Kaip išsirinkti skaitmeninės televizijos transliuotoją?

Kuo daugiau raiškiosios televizijos kanalų, kuo daugiau užburiančių trimačių vaizdų per televizorių — tuo mažiau reikia varginti kojas bandant savo smegenis pernešti iš vienos vietos į kitą.

Kai televizoriaus ekrane vaizdas toks raiškus, nelengva jį atskirti nuo realybės.<br>G. Grigutienė
Kai televizoriaus ekrane vaizdas toks raiškus, nelengva jį atskirti nuo realybės.<br>G. Grigutienė
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos rytas“)

2013-04-20 17:32, atnaujinta 2018-03-07 23:38

Turi „Interaktyviąją GALA“ — štai tau neregėti dėjimai į krepšį nauju „NBA HD“ kanalu. Užsisakei „Viasat“ — nuo gegužės žiūrėdamas „Sky Sports News HD“ gali pasijusti futbolo komandos vartininku.

O kaip jaustis sofai?! Juk išties sportuoti teks tik jai — žiūrovų užpakalio kilnojimo čempionei.

Taip ir krypsta jos kojytės, podagra susuka ranktūrius, o minkštos pagalvėlės susikūprina, lyg iš parduotuvės Kovo 8-osios proga du maišus vaišių vyrui tempianti tradicinės šeimos laimę patyrusi lietuvė.

Dar klausiat, ko ta sofa rauda?! Kaip neraudosi, kai šis pavasaris naujų aukštos raiškos ir 3D televizijos kanalų į namus atnešė daugiau negu sniego. Tfu! O juk užsivožę tuos akinius dar spragėsių po minkštąja dalimi pribarstysime. Ar kas nors įsivaizduojate, kaip sofoms niežti?!

Kita vertus, sofa — ne vilkas. Kiek televizorių rodysi, į mišką nepabėgs. Tad jos ašaros yra nedidelis mokestis už tai, kad pagaliau kažkas siūlo naujų kanalų, kuriuos galima ne tik perjungti, bet ir žiūrėti.

Apie pristatomas naujoves ir pakalbėkime. O sofa tegul sau verkia — svarbu, kad per daug negirgždėtų, nes tuomet ją kartu su senu televizoriumi teks pakeisti.

Modernių televizorių bumas

Atrodo, du mėgstamiausi lietuvių užsiėmimai — skųstis, kad trūksta pinigų, ir pirkti naują techniką.

2012 m. šalyje parduota 48 tūkstančiai 3D televizorių — dukart daugiau negu 2011-aisiais.

Tačiau ligi šiol visi tie plokščiųjų ekranų su erdvinio vaizdo galimybėmis pirkėjai galėjo arba ieškoti 3D filmų savo grotuvams, arba brangius akinius paskolinti dulkių erkutėms, o televizoriuje džiaugtis nebent vienu kitu HD raiškos kanalu.

Beje, mėgautis HD kanalais mes net labai linkę. Televizijos „GALA“ duomenimis, 2010 m. vienas žiūrovas HD kanalus vidutiniškai žiūrėjo 74 min. per mėnesį, o 2012-aisiais — jau 275 min.

Populiariausias HD turinys — sportas ir gamta. Ne, ne tie vaizdeliai iš aborigenų gyvenimo, kuriuos rodo komercinės televizijos per pokalbių ir realybės šou. Žmonės kokybiškai mėgsta matyti tikrus tigrus ir avinėlius, o ne apsimetinėjančius jais.

Taigi, paskatinti tokių guodžiančių rezultatų, bent jau mokamos televizijos transliuotojai nutarė nebeliūdinti žiūrovų ir pateikti daugiau aukštos raiškos kanalų. Kokių? Aišku, kad gamtos ir sporto!

„Viasat“ — trys HD naujokai

Nustatę, kad artimiausiu metu Lietuvoje HD televiziją planuoja užsisakyti 180 tūkstančių namų ūkių, iš kosmoso mūsų sofas kankinantys palydovinės televizijos atstovai ėmėsi priemonių, kaip dar padidinti jų kančias.

Siūlydami palydovinius aukštos raiškos imtuvus už 1 litą, jie jau nuo gegužės savo klientams pateiks tris naujus HD formato kanalus: dokumentiką transliuojančius „Viasat Explorer HD“ ir „Viasat History HD“ bei sporto naujienų kanalą „Sky Sports News HD“, daugiausia dėmesio skiriantį Anglijos „Premier“ lygos naujienoms, tačiau apžvelgiantį ir daugybę kitų sporto šakų.

„Dabar „Viasat“ HD paketas leis matyti neįtikėtinus atradimus, įspūdingą gamtą ir istorijos paslaptis su smulkiausiomis detalėmis“, — pasitenkinimo neslėpė „Viasat“ ryšių su visuomene vadovas Gediminas Galkauskas.

„GALA“ padidina kambarį

Tikra tragedija plyštančiai sofutei gali virsti „Teo LT“ kuriamos IPTV „GALA“ pasiūlymas. Ir net ne tai baisu, kad naujas „NBA HD“ kanalas visą parą transliuos krepšinio naujienas, istorijos akimirkas ir bent vienas rungtynes tiesiogiai. Labiausiai tyliuosius mūsų namų sugyventinius turėtų šiurpinti naujas kanalas „3flow“.

Taip, taip — tai pirmasis Lietuvos transliuotojo siūlomas erdvinio 3D vaizdo kanalas. Pietų Afrikos kūrėjų parengtomis laidomis apie laukinę gamtą ir ekstremalųjį sportą jau žavisi Prancūzijos, Dominikos ir Čilės žiūrovai. Žiūrovai greičiausiai džiaugsis ir Lietuvoje. O kas nesidžiaugs?

Na, pirmiausia dulkių erkutės, iš kurių bus atimti 3D akiniai. Aišku, ta pati kankinė sofa. Dar — kambario sienos.

Kur matyta, kad jų ribojama erdvė neberiboja vaizdo gylio? Mažųjų augintinių — pelių ir tarakonų nervai gali neatlaikyti 3D kačių bei žvirblių vaizdo. O įvairių chorų ir duetų karų prodiuserių nervai? Brrr, siaubo istorijų čia nerašysime.

Kurį transliuotoją pasirinkti?

■ Dar nepasiryžote išmesti televizoriaus ir atsiprašę savo sofos grožėtis aukštos raiškos erdvinio vaizdo realybės šou pro langą? Tuomet žvilgtelėkime, kuo skiriasi šie HD turinio transliuotojai.

■ „Viasat“ signalą priima iš kosmoso, tad jam reikia lėkštės. Šio verslo atstovai teisingai teigia, kad žiūrint raiškiąją televiziją per IPTV vaizdo kokybė gali suprastėti padidėjus interneto srautui. Tiesa, jie nutyli, kad intensyviai sningant ar susikaupus lietaus debesims iš palydovo gaunamas signalas gali visai dingti.

■ „GALA“ yra IPTV — interaktyvioji televizija, pasiekianti mus šviesolaidžiu. Jos pranašumai — galimybė atidėti norimą laidą norimam laikui, vaizdo nuomos paslauga, interneto funkcijos televizoriuje. Tiesa, palydovu galima pasiųsti didesnį informacijos srautą. Tad bent teoriškai įmanoma geresnė vaizdo kokybė.

■ Išvada? Eikite rinktis naujos tvirtos sofos. Juk kad ir kurį HD turinio transliuotoją pasirinksite, labiausiai nukentės ji. O kol taupote, „Lietuvos ryto“ televizija visai nemokamai tokias įvairiapuses žinias jums pateiks, kad ir be akinių sienų erdvė prasiplės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.