Rugpjūčio 2-oji. „Ubagų“ diena

„Ubagų“ dienos vardas Lietuvoje atsirado, nes pasibaigus rugiapjūtei liaudyje buvo paplitusi tradicija pirmuoju derliumi pavaišinti ir tuos, kurie kenčia nepriteklių. Vargšams nunešdavo duonos, kitų maisto produktų. Įvedus krikščionybę, šią dieną švenčiama Šv. Mergelės angeliškosios šventė.

Liaudis pataria niekam neatsižadėti ubago terbos, tačiau pasižadėti jai irgi nėra joks nuopelnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Liaudis pataria niekam neatsižadėti ubago terbos, tačiau pasižadėti jai irgi nėra joks nuopelnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 1, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:21 PM

Saldumynų mėgėjai ir išmaniųjų telefonų su „Android“ operacine sistema savininkai šiandien gali švęsti Tarptautinę ledų batonėlio (tarp sausainių) dieną. Na, tai toks ledų sumuštinis, kuriame ledai yra vietoj dešros, o sausainiai ar pyragėliai – vietoj duonos. Angliškai toks gaminys vadinamas „ice cream sandwich“ - smaližiams skanu, o „Android“ savininkams primena vis dar naudojamą operacinę sistemą „Android 4.0, Ice Cream Sandwich“. Žodžiu, jei nieko nesupratote, tai ir nesukite galvos – porcija ledų šventę sukurs net be progų!

Rusijoje, Baltarusijoje, Kazachstane ir Ukrainoje šiandien - Oro desantininkų diena. Kaip ir kas ją švenčia šiais metais baisu net pagalvoti.

Serbai švenčia aviacijos dieną. Azerbaidžaniečiai šlovina savo kino meną Nacionalinio kino dieną. Na, o Makedonijoje minima Respublikos diena.

1945 m. Potsdame vykusioje konferencijoje, antihitlerinės koalicijos šalys priėmė nutarimą, kuriuo Karaliaučiaus kraštas perduotas Sovietų Sąjungai. Buvusi rytų Prūsija tapo „Kaliningradskaja oblastj“ ir dabar ten apsilankantys vokiečiai su giliu liūdesiu regi, kuo virto kadaise klestėjusi Prūsijos žemė. Gal kažkam tai ir šventė?

1377 m. prie Pjanajos upės vykusiame mūšyje kunigaikščio Ivano Dmitrijaus vadovaujamą Rusų armiją sumušė Mėlynosios ordos chano Muzafaro kariuomenė. Ordos karių buvo kur kas mažiau, tačiau didelio vargo jie nepatyrė – Rusijos kariai buvo beviltiškai girti ir praktiškai nesipriešino, o kunigaikštis su visu savo būriu tiesiog nuskendo upėje. Vėliau menant šiuos įvykius upė ir gavo pavadinimą Pjanaja (rusiškai – girtoji). Įdomu, ar minima ši diena taip pamilusioje savo didingą istoriją šių dienų Rusijoje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.