Prasideda Valdovų rūmų muziejaus istorinių protų kovų gastrolės

Jau šį šeštadienį, 2016 m. vasario 6 d., prasideda Valdovų rūmų muziejaus inicijuoto projekto „Protų kovos. Istorijos detektyvai“ gastrolės. Penkis etnografinius šalies regionus kas šeštadienį aplankysiančioje viktorinoje, kurią moderuos žinomas televizijos laidų vedėjas Virginijus Savukynas, bus tikrinamos žinios apie Lietuvos istoriją ir paveldą. Regionuose vyksiančių protų kovų nugalėtojų komandos keliaus į finalinį mūšį. Jis numatytas 2016 m. kovo 12 d. Valdovų rūmuose.

Naujienų portalas „lrytas.lt“ skelbs komandoms skirtus klausimus ir kvies juos įveikti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naujienų portalas „lrytas.lt“ skelbs komandoms skirtus klausimus ir kvies juos įveikti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 1:41 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 3:55 AM

„Protų kovos – itin mėgstamas mūsų renginių lankytojų žaidimas, stiprinantis bendruomenes ir suteikiantis galimybę bendradarbiauti skirtingo amžiaus žmonėms, kartoms. Iki šiol protų kovas rengę tik sostinėje, šiais metais nutarėme plėsti ne tik žaidimo geografiją, bet ir tematiką, apimsiančią visus Lietuvos istorijos tarpsnius“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus kultūrinių renginių koordinatorė Viltarė Ryčkovienė.

Pirmasis Valdovų rūmų muziejaus inicijuoto projekto „Protų kovos. Istorijos detektyvai“ renginys vyks Žemaitijoje – Plungėje. Į komandas susibūrę žemaičiai 2016 m. vasario 6 d. kausis Žemaičių dailės muziejuje. 2016 m. vasario 13 d. šios kovos persikels į Mažąją Lietuvą ir vyks Klaipėdoje, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. 2016 m. vasario 20 d. Alytaus kraštotyros muziejuje paaiškės stipriausia dzūkų protų kovų komanda, 2016 m. vasario 27 d. Biržų krašto muziejuje „Sėla“ – Lietuvos istoriją geriausiai išmanantys aukštaičiai. Paskutinė, „atkrintamoji“, protų kova vyks 2016 m. kovo 5 d. Suvalkijos sostine vainikuojamoje Marijampolėje esančiame Lietuvos prezidento Kazio Griniaus memorialiniame muziejuje. Regionų laimėtojų komandos bus pakviestos į 2016 m. kovo 12 d. Valdovų rūmuose vyksiantį projekto „Protų kovos. Istorijos detektyvai“ finalą.

Visi intelektinio komandinio žaidimo turnyrai bus organizuojami pagal tradicines protų kovų taisykles. Kiekvieną jų sudarys penki etapai po dešimt klausimų iš skirtingų kategorijų: kultūra ir menas, asmenybės, mitas ar tikrovė, asociacijos bei regiono istorija. Turnyrų bei finalo nugalėtojomis bus skelbiamos komandos, atsakiusios į daugiausia klausimų ir surinkusios daugiausia taškų.

Pasak V.Ryčkovienės, Valdovų rūmų muziejus, siekdamas, kad lietuviai taptų geriausiai savo istoriją žinančia tauta, subūrė ir profesionalių ekspertų komandą – projekto „Protų kovos. Istorijos detektyvai“ turnyrų klausimus sukūrė LRT laidos „Istorijos detektyvai“ kūrėjai bei Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto jaunieji mokslininkai. Sėkmingai įveikusi atkrintamąjį turnyrą savo regione ir pasiekusi pergalę finale Valdovų rūmuose komanda bus apdovanota generalinio projekto rėmėjo – draudimo bendrovės BTA – įsteigtais vertingais prizais – planšetiniais kompiuteriais.

Visi Lietuvos istorijos gerbėjai savo istorijos žinias protų kovose galės pasitikrinti ir tiesiogiai nedalyvaudami regionų turnyruose: pasibaigus kiekvienai regioninei kovai, populiariausias naujienų portalas Lietuvoje lrytas.lt skelbs komandoms skirtus klausimus ir kvies juos įveikti. Iš virtualių turų nugalėtojų bus suburta lrytas.lt komanda, finale susiremsianti su žaidėjais iš regionų. Finalinė kova Valdovų rūmuose bus transliuojama tiesiogiai, tad lrytas.lt skaitytojai galės ne tik pasyviai stebėti ir sirgti už finalininkus visoje Lietuvoje, bet ir pabandyti kartu su jais žaisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.