„Lietuvos garbė 2013“: šventinį vakarą apdovanoti šaliai nusipelnę tautiečiai

Prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos Kovo 11-ąją buvo nutiestas raudonas kilimas, degė simbolinė ugnis, o šventės svečius pasitiko gyvą muziką grojantis orkestras. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, aštuntus metus iš eilės, TV3 televizija surengė tradicinius apdovanojimus „Lietuvos garbė 2013“. Šventinio vakaro metu pagerbti paprasti Lietuvos žmonės už jų nepaprastus darbus.

"Lietuvos garbė 2013" statulėlė įteikta Ignui Bernotui.<br>T. Bauras
"Lietuvos garbė 2013" statulėlė įteikta Ignui Bernotui.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Mar 12, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:06 AM

Pasipuošęs tarpukario karininko uniforma - karine kepuraite, baltomis pirštinėmis ir į užantį įsikišęs kardą raitas atjojo vienas renginio vedėjų Marijus Mikutavičius. Nulipęs nuo žirgo M. Mikutavičius žengė į kilimais išklotą Filharmonijos koridorių.

Netrukus po to garbingi vakaro svečiai atsistojo sugiedoti Lietuvos himno, kurį scenoje atliko dainininkė Rūta Ščiogolevaitė. Nuskambėjus Tautiškai giesmei sveikinimo žodį tarė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Šiandien mums visiems ypatinga diena. Kiekvieni metai vis kitokie, bet svarbiausia tai, kad Lietuva yra nepriklausoma ir laisva. Sveikinu tuos, kuriuos privalu pagerbti, kuriuos vadiname Lietuvos garbe. Jie nebijo rizikuoti savo gyvybe ir ištiesti pagalbos ranką“, - kalbėjo D. Grybauskaitė. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir Jo Ekselencija Valdas Adamkus su žmona Alma.

Prie laidos vedėjo M. Mikutavičiaus prisijungė ir kiti du šio vakaro vedėjai - žurnalistai Renata Šakalytė-Jakovleva ir Rokas Petkevičius. TV3 žinių vedėjai svečiams pristatė „Lietuvos garbė 2013“ apdovanojimų komisiją, kurią sudarė prezidentas Valdas Adamkus, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, banko „Nordea“ prezidentė Inga Skisaker, TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė, „Tele 2“ generalinis direktorius Petras Masiulis, TV3 orų vedėjas Naglis Šulija, ką tik scenoje penkiasdešimtmetį atšventęs maestro Stasys Povilaitis ir Lietuvos „Caritas“ generalinė direktorė Janina Kukauskienė.

Pirmoji nominacija – „METŲ VILTIS“. Ja tapo paauglė Ieva Krivickaitė iš Plungės, kuri padėjo surinkti penktadalį milijono litų onkologine liga sergančiai druskininkietei Augustei. Apdovanojimą už „Metų viltį“ jai įteikė TV3 vadovė Laura Blaževičiūtė.

I. Krivickaitės laukė ir dar viena staigmena. Merginą pasveikino jos mėgstamiausia sportininkė, triskart Europos kiokušin karatė vicečempionė Rūta Brazdžionytė.

Staigmenos Ievai dar nesibaigė. Žinodami jos aistrą fotografuoti, renginio organizatoriai plungiškei suteikė išskirtinę galimybę ne tik atvykti į kiokušin karatė pasaulio čempionatą, bet ir tapti akredituota šių varžybų fotografe, o Europos kino akademijos narys, „Tadą Blindą“ nufilmavęs kino operatorius Ramūnas Greičius, mergaitei įteikė kino pliauškę su užrašytu Ievos vardu ir pakvietė ją pabūti paties asistente tikroje kino aikštelėje ir savo akimis pamatyti, kaip gimsta kino menas.

Antroji nominacija – „METŲ PASIEKIMAS“. Ji skiriama už mokslo pasiekimus. Nugalėtojais tapo broliai Augustinas, Kristijonas ir Dominykas Vizbarai už lazerinius diodų kristalus. Apdovanojimą jiems įteikė banko „Nordea“ generalinė direktorė Inga Skisaker.

Jų taip pat laukė staigmena – seminaras į verslininko, kompanijos „Virgin“ įkūrėjo, sero Richardo Bransono seminarą. Žinodamas, kad broliai Vizbarai yra dideli metalo muzikos gerbėjai, M. Mikutavičius jiems įteikė bilietus VIP ložėje į legendinės JAV trash metal grupės „Testament“ koncertą Vilniuje.

Trečioji nominacija - „METŲ PAREIGA“. Apdovanojimą pelnė gydytojos Rasa Bagdonienė ir Rasa Sirtautienė už tai, kad jų sukurta modifikuota neišnešiotų naujagimių aklumo gydymo metodika keičia pasaulines rekomendacijas, o pasaulio klinikose tuoj bus pradėta gydyti pagal šių moterų disertacijose aprašytas ir apgintas metodikas.

Apdovanojimą moterims įteikė gydytojas, diplomatas, politinis bei visuomenės veikėjas Antanas Vinkus. Abiejų Rasų svajonė – vykti gydyti Uzbekistano vaikus. „Local American Working Group” pažadėjo pasirūpinti šių dviejų medikių kelionės ir apgyvendinimo išlaidomis Uzbekistane.

Ketvirtoji vakaro nominacija – „METŲ DRĄSOS VAIKAS“. Garbės apdovanojimas įteiktas septynmečiui Ignui Bernotui už bendraamžės Arijanos išgelbėjimą. Berniukas laiku spėjo pakviesti pagalbą ir skęstanti mergaitė buvo ištraukta iš vandens.

Į sceną pakviestam I. Bernotui apdovanojimą įteikė prezidentas Valdas Adamkus. Iš renginio vedėjo M. Mikutavičiaus rankų berniukas gavo didžiulį konstruktorių – gaisrinę mašiną su ugniagesiais. Ignas taip pat apdovanotas vaikiškų knygų rinkiniu ir kelione į Paryžių. I. Bernotas į meilės miestą vyks kartu su išgelbėta bičiule Arijana. Vaikai aplankys Disneilendo pramogų parką.

Penktoji nominacija - „METŲ GELBĖTOJAS“. Apdovanojimas įteiktas Vilniaus savivaldybėje dirbančiai Linai Atkočiūtei, kuri Vilniaus oro uoste išgelbėjo jaunos merginos gyvybę. Garbės statulėlę jai įteikė maestro Stasys Povilaitis.

Už žygdarbį moteriai ir jos trims sūnums renginio vedėjai įteikė ir dovanų: individualias snieglenčių pamokas, mat Lina su sūnumis mėgsta žiemos sportą.

Šeštoji nominacija - „METŲ INICIATYVA“. Apdovanojimas įteiktas sveikatos biuro vadovei Daliai Kitavičienei iš Alytaus. Moteris Alytaus rajone skatina blaivybę – nuo priklausomybės alkoholiui atpratino ne vieną rajono gyventoją.

„Jeigu tokių iniciatyvių moterų būtų daugiau, greitai liautųsi kalbos, kad Lietuvos kaimas yra prasigėręs“, - kalbėjo renginio vedėja R. Šakalytė-Jakovleva. D. Kitavičienei apdovanojimą įteikė Lietuvos respublikos premjeras Algirdas Butkevičius.

Ponia Dalia prasitarė, kad per darbus su vyru niekada negalėjo ištrūkti atostogų į kokią nors užsienio šalį. Renginio vedėjai nustebino alytiškę ir įteikė jai kelionę į Turkiją.

Negana to, dainininkė Veronika Povilionienė pažadėjo atvažiuoti į Alytaus rajoną ir visai bendruomenei suorganizuoti šaunią kultūrinę vakaronę.

Septintoji nominacija - „METŲ KAIMYNAS“. Apdovanojimas įteiktas misionieriui iš Argentinos Domingui Avelanedui Kabanilies. Brolis Domingas atvyko į merdėjantį lietuvišką kaimą – Pumpėnus (Pasvalio raj.), kurį jis prikėlė naujam gyvenimui, o pačius pumpėniškius išmokė žaisti futbolą. Pumpėniškių kaimo gyventojams futbolas tapo antra religija. Apdovanojimą dvasininkui įteikė Naglis Šulija.

Vakaro vedėjas M. Mikutavičius argentinietį pradžiugino profesionaliu futbolo kamuoliu, kokiu žaidžia Anglijos, Italijos, Ispanijos „Premier“ lygos žaidėjai.

„Esu įpareigotas jus ir visą Pumpėnų komandą pakviesti į draugiškas rungtynes su mūsų - „Prelegentų“ komanda“, - dvasininkui Domingui pareiškė futbolo aistruolis M. Mikutavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.