Palangos pajūrio meniu: nelegalūs čeburekai ir dvigubos kainos

Ne pirmus metus poilsiauti į Palangą važiuojantys žino, kad kainų kurorte net neverta lyginti su tomis, iš kur atvykstate. Portalo lrytas.lt žurnalistė apsilankė paplūdimyje ir smalsumo vedama palygino, kokius antkainius užsideda pajūrio verslininkai bei nelegalūs čeburekų siūlytojai, nuo kurių maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai siūlo bėgti kuo toliau.

Primygtinai rekomenduojama nelegalius čeburekų prekeivius ignoruoti ir nerizikuoti savo bei vaikų sveikata.<br>123rf nuotr.
Primygtinai rekomenduojama nelegalius čeburekų prekeivius ignoruoti ir nerizikuoti savo bei vaikų sveikata.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Aug 9, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:37 AM

Čeburekai vis dar mėgstami poilsiautojų

Jeigu paplūdimyje atsigulėte Palangoje, be jūros ošimo ir žuvėdrų klyksmų po kurio laiko turėtumėte išgirsti iš visiems gerai pažįstamą šūkį: „Karšti čeburekai, šaltas alus, kepta duona, mineralinis“. O atsisukę pažiūrėti, kas jums drįsta drumsti ramybę, išvysite įdegusį, raumeningą jaunuolį, rankose nešantį mėlyną šaltkrepšį, o ant nugaros tempiamoje kuprinėje įsimetusį keletą butelių alaus.

Nors visi žino, kad šie jaunuoliai dirba nelegaliai ir turbūt pažeidžia visas higienos sąlygas, klientų, matyti, jiems netrūksta.

Dvigubai brangiau nei parduotuvėje

Pašaukus vieną tokį prekeivį arčiau be manęs čeburekų užsinori ir dvi mamos su vaikais, kurių alkiui numalšinti jie ir bus skirti. Už vieną mėsos pyragaitį vaikinas prašo 5 litų. Dar siūlo supakuotą keptos duonos saujelę už 4 litus bei butelį šviesaus alaus už 9 Lt. Už visą komplektą sumoku 18 litų, nors puikiai suprantu, jog parduotuvėje tas pats nekainuotų nė 10 Lt. Tikėdamasi stebuklingo skonio už dvigubą kainą nueinu ragauti savo pirkinių.

Deja, čebureko išvaizda manęs neapgauna. Tąsią tešlą vos galima nuryti, o iš mėsos skonio būtų sunku atspėti, čia kiauliena ar paukštiena. Viso neįveikusi, griebiuosi duonos. Nepameluosiu sakydama, kad iki akmens kietumo jai trūksta visai nedaug, o tas riebaluotas plastikinis maišelis sugadino visa apetitą. Alaus taip pat nepavadinčiau šaltu. Tiksliau būtų pasakyti nešiltas.

Paplūdimio palapinėse kainos panašios

Palangos - Šventosios pajūrio ruože taip pat stovi 25 pliažinės kavinės, turinčios prekybos leidimus bei patikrintos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Užeinu į vieną netoli tilto, pažiūrėti, ar kainos didesnės nei pas nelegaliai prekiaujančius jaunuolius.

Pusė litro alaus čia kainuoja 8-10 litų, mažesnė stiklinė – 7-9 litai. Už skardinę sidro prašoma 9 litų. Tiesa, čia galima pasirinkti tarp pilstomo ir skardinėse esančio alaus, abu jie vienodai šalti.

Paplūdimio palapinėje galima ir pavalgyti. Čeburekų kaina nesiskiria nuo nelegalų – 5 litai, už vietoje keptą duoną su sūriu prašoma 7 litų, o jau supakuotą galima įsigyti už 3,50 Lt.

Poilsiautojų pamėgtose Monciškėse taip pat yra paplūdimio palapinė, kurioje pusę litro alaus galima atsigerti už 7 litus, o mažesnį bokalą už 6 litus. Tiesa, čia brangesnis maistas. Čeburekas palapinėje atsieis 6 litus, kepta duona 5 litus, o už žirnius prašoma 6 litų.

Nors kainos beveik tokios pat, paplūdimio kavinėje jūs gausite staliuką, įrankius, galimybę nusiplauti rankas ir sąžinės ramybę, kad valgote veterinarijos specialistų patikrintoje vietoje.

Maisto ir veterinarijos tarnyba siūlo nerizikuoti

Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius primygtinai rekomenduoja nelegalius čeburekų prekeivius ignoruoti ir nerizikuoti savo bei vaikų sveikata.

„Pliaže valgykite savo atsineštus vaisius, daržoves, užkandžius. Šią vasarą dėl prekybos čeburekais paplūdimyje nesikreipė nė vienas žmogus, tai reiškia, kad visi jaunuoliai, vaikščiojantys ir siūlantys maistą, yra nelegalai. Jų nešiojamas maistas neturi jokio ženklinimo, laikymo sąlygos yra pažeistos. Neaišku, kur ir kokiomis higienos sąlygomis čeburekai buvo pagaminti, kas dedama į jų vidų. Nerizikuokite savo sveikata, nes galite stipriai apsinuodyti ir susigadinti atostogas”, – sakė Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Geriau rinktis pliažo kavines

Užsinorėjus valgyti, Arūnas Elijošius siūlo rinktis pliažines kavines, kurios dirba su leidimais bei visos yra tikrinamos maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų.

„Jeigu žmonės negali iškentėti, valgykite pliažo kavinėse, kurios yra prižiūrimos mūsų specialistų. Ten maistas ruošiamas nepažeidžiant higienos reikalavimų, galite nusiplauti rankas, valgyti ne ant smėlio, o prie stalo. Tokiomis sąlygomis apsinuodijimo galimybė žymiai mažesnė”, – rekomendavo A. Elijošius.

Pasak Palangos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko, šiemet apie apsinuodijimą maistų paplūdimyje nėra gautas nei vienas pranešimas.

Palangos policija iki rugpjūčio 1 d. iš nelegalių prekeivių konfiskavo 140 vienetų čeburekų, 336 kilogramus žuvies ir 11 kilogramų keptos duonos, kurią gaminant galimai buvo pažeisti higienos reikalavimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.