Rugpjūčio 9-oji. Knygų mylėtojų ir Tarptautinė tautų diena

Su Tarptautine tautų diena! Tiksliau būtų šią dieną vadinti Čiabuvių globos diena, nes būtent dėl jų Jungtinių Tautų Organizacija 1994 m. sugalvojo šią dieną. Na, o mes, lietuviai, juk ir esame čiabuviai (išskyrus emigravusius), tad klumpakojį ar kokį gyvatarą šia proga sušokti privalai! Gaila, nepradėjo mūsų saugoti XII a. – būtume dabar antropologų tyrinėjami pagonės…

Jie yra mes. Visi, kas kitokie ir kitur, yra tokie patys ir čia. Nes tai žmonės, kurie yra ten, kur turi būti ir tuo, kuo gimė. Taigi - kaip mes. Nors ir visai kitokie. Su Tautų diena.<br>123rf nuotr.
Jie yra mes. Visi, kas kitokie ir kitur, yra tokie patys ir čia. Nes tai žmonės, kurie yra ten, kur turi būti ir tuo, kuo gimė. Taigi - kaip mes. Nors ir visai kitokie. Su Tautų diena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 8, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:18 AM

1922 m. Lietuvos Seimas priėmė Piniginio vieneto įstatymą, kuriame paskelbė auksu pagrįstos valiutos – lito įvedimą. Remiantis juo, spalio 1 d. buvo įvesta nacionalinė valiuta. Galime ginčytis, ar šiandien lito gimtadienis, ar jo pradėjimo metinės, tačiau negalime to nešvęsti.

Šiandien – Knygų mylėtojų diena. Tad pats geriausias būdas ją atšvęsti – nubausti kokį nors neraštingą draugą padovanojant jam puikią ir įdomią knygą. Televizorius gal ir praras vieną auką, užtat pasaulis turi galimybių gauti vienu mąstančiu žmogumi daugiau.

Singapūre, minint šalies nuo Malaizijos atgautos nepriklausomybės metines (1965 m.), švenčiama Nacionalinė diena. Beje, nepriklausomybę ši šalis atgavo ne po kovos, o buvo tiesiog išspirta iš Malaizijos, tokiu būdu tapdama vienintele pasaulio valstybe, atgavusia nepriklausomybę ne savo valia.

Pietų Afrikos Respublikoje – Nacionalinė moters diena. Prisimenamas 1956 m. moterų žygis protestuojant prieš rasistinio režimo šalyje įvestus privalomus pasus juodaodžiams, kurie ribojo jų judėjimo laisvę. 20 tūkst. žygiuojančių moterų tuomet dainavo dainą: „Dabar tu palietei moterį, tu trenkeisi į akmenį.“ Ši frazė ir dabar simbolizuoja Pietų Afrikos moterų drąsą ir stiprybę.

1173 m. pradėta garsiojo Pizos bokšto statyba, ji truko du šimtmečius. Tuo metu niekas negalvojo, kad jis taps „svyrančiuoju“. O dabar sunkiai kas beįsivaizduoja, kaip galima buvo pastatyti nekokybišką pastatą, kuris stovi šitiek metų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.