Po I. Matijošaitienės mirties vis daugiau žmonių pagalvoja apie organų donorystę

Netikėtai mirusios verslininkės Irenos Matijošaitienės žodžiai „Jei ir miręs gali padėti kitiems, padėk” LNK laidoje „Valanda su Rūta” skambės ne kartą.

Netikėtai mirusios verslininkės Irenos Matijošaitienės žodžiai „Jei ir miręs gali padėti kitiems, padėk” LNK laidoje „Valanda su Rūta” skambės ne kartą.<br>A. Barzdžiaus nuotr. iš archyvo
Netikėtai mirusios verslininkės Irenos Matijošaitienės žodžiai „Jei ir miręs gali padėti kitiems, padėk” LNK laidoje „Valanda su Rūta” skambės ne kartą.<br>A. Barzdžiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("Lietuvos rytas")

Mar 28, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:14 AM

Laidoje – dramatiškos istorijos tų, kuriems nežinomi donorai padovanojo gyvenimą.

Vienų metų Alanto motina Ingrida iki šiol nežino, kokiais žodžiais galėtų padėkoti šeimai iš Rygos, kuri sutiko, kad jų kūdikio širdis atitektų jos sūnui. Anuomet vos trijų mėnesių Alantas buvo pats jauniausias pacientas Baltijos šalyse, kuriam persodinta širdis.

„Jei ne nežinomas donoras, manęs šiandien čia nebūtų. Aš nebūčiau išvydęs savo sūnaus, kurio žmona laukėsi, kai aš laukiau širdies persodinimo operacijos, – apkabinęs savo sūnų Justiną studijoje džiaugėsi Rimvydas. – Nereikia pamiršti, kad žmonės, kurie sutinka artimųjų organus atiduoti tiems, kuriems jų reikia, patys išgyvena artimojo netektį, todėl tokį sprendimą padaryti nelengva.”

– Laidoje palietėte ypač jautrią – gyvenimo ir mirties temą, – pradėjau pokalbį su jos vedėja Rūta Mikelkevičiūte.

– Pagrindinė mintis: „Gyvenk šia diena, džiaukis kiekviena akimirka, nes rytojaus gali nebūti”. Tragiška I.Matijošaitienės mirtis tai įrodė. Tačiau ji įrodė ir tai, kad ir miręs gali padėti kitam. Po mirties moteris tapo organų donore ir išgelbėjo kitiems žmonėms gyvybę.

– Kas dalyvavo laidoje?

– Keli garsūs Lietuvos žmonės, kurie yra žvelgę mirčiai į akis.

Kai medikai pamatė po avarijos sumaitotą operos solistės Juditos Leitaitės kūną, jie nesitikėjo, kad moteris gyvens. Dainininkė pasakojo, kad ją apsaugojo angelai sargai ir kitų žmonių malda.

Alpinistas Vladas Vitkauskas, užkopęs į Everestą ir įbedęs Lietuvos vėliavą Komunizmo viršukalnėje, pasakojo, kad kelis kartus galėjo negrįžti iš kalnų. Atsikabinus įrangai jis čiuožė lediniu šlaitu žemyn ir suspėjęs pagalvoti, jog jo vaikai per maži, kad galėtų juos palikti, stebuklingai išsigelbėjo. Vyrui pavyko užsikabinti už ledyno krašto.

Tačiau likimas buvo negailestingas jo 27 metų sūnui, kuris žuvo kalnuose.

– Kaip, klausantis šių jausmingų istorijų, jums pavyksta sulaikyti ašaras?

– Kai kada jų net nesistengiu sulaikyti. Ašaros – žmogaus jausmų išraiška. Man nepatinka laidų vedėjai, stovintys akmeniniais veidais, kai pasakojamos jautrios istorijos.

– Ar esate pasirašiusi sutikimą po mirties paaukoti savo organus?

– Pasirašiusi dokumento nesu, tačiau artimieji žino šį mano sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.