„Negaliu tylėti“: lietuviai skęsta greitųjų kreditų liūne

„Protine liga sergantis mano brolis sugebėjo per savaitę prasiskolinti 20.000 litų, kuriuos dabar teks grąžinti visai giminei. Ketvirtadalį sumos bendromis jėgomis su artimaisiais jau grąžinome, bet neįsivaizduojame, iš kur reikės paimti pinigų likusiai skolos daliai. Nesurinksime, tikrai nesurinksime...“, - sunkiai rinkdama žodžius skaudžia šeimos istorija dalinosi kaunietė.

Pasiskolinti per 15 minučių, o grąžinti pasiskolintą sumą gali tekti net su 200 procentų palūkanų - kad tai ne gąsdinančios istorijos, o karti realybė įsitikino ir garsus TV laidų prodiuseris Edvardas Žičkus.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Pasiskolinti per 15 minučių, o grąžinti pasiskolintą sumą gali tekti net su 200 procentų palūkanų - kad tai ne gąsdinančios istorijos, o karti realybė įsitikino ir garsus TV laidų prodiuseris Edvardas Žičkus.<br>"Lietuvos ryto" televizija
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2012, 11:54 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:14 AM

Tuo tarpu laidos „Negaliu tylėti“ studijos viešnia Brita šokiruoja savo pasakojimu - jos vyras jau šešerius metus slapta nuo šeimos skolinasi pinigus iš greituosius kreditus teikiančių bendrovių ir apie tai ji sužinojo visiškai atsitiktinai tik tuomet, kai valstybės tarnautoju dirbančio sutuoktinio skola jau siekė 30.000 litų! „Vyras nekalba šia tema, dalis namo jau yra areštuota antsolių, net skirtis negaliu, nes gi skola laikoma bendra. Kas baisiausia, kad negaliu gauti jokios oficialios informacijos apie vyro skolą, vos paskambinu į ją suteikusią bendrovę, akimirksniu sulaukiu atsakymo, kad šią informaciją gali suteikti tik mano vyrui. Nežinau, ką toliau daryti, bijau, kad vieną dieną su vaikais tiesiog atsidursime gatvėje“, - baisiais nuogąstavimais dalinasi pusamžė moteris, auginanti neįgalų paauglį.

Pasiskolinti per 15 minučių, o grąžinti pasiskolintą sumą gali tekti net su 200 procentų palūkanų - kad tai ne gąsdinančios istorijos, o karti realybė įsitikino ir garsus TV laidų prodiuseris Edvardas Žičkus. „Prieš porą metų skubiai prireikė pinigų. Kitą rytą su kolegomis turėjome išskristi komandiruotei į Ameriką ir viską susumavus pritrūkom 5000 litų. Kadangi buvo vakaras, tai nepuoliau skambinti draugams su prašymais paskolinti. Prieš akis mirgėjo reklama, žadanti paskolą per 15 minučių, be to, pirmąją - nemokamai. Labai nustebau, kad teturėdamas telefoną, internetą ir savo asmens kodą taip paprastai pasiskolinau nemenką sumą. Net pasidarė baugu - jei būčiau neatsakingas, finansiškai nestabiliai ant kojų stovintis žmogus, galėčiau lengva ranka gauti ir „prataškyti“ tūkstančius. Kur skolintojų atsakomybė? Po trijų mėnesių kreditą grąžinau. Tiesa, vietoj 5000 - jau 6400“, - atvirai apie savo patirtį kalba E. Žičkus, laidos vedėjai Astai Dudurytei atskleidęs ir artimų draugų šeimos dramą, kuomet išgeriantis vyras sunkiai besiverčiančią šeimą įklampino į tūkstantines skolas.

Tuo tarpu laidos rengėjų atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė susimąstyti verčiančius faktus - greitas paskolas siūlančios bendrovės žaibiškai paskolinti pinigų sutiko net ir jokių pajamų negaunančiai, niekur nedirbančiai 18-metei, kuri savo pirkiniams nemenką sumą nutarė pasiskolinti tiesiog telefonu. Dar didesnę nuostabą žurnalistams sukėlė naktiniuose baruose kartu su sąskaita dalinamos skrajutės, siūlančios akimirksniu pasiimti kreditą. Tą patį ragina daryti ir prie naktinėtojų prieinančios merginos, savo rankose laikančios greitųjų kreditų bendrovių lankstinukus. Žodžiu, žaibiškai pasiskolinti (ir prasiskolinti) galima visur: spaudos kioske, parduotuvėje prie kasos, pašte, bare, internete ar tiesiog SMS žinute. Kur mus veda toks žaibiškų skolų kelias - laidoje „Negaliu tylėti“ aiškinsis studijos dalyviai. Ką apie žaibo greičiu kone aklai skolinamus pinigus sako patys skolinimo bendrovių atstovai? Karšta diskusija - laidoje „Negaliu tylėti“ jau šį antradienį 18.45 per “Lietuvos ryto“ televiziją!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?