Maldyvai: Rojaus kampelis, kur karaliai vežasi 18 lagaminų

Rojus žemėje. Tokiu epitetu vadinamus Maldyvus turistų gidai dažnai įtraukia į 50 vietų, kurias būtina aplankyti, sąrašus.

Daugiau nuotraukų (1)

Liuminata Mickutė

2014-10-26 16:29, atnaujinta 2018-01-24 15:10

Europiečiai turistai šį salyną atrado tik devintajame dešimtmetyje. Tačiau šiandien turizmas – pagrindinė Maldyvų duona. Daugiausia turistų – iš Kinijos, bet europiečiai sparčiai juos vejasi.

Viena sala – vienas kurortas

Pasaulyje turbūt nėra daugiau tokios vietos, kurioje tokia didelė koncentracija ką tik susituokusių porų. Tačiau aš į Maldyvus skridau ne Medaus mėnesio, o su dešimties žmonių kompanija. Ir, kaip paaiškėjo kelionės pabaigoje, šis salynas tinka ne tik medui kopinėti.

Į Maldyvus susiruošėme padedant egzotinių kelionių organizatoriui „Voyage-Voyage“. Kelionė iš Vilniaus į Maldyvus su „Turkish Airlines“ lėktuvu labai patogi: iš Vilniaus išskridome popiet, pakeitėme lėktuvą Stambule (Turkija) ir kitos dienos ankstų rytą (Maldyvų ir Lietuvos laikas skiriasi tik dviem valandomis) jau buvome Maldyvų sostinėje Malėje.

Malė – pagrindinio Maldyvų atolo sostinė (administracinis vienetas, kurių Maldyvuose – 26), per kurį vyksta susisiekimas su likusiomis salomis.

Maldyvai sudaryti iš 1 190 salų, iš jų – 109-iose įkurti viešbučiai. Kiekviena sala – atskiras kurortas.

Iš Malės į bet kurią salą galima nuskristi vietiniu lėktuvėliu, vandens lėktuvu ir nuplaukti.

Pirmąją salą iš Malės pasiekėme vandens lėktuvu. Po trisdešimties minučių skrydžio atsidūrėme nuostabaus grožio penkių žvaigždučių kurorte „Atmosphere Kanifushi“. Ši sala gan didelė (Maldyvų masteliu) – dviejų kilometrų ilgio ir 90 metrų pločio.

Vos prieš dešimt mėnesių čia buvo džiunglės. Dabar dvelkia su gamta susiliejusia prabanga. „Atmosphere Kanifushi“ vadovas Rajatas Chhabra pasakojo, jog šią salą kurorto savininkas iš valstybės išsinuomojo (salų Maldyvuose pirkti negalima) prieš trejus metus.

„Viešbutis nespindi prabanga, kokia dvelkia miesto viešbučiai. Tačiau viskas nuo mažiausių detalių (muilas, įrankiai) yra kruopščiai apgalvota. O svarbiausia – čia nereikia pinigų, nes galioja „viskas įskaičiuota“ sistema“, – pasakojo R.Chhabra.

Lankosi ir garsenybės

Kambario kaina priklauso nuo sezono ir kambario, tačiau už prabangiausią teks pakloti net 1000 dolerių (apie 2700 litų) už naktį. „Tačiau iš anksto apmąsčius savo atostogų planą galima šioje saloje apsistoti ir už kelis šimtus dolerių nakčiai“, – prieš kelionę patikino „Voyage-Voyage“ direktorė Ingrida Navickaitė.

Nenuostabu, kad kurortą jau spėjo pamėgti ir garsenybės.

„Sulaukiame daug muzikos, sporto, televizijos žvaigždžių iš Azijos ir Europos. Visi jie turi specialių pageidavimų. Dažnai prašo privatumo, saugumo. O kitos – mielai bendrauja su kitais svečiais, fotografuojasi. Neseniai vienu metu kartu atostogavo trys sporto žvaigždžių poros. Elgėsi labai paprastai. Bet būna, kad paprašo specialaus šampano, kurio neturime ir privalome rasti, specialaus maisto...arba trečią valandą ryto paprašo į kambarį atnešti gėrimų ir maisto. Bet mums visi yra žvaigždės, nes moka tą pačią kainą“, – tikino R.Chhabra.

Labiausiai jam įsiminė kurorte atostogavusi karališkoji šeima. Iš kurios šalies buvo karaliai – viešbučio vadovas nesako.

„Ši karališkoji šeima atvyko su 18 lagaminų. Vienas jų buvo vien tik moteriškos šlepetės, kitas – tik vakarinės suknelės. Žinoma, visi lagaminai „Louis Vuitton“ specialiai jiems pagaminti“, – prisimena kurorto vadovas.

Daugiausia šiame kurorte turistų – iš Europos. Dažniausiai tai – atvykę Medaus mėnesio arba jauni tėvai su vaikais, kompanijų vadovai.

„Maldyvuose lankosi žmonės, kurie ieško kažko kitokio, unikalaus. Jie keliauja po pasaulį ir jų reikalavimai yra labai aukšti. Jie supranta, koks turi būti geras viešbutis. Be to, kai žmogus atvyksta atostogų, jis dažnai būna pavargęs nuo miesto šurmulio. Žmonės nori pajusti paprastą gyvenimą, pabūti gamtoje. Mes tą ir darome – leidžiama labiau pajausti gamtą“, – savo turistą apibūdina R.Chhabra.

Saloje vienu metu gali apsistoti 450 svečių. Dar tiek pat žmonių – aptarnaujantis personalas. Vien paplūdimius valo 100 žmonių! Dalis darbuotojų dirba pramonėje – kurortas pats gamina elektrą, vandenį.

Net ir Maldyvuose pasaulis mažas

Apžiūrėję salą (tą patogiai galima padaryti elektromobiliais), ėmėmės griauti mitą, kad Maldyvuose nėra ką veikti. Ekskursija į atolo sostinę Naifaru, maisto gamybos pamokos, paviršinis nardymas, SPA malonumai, saulės palydėjimas laivelyje…Kiekvieną dieną viešbutis organizuoja vis kitą programą, tad nuobodžiauti nėra kada.

Tiesa, net būnant Maldyvuose supranti, koks mažas pasaulis. Ir net ne dėl to, kad jautiesi lyg Robinzonas Kruzas. Maisto gaminimo pamoką saloje mums vedė kinas Hermesas, šiuo metu tvarkosi dokumentus ir ketina atvykti gyventi į Lietuvą. Pasirodo neseniai čia viešėjo vieno Vilniaus japonų restoranų savininkė, kuri pasiūlė jam atvykti dirbti į Lietuvą! Tad Hermesas tikina nugalėsiąs šalčio baimę ir, jei pavyks gauti darbo vizą, žiemą jau dirbs Vilniuje.

Salos – visiškai skirtingos

Pažinti Maldyvus – misija neįmanoma. Kiekviena sala – labai skirtinga. Tad pabuvę kelias dienas „Atmosphere Kanifushi“ skridome atgal į Malę, o iš jos plaukėme kateriu į „Kandooma by Holliday Inn“ kurortą.

Pirmojoje saloje be neapsakomo grožio vandenyno grožėjomės daugybe rudų, oranžiniais pilveliais šikšnosparnių (o taip, jų ten buvo labai daug!), gausybe. Antroji sala galėjo pasigirti tik paukščiais (gal ir ačiū Dievui).

Nameliai – visai kitokios stilistikos. Dauguma – dviaukščiai: antrame aukšte viešbučio kambarys, pirmame – poilsio zona.

O ir pati sala gerokai mažesnė – jos ilgis – vos kilometras.

Vietoj tingaus poilsio – banglenčių sportas

Be nardymo, žvejybos, SPA malonumų, šioje saloje radome ir banglenčių entuziastų. Čia sutikome keturiasdešimtmetį airį, atidariusį Maldyvuose banglenčių sporto mokyklą. Mokinių šioje saloje jam netrūko, o įdomiausia tai, kad treneriu čia dirbantis australas pasakojo, jog Maldyvai – viena geriausių vietų pasaulyje banglentininkams.

Mergina iš Pietų Afrikos respublikos pasakojo, kad Maldyvuose mokosi stovėti ant lentos jau antrą mėnesį. Ir vadina save vos pradėjusia. Tad nutarėme negaišti laiko ir naujų pomėgių saloje neatrasti.

Ne mažiau ekstremalu pasirodė ryklių šėrimas. Taip, ryklių. Balti metro ilgio rykliai kas vakarą atplaukia į pakrantę, kur juos gali pašerti ką tik sugauta žuvimi.

Maldyvuose laikas neegzistuoja

Savaitė Maldyvuose prabėgo kaip viena diena. Laikas čia išties greit bėga. Tad nenuostabu, jog vietiniai nesivadovauja laikrodžiu. Akivaizdžiausiai tą pajutome kai reikėjo iš vienos salos persikelti į kitą. Viešbutyje paklausus, kelintą valandą mus skraidins į kitą salą, išgirdome: „rytoj“. Kad sužinotume, kelintą valandą tai bus, teko laukti rytojaus. Bet kam tas laiko planavimas, kai ištisus metus šviečia saulė, o termometro rodyklė nenukrenta žemiau 30 laipsnių…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.