Šventės užsienyje: gražiausių Europos kalėdinių mugių gidas

Nenumaldomai artėjant šventiniam laikotarpiui didžiausi Europos miestai ima ruoštis bene svarbiausiam ir šilčiausias emocijas keliančiam renginiui – kasmet tūkstančius širdžių suburiančiai kalėdinei mugei. Jei šiemet meduoliais ir karštais švenčių gėrimais pasilepinti panorote svetur, pristatome 6 gražiausias Europos miestų žiemos muges, kurias tiesiog būtina aplankyti, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Insbrukas. Nepaprasto grožio Alpių kalnų slėnyje įsikūrusiame mieste švenčių laikotarpiu itin jauku ir džiaugsminga<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Insbrukas. Nepaprasto grožio Alpių kalnų slėnyje įsikūrusiame mieste švenčių laikotarpiu itin jauku ir džiaugsminga<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 22, 2014, 9:04 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:24 PM

Insbrukas, Austrija

(lapkričio 15–sausio 6 d.)

Nepaprasto grožio Alpių kalnų slėnyje įsikūrusiame mieste švenčių laikotarpiu itin jauku ir džiaugsminga. Romantiškoje senamiesčio (Altstadt) kalėdinėje mugėje rasite neįtikėtiną gausybę imbierinių meduolių, medinių žaislų ir rankų darbo stiklo gaminių. Pasistiprinti galėsite ir per adventą kepamomis karštomis spurgomis („Kiachl“) su spanguolių padažu. Jeigu keliaujate su šeima, būtinai pasivaikščiokite Kibachgase (Kiebachgasse) – gatvele, kurioje galima išvysti pro langus žvilgčiojančius ir mojuojančius žymiausius pasakų personažus. O štai pavakarę verta kilti į Hafelekaro kalną, nuo kurio atsiveria įvairiaspalvėmis lemputėmis išmarginto miesto panorama.

Sankt Galenas, Šveicarija

(lapkričio 27–gruodžio 24 d.)

Vos valandos trukmės kelionė nuo didžiausio Šveicarijos miesto Ciuricho, ir galėsite grožėtis aukščiausia, tūkstančiais lempučių nušviesta Šveicarijos egle, klausytis gražiausių Kalėdų giesmių. Jei ieškote gardžios dovanos namie likusiems artimiesiems, puikiai tiks tradicinė Sankt Galeno imbierinė duonelė su marcipanu. O štai išalkus ir sušalus patartina užsukti į nedidelį barą „Beizli“, kuriame patiekiama traški duonelė su lydytu šveicarišku rakletės (raclette) sūriu bei didelė stiklinė garuojančio punšo.

Strasbūras, Prancūzija

(lapkričio 28–gruodžio 31 d.)

Advento laikotarpiu Elzaso regiono širdyje kunkuliuoja šventinė dvasia – sakoma, kad būtent Strasbūre buvo papuošta pirmoji Kalėdų eglutė. Čia nuo 1570-ųjų veikia ir seniausia Prancūzijos mugė „Christkindelsmarik“, kasmet pritraukianti vis daugiau šventinio siautulio apimtų lankytojų. Jei trokštate pasigrožėti įspūdingomis rankų darbo Kalėdų dekoracijomis, jaukiose kavinukėse paragauti medumi pasaldintų apelsinų sulčių ir paskanauti tradicinių elzasietiškų sviestinių sausainių „bredele“, pasižyminčių užburiančia skonių įvairove, tuomet Strasbūras – puiki vieta praleisti gražiausias metų šventes.

Bolonija, Italija

(lapkričio 21–sausio 7 d.)

„Buon Natale!“ (Džiaugsmingų šv.Kalėdų!) – tokia fraze jus pasitiks šventiškai nusiteikę Bolonijos gyventojai, kviečiantys į kelionę po saldumynų pasaulį. Gomurį pamaloninsite it vaisiai atrodančiais marcipaniniais konditerijos gaminiais ar tikrų tikriausiu Kalėdų atributu – medaus ir riešutų nuga. Be to, tai puikios dovanos didžiausiems šeimos smaližiams!

Hamburgas, Vokietija

(lapkričio 24–sausio 6 d.)

Vokietija nuo seno garsėja kaip kalėdinių mugių tradicijos puoselėtoja – šventiniu laikotarpiu daugelyje šalies miestų pakvimpa kepintais riešutais ir karštu obuolių vynu. Didžiausia Hamburgo mugė – šalia Rotušės. Čia prekiaujama ne tik saldumynais, bet ir įvairiais odiniais arba juvelyriniais dirbiniais. Romantikai keliauja į mugę Jungfernštigo (Jungfernstieg) gatvėje, kurioje randa gurmaniško maisto bei gausybę dovanų idėjų. O štai mažiesiems labiausiai patiks Špilcoiggasėje (Spielzeuggasse), kitaip vadinamoje Žaislų gatvele, – tai tikras džiaugsmas jauniausiems miesto svečiams.

Stokholmas, Švedija

(lapkričio 22–gruodžio 23 d.)

Advento pradžią Švedijoje simbolizuoja ir prasidedantis kalėdinės Stortorgeto mugės šurmulys. Čia prieinamomis kainomis įsigysite rankų darbo molinių ir stiklinių, juvelyrinių dirbinių. Žingsniuojant siauromis, išpuoštomis senamiesčio – Gamla Stano gatvelėmis rankos, regis, pačios tiesis link šviežių skanumynų ir įdomių dovanų.

Trapių, itin plonų imbierinių sausainių ir prieskoniais pagardinto vyno tradiciškai paskanausite ir šiame mieste. Na, o brangiems bičiuliams lauktuvių parvežkite švediškų skanėstų – tam puikiai tiks tradicinės bandelės su šafranu ir specialios dešrelės (tik nesakykite vaikams!) iš elnienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024