Pramogų pajūryje gidas: ką veikti, jei dangus apsiniaukęs?

Oras vasarą Lietuvos pajūryje labai nepastovus ir dažnai darganotas, tad atvykus atostogauti maudynes jūroje tenka iškeisti į kitas veiklas. Pasidomėję pramogų galimybėmis pajūryje sudarėme gidą, kuris pravers veiklos nerandančiam poilsiautojui, tiek lyjant, tiek šviečiant saulei.

Jei dėl atvėsusios oro pajūryje negalite degintis, pajodinėkite žirgais.<br>123rf nuotr.
Jei dėl atvėsusios oro pajūryje negalite degintis, pajodinėkite žirgais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Aug 15, 2014, 7:28 AM, atnaujinta May 23, 2017, 1:57 AM

Riaumojantys dinozaurai Radailių dvare

Jei atostogaujate Klaipėdoje ar Palangoje, aplankykite tik 7 kilometrus nuo uostamiesčio nutolusį Radailių dvarą ir Dinozaurų parką. Pernai pradėjusiame veikti parke, kelių hektarų teritorijoje, gyvena riaumojantys, judantys ir vandeniu besitaškantys dinozaurai, vieninteliai tokie Baltijos šalyse.

Lankytojai prie dvaro veikiančiame parke gali išvysti keturiasdešimt natūralaus dydžio dinozaurų muliažų, kurie žavi ne tik vaikus, bet ir suaugusius.

Bilietas suaugusiam į šį parką kainuoja 24 litus o vaikams iki 12 metų – 20 litų. Tačiau šeimyninius bilietus galima įsigyti pigiau. Šeimai su vienu vaiku įėjimas kainuos 65 litus, su dviem – 80 litų, o su trimis – 95 litus.

Japoniško sodo oazė Kretingoje

Jei apsiniaukusią dieną Palangoje nežinosite, ką veikti, apsilankykite didžiausiame Europoje japoniškame sode „Samogitia“, įsikūrusiame netoli Darbėnų, Mažučių kaime. Net 16 hektarų apimančioje teritorijoje įkurtas akmenų ir bonsų medelių sodas, arbatos namelis, akmenų ratas, iškasti upeliai ir tvenkiniai, pasodinta keliolika tūkstančių japoniškų medžių ir krūmų, išdėliota apie 25 tūkst. tonų akmenų.

Įėjimas į sodą suaugusiems kainuoja 8 litus, vaikams – 5 litus. Sode taip pat pagal japoniškas tradicijas organizuojamas arbatos gėrimas, žmogui kainuojantis 7 litus.

Turistų užmirštas Baltų mitologijos parkas

Šalia Kretingos, visai netoli Japoniško sodo, Sausdravų kaime įsikūręs mažai turistams žinomas Baltų mitologijos rekreacinis pažintinis takas. Trikampio formos miško teritorijoje įkurtame parke sutiksite keturiasdešimt Baltų dievybių, o praėję takais, sudarančiais panteono struktūrą, išvysite Baltų šventimo vietą – Ugnies Aukurą.

Šalia įėjimo į mitologinį parką įrengtas „Vadimo labirintas“. Aukštų medinių sienų labirintas privers pasukti galvą, kol rasite centre stovintį „Likimo šulinį“, nešantį laimę.

Visos pramogos parke nemokamos.

Aplankykite Tiškevičių laikų Palangą

Manote, kad Palanga be pagrindinės Basanavičiaus gatvės neturi kuo pasigirti? Tuomet skirkite dieną pažinti kurortą iš naujo su interaktyviu pažintiniu turu „Tiškevičių Bulvaras“.

Tai nemokamas dvidešimties objektų maršrutas istorinėje Palangos miesto dalyje, paįvairintas vaizdine, garsine bei grafine medžiaga, kuri leis pajusi Palangos kurorto įkūrėjų ir svarbiausių puoselėtojų dvasią bei to meto atmosferą.

Pažintiniu maršrutu, pritaikytu mobiliesiems, išmaniesiems telefonams, taip pat planšetiniams kompiuteriams, gali naudotis ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir turistai iš užsienio – visa informacija pateikiama lietuvių, anglų bei rusų kalbomis. Žemėlapį lengvai parsisiųsite iš internetinės svetainės www.bulvaras.info.

Kad būtų įdomiau, išsinuomokite segvėjus, dviračius ar velomobilį, su kuriais taip nepavargsite ir spėsite aplankyti visus objektus. Dvivietį keturratį dviratį išsinuomoti valandai kainuoja 15 litų, o dvivietį su priekaba – 30 litų.

Klaipėda iš aukštai – už keletą litų

Jei niekada neteko pažvelgti į uostamiestį iš paukščio skrydžio, užeikite į trinavę modernaus stiliaus Šv. Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčią. Jos bokštas siekia 70 metrų, o iš apžvalgos aikštelės atsiveria vaizdas į Klaipėdą iki pat smėlėtų Baltijos jūros krantų.

Įėjimas suaugusiems kainuoja 3 litus, o vaikams – 2 litus.

Botanikos sodas

Jei vaikštinėsite po Klaipėdą, verta apsilankyti Klaipėdos universiteto Botanikos sode. Dekoratyviniai ir vertingi augalai eksponuojami keturiose kolekcijose: spygliuočių ir lapuočių, vaistinių ir prieskoninių, žolinių dekoratyvinių augalų bei rožių.

Lankytojai taip pat kviečiami apžiūrėti kuriamas pajūrio kopų augalų ir svogūninių augalų kolekcijas, vijoklinių augalų ekspoziciją, etnografinį darželį, medelyną.

Apsilankymas sode suaugusiems atsieis 4 litus, o vaikams, studentams, pensininkams ir neįgaliesiems – 2 litus.

Į uostamiestį – degustuoti alaus

Vaikštant Klaipėdos senamiesčiu, prie Senojo turgaus kartais dar galima užuosti gaminamo alaus kvapą – „Švyturio“ alaus darykla įsikūrusi kitapus gatvės. Nors darykla lankytojų į vidų neįsileidžia, visų „Švyturio“ alaus rūšių galima išragauti ekskursijoje-degustacijoje, kuri rengiama „Gero alaus parduotuvėje“, šalia daryklos.

Valandos trukmės degustacija su profesionaliu gidu, kur išragausite ne tik alų, bet ir alaus someljė paruoštas užkandėles, žmogui kainuoja 35 litus.

Iš naujo pažinkite senąjį Ventės rago pusiasalį

Prie Nemuno upės žiočių esantis Ventės ragas ir ten įsikūrusi ornitologijos stotis sulaukia daugiau lankytojų iš užsienio, nei iš Lietuvos. Negi tikrai tautiečiams ten nėra ko pamatyti?

Čia stovi seniausias iš septynių Lietuvoje išlikusių švyturių, į kurį užlipę išvysite kitoje marių pusėje esančią Preilą. Šalia pastatyta paukščių žiedavimo stotis, kur pažymima iki kelių tūkstančių paukščių per parą. Šį procesą išvysti ypač įdomu vaikams.

Pakeliui į Ventės ragą, nebuvusiems verta sustoti Šilutės rajono miesteliuose: Rusnėje, Kintuose, Švėkšnoje ar Degučiuose. Kiekvienas iš jų saugo šimtametes istorijas. Rusnė – tai vienintelis saloje, potvynių zonoje, įsikūręs miestelis; Kintai globoja botanikos draustinį ir antrą pagal aukštį Europoje (17 metrų) Didžiąją tują; Švėkšna pripažinta urbanistikos paminklu, su išlikusiu dvaru, sinagoga, arkiniu pėsčiųjų tiltu ir akmeninėmis gatvėmis; Degučių miestelio centre stovi vienintelė Europoje trikampė bažnyčia.

Įspūdžių kupiną atostogų dieną praleisite visiškai nemokamai.

Išjokite į pajūrį su žirgais

Jei dėl atvėsusios oro pajūryje negalite degintis, pajodinėkite žirgais. Ir visai nesvarbu, kad iki šiol nesate sėdėjęs balne, dauguma šią pramogą išbandžiusių joja pirmą kartą, o įspūdžiai neišdildomi.

Tokią išvyką teikia tiek Palangos, tiek Klaipėdos žirgynai. Valandos išjojimas prie jūros su palydovu žmogui kainuoja apie 60 litų ir trunka valandą. Vaikams taip pat organizuojami pasijodinėjimai poniais, tad pusdienį galėsite praleisti su visa šeima.

Pagaukite vėją su jėgos aitvarais

Vasarą būna dienų, kai ošia stiprus vėjas, dangus tamsus, o paplūdimyje šėlsta tik bangos. Atrodo, kad tokiu oru galima tik gulėti lovoje, bet jėgos aitvarų (angl. kite surfing) mėgėjai tokių dienų ir laukia.

Jeigu niekada nesimokėte valdyti jėgos aitvaro, metas, kai esate prie jūros, tinkamiausias išbandyti šį ekstremalų sportą. Jėgos aitvarų mokyklas rasite palei visą Baltijos jūros pakrantę: Palangoje, Klaipėdoje,Juodkrantėje ir Nidoje. Kadangi jėgos aitvarai laikomi ekstremaliu sportu, jais plaukiojama atokiau nuo miestų esančiuose Monciškių, Kunigiškių, Drėvernos ir Švencelės paplūdimiuose.

Pusantros valandos pamoka, kurioje sužinosite apie vėjo langą ir mokyklinio jėgos aitvaro pilotavimą, kainuoja apie 150 litų, o visos dienos pradedančiojo kursas, kur turėsite galimybę kaituoti su tikrų jėgos aitvaru – 300 litų. Šie mokymai tinka ir vaikams.

Golfo aikštynas – ne tik turtingiems verslininkams

Stebėdami profesionalius golfo žaidėjus svajojate kada nors apsilankyti golfo aikštyne? Pasirodo, nereikia būti milijonieriumi, kad galėtum patikrinti rankų taiklumą.

Įspūdingoje aplinkoje, Danės upės slėnyje, nuo Klaipėdos nutolusiame vos 4 kilometrus, įsikūręs golfo kurortas „National Golf Resorst“. Pasaulinius standartus atitinkantis 18 duobučių aikštyne gausu ežerėlių, smiltingų, krioklių, žemumų.

Išsinuomoti lazdą kainuoja 7 litus, kamuoliukus – 10 litų, o treniruočių aikštės ir trumpojo duobučių lauko kaina siekia 60 litų. Taigi, už 77 litus išbandysite prestižinę sporto šaką.

Kiekviename mieste galima atrasti įdomių muziejų, parkų, ekskursijų ar pažintinių takų. Daugiausia informacijos apie juos gali suteikti miestų turizmo informavimo centrai, viešbučiai, interneto platybės arba vietiniai žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.