalvosite, kaip ten vakaroti ir ką atsinešti.

Ne Joninės, o Oninės, bet nulėkti į Rumšiškes yra proga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ne Joninės, o Oninės, bet nulėkti į Rumšiškes yra proga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-07-25 13:18, atnaujinta 2018-02-11 17:52

Fidelio Kastro gerbėjai Kuboje švenčia vieną didžiausių metų švenčių – Nacionalinio maišto dieną. Būtent šios dienos vardu buvo pavadintas Kubos revoliucinis judėjimas „M 26-7“. 1953 m. 160 Fidelio Kastro vadovaujamų kovotojų atakavo Moncada kariuomenės garnizoną Santjago mieste. Nors ataka buvo visiškai nesėkminga, ši data laikoma revoliucijos, kuri galiausiai nuvertė F. Batistos valdžią, pradžia. Per daug nepersidirbantys kubiečiai švęs dvi-tris dienas. Prisijungti neverta – po to gali tekti švęsti darbo biržoje.

Liberijoje švenčiama Nepriklausomybės diena – 1847 m. ją atgavo nuo JAV. Maldyvai nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės atgavo 1965 m., tad šiandien irgi švenčia.

1803 m. pietinėje Londono dalyje pradėjo veikti pirmasis pasaulyje geležinkelis „Surrey Iron Railway“. Tekinio ir pabėgio gerbėjai turi puikią progą padunksėti.

Visi, kurie tiki, kad Amerika mums padės ir džiaugiasi jos galybe, privalo paminėti šią dieną. 1908 m. JAV generalinis prokuroras Charlesas Josephas Bonaparte'as išleido įsakymą įkurti agentūrą, kuri vėliau buvo pavadinta Federaliniu tyrimų biuru. 1947 m. JAV prezidentas Harry S. Trumanas pasirašė Nacionalinio saugumo aktą, kuriuo įsteigė Centrinę žvalgybos valdybą, JAV gynybos departamentą, JAV karines oro pajėgas, generalinį štabą ir nacionalinio saugumo tarybą.

Mėnuliečiai švenčią. 1971 m. Į kosmosą pakilo ir link Mėnulio nuskriejo JAV kosminis laivas „Apollo 15“. Pasibaigus, ši kelionė buvo vadinama sėkmingiausia Mėnulio misija iš visų vykdytų. Laivas pirmą kartą į Mėnulį nugabeno keleivinę transporto priemonę, kuria du dvi dienas Mėnulyje praleidę kosmonautai galėjo apkeliauti daug didesnę teritoriją ir surinkti daugiau pavyzdžių. Vienintelis aptemdęs šią misiją faktas buvo tai, kad kosmonautai su savimi gabenosi pašto ženklų, kuriuos vėliau ketino brangiai parduoti. Apie tai sužinojusi visuomenė pasipiktino – juk skrydžio metu svarbus kiekvienas gramas.

Jei turi tetą ir dėdę, pasveikink juos, jei ne su amerikiečių minima Tetos ir dėdės diena, tai bent su pabaigtuvėmis. O jei neturi, gali drąsiai minėti Visko arba nieko dieną. Gali minėti visaip arba niekaip – vis tiek tiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.