Penkios televizijos žiūrėjimo priežastys

Visi žinome, kad televizija iš esmės yra kenksminga: ten daug smurto, pornografijos ir netinkamo požiūrio. Žinome, kad televizorius gadina akis. Žinome, kad televizoriaus žiūrėjimas — tik laiko gaišimas. Ir visi žinome, kad daugumos nuomonė — visada klaidinga.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Drukteinis ("TV antena")

Aug 26, 2012, 5:15 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:37 AM

Nes televizija yra unikali ir stebuklinga — ji vienintelė suteikia galimybę pasenusioms ekrano žvaigždėms atgimti ir vėl grįžti į Didįjį gyvenimą — kad ir serialų ar reklamų pavidalu. Ji yra saugi — neišeidamas iš namų gali iš arti stebėti karus ir pasaulio blogybes, tiesiogiai nedalyvaudamas.

Ji yra paslaugi — net mūsų nemėgstami reklamos intarpai padeda susipažinti su naujais produktais ar paslaugomis. Ji yra socialiai atsakinga — prie ekranų prilipę mūsų vaikai bent tuo metu nedaro nusikaltimų.

Ar susimąstėme, iš kur žmonės, teigiantys, kad reikia žiūrėti mažiau televizijos, žino, kad jos reikia žiūrėti mažiau?

Visiškai teisingai — iš tos pačios TV. Nes ji yra tokia universali, demokratiška ir prieinama, kad įgalina bet kurį mūsų turėti apie ją savo nuomonę. Ir nepaisydama mūsų Pačios Teisingiausios Pasaulyje Nuomonės veikia toliau. Nepaisydama net to, kad beveik visos save gerbiančios Lietuvos įžymybės tvirtina lietuviškų kanalų nežiūrinčios, mėgstančios tik “History” arba “National Geographic”. O be reikalo. Verta žiūrėti ir visus lietuviškus kanalus, nes egzistuoja mažiausiai penkios priežastys, kodėl galima tai daryti.

1Televizija suartina. 1928 m. škotų inžinierius Johnas Bairdas pristatydamas pirmąjį pasaulyje savo sukonstruotą televizorių sakė, kad “vieną dieną televizija taps efektyviausia priemone žmonėms pažinti vieniems kitus”. Ta “viena diena” yra šiandien. Nes jokia kita žiniasklaidos priemonė niekada žmonėms nesuteikė tiek galimybių išvysti ir pažinti pasaulį. Garso, vaizdo ir veiksmo derinys — idealus būdas suvokti informaciją, ir jam kol kas nėra lygių.

2 Televizija yra profesionalesnė už kitas vaizdines žiniasklaidos priemones — internetą ir radiją. Dažnai klaidingai įsivaizduojama, kad internetas atėmė iš kitos žiniasklaidos operatyvumo ir objektyvumo privilegiją. Deja, kol kas informacija, teikiama internete, dažniausiai yra subjektyvi ir paviršutiniška. Ji gali būti išties greita, bet nebūtinai bus tiksliausia ir objektyviausia. TV žinios turi kur kas didesnį profesionalumo užtaisą ir reikalauja kur kas daugiau darbo bei tyrimo jas tinkamai parengti. Dažnai galima išgirsti: “Internete pasirodė naujiena apie tai ir tai”, bet neretai tokia informacija nepasitvirtina. Televizijoje tokių greitos ir nepatikrintos informacijos atsiradimo atvejų pasitaiko retai, nes žiūrovai turi išimtinę teisę visada reikalauti ir jos patvirtinimo.

Televizijoje visada yra inteligentiškų diskusijų ir analizės. Naujų dokumentinių filmų, kelionių maršrutų, receptų ar dizaino namams idėjų. Na, ir, žinoma, TV žinios yra apsaugotos nuo interneto komentatorių neišlietos lytinės energijos, galinčios paversti teisybę vulgaria ir kvaila žinia. 3 Televizija verčia žmones pasijusti geriau.

Nėra geresnės priemonės, kaip atitraukti savo mintis nuo kasdienių rūpesčių, ir kažin ar kuri kita technologinė priemonė daugumai mūsų suteikia geresnį poilsio būdą. Tyrimai rodo, kad televizija stresą nuima per 30 min. TV yra linksmiausia žiniasklaidos priemonė — joje daugiausia išraiškingo humoro ar bent jau pretenzijų į tokį.

Televizija leidžia žmonėms jaustis jauniems. Ji, žinoma, nesumažins raukšlių veide ir neprailgins gyvenimo, tačiau suteiks sąlygas garsiai šūkauti ir kilnoti savo ramentus į viršų, kai mėgstamas krepšininkas įmes bent vieną baudą iš dviejų.

Televizija leidžia mums kvailioti, lieti emocijas ir nors kartą nuoširdžiai pasidžiaugti šiame iš principo liūdname gyvenime. Kad ir kaip būtų kaltinama smurto propagavimu, televizija iš esmės daugiausia rodo Grožį: estetiškus vaizdus, gražius žmones, kartu su jais transliuoja sklandžią ir gražią kalbą. Taip gražesniais verčia tapti ir mus pačius.

4 Televizijoje Gėris visada nugali Blogį. Kitaip nei realiame pasaulyje. Be abejo, televizijoje daug smurto ir brutalios jėgos kulto, tačiau gerai įsižiūrėjus lieka tik dėkoti Aukščiausiajam, kad tie smurtautojai ideologiškai yra mūsų pusėje ir gina mūsų išpažįstamas vertybes.

Televizija mums leidžia patikėti teisingumu — ten išsprendžiamos visos problemos, atskleidžiami nusikaltimai, ten galime pamatyti politikus tokius, kokie jie yra iš tikrųjų.

5 Televizija žmones priverčia pamėgti sportą. Prisiminkite save — ar daug sporto varžybų aplankote per metus? Tačiau retas mūsų nežiūrėjo olimpiados rungčių, netgi tokių, kuriomis dažniausiai net nesidomime. Televizija dovanoja mums galimybę jas išvysti, sirgti, o laimėjus — ir džiaugtis. Penkios TV žiūrėjimo priežastys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.