Naujo realybės šou prizas - kelionė į Marsą be galimybės sugrįžti atgal

Tokio prizo niekada nesiūlė nei „Akvariumo“, nei „Paslapčių namų“ organizatoriai. Ką ten — net „Kelio į žvaigždes“ laimėtojas nė nesapnavo, kad bus surengtas televizijos šou, kurio nugalėtojas keliaus į Marsą.

Jau pradėta rengtis TV projektui, kurio nugalėtojas keliaus į Marsą.<br>B. Versteego ("Mars One")
Jau pradėta rengtis TV projektui, kurio nugalėtojas keliaus į Marsą.<br>B. Versteego ("Mars One")
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius ("Lietuvos rytas")

Apr 28, 2013, 7:13 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:36 PM

Ne pelno siekianti organizacija „Mars One“ planuoja būtent tai. Jos įkūrėjas olandas Basas Landsdorpas Vilniuje vykusioje konferencijoje „Login“ dalijosi vizijomis apie ekspediciją į Marsą, jo kolonizavimą ir netgi Raudonosios planetos nepriklausomybės skelbimą 2050 metais.

Vasarą prasidėsianti ir dvejus metus truksianti keliautojų į Marsą paieška ne tik padės atrinkti keturis tinkamiausius kandidatus 2023 m. vyksiančiai ekspedicijai, bet ir turės uždirbti tai kelionei reikalingus 6 milijardus JAV dolerių.

Kaip? Ogi pavertus atranką viso pasaulio televizijų transliuojamu realybės šou. Jei norite, galite dalyvauti ir jūs. Bet neužmirškite — kelionė numatoma tik į vieną pusę.

Ar būna per didelė svajonė?

„Visa tai pradėjau grynai iš egoistinių paskatų — pats svajojau nuvykti į Marsą“, — prisipažino B.Landsdorpas.

Teisingai — visi kartais svajojame apie milijonus kainuojančias keistenybes, tačiau juk nemetame visko ir nepradedame siekti to, kas, akivaizdu, nepasiekiama.

Tuo šis vyrukas ir išsiskiria — jo svajonės kainuoja ne milijonus, o milijardus. Jis viską metė, pardavė net anksčiau valdytą kompaniją, kad jas įgyvendintų.

Sutikite — tik tokie žmonės ir gali pasiekti Marsą. Tokie ir dar tie, kurie dalyvaus ilgoje atrankoje vien tam, kad nugalėję galėtų nuvykti nežinia kur ir tikrai niekada negrįžtų į Žemę.

Augins daržoves ir vaisius

Kol kas neparengtas net kosminio laivo projektas, o turimų lėšų nepakaktų nė būsimo Marso užkariautojo nagui nuskraidinti iki kitos planetos.

Tačiau 45 tūkst. žmonių jau domisi projektu, 10 tūkst. atsiuntė savo prašymus keliauti. Tad reikalai pajudėjo, o išskristi ketinama tik po dešimties metų.

Pirmajam „Mars One“ skrydžiui surengti reikia 6 mlrd. JAV dolerių, tolesni skrydžiai kainuos po 4 mlrd. dolerių, o paprasčiausias atsargų papildymas — 250 mln. dolerių.

Pirmuoju skrydžiu į Marsą nuvyks 4 kolonistai, kurie vieni ten gyvens dvejus metus. Paskui bus siunčiami nauji ketvertukai, kol galiausiai Marse įsikurs pajėgi kolonija.

B.Landsdorpas tiki, kad atsivežę dirvožemio į praktiškai neturinčią atmosferos planetą žmonės sugebės pripučiamuose šiltnamiuose auginti augalus naudodami vietinį vandenį. Pirmoji komanda pastatys namus ir vėliau atvyksiančiai. Maitinsis marsiečiai ryžiais, grūdais, dumbliais ir vabzdžiais (jie turi daug baltymų). Be to, augins sau grybus, pomidorus.

Palaukite, palaukite, bet tai juk sapnai! Na ir kas, kad jau egzistuoja technologijos. Iš kur tiek pinigų paimti?

Aišku, gali reikalauti, kad būsimi išeiviai parduotų savo tėvynes (juk vis tiek nebegrįš). Tačiau B.Landsdorpas, matyt, negirdėjo įvairių nacionalistų vis minimo „parduok tėvynę“ verslo modelio, todėl sugalvojo kai ką linksmesnio, saugesnio ir gal pelningesnio.

Planas — uždirbti milijardus

Dabar madinga kalbėti, kad televizijos niekas nebežiūri, kad laidos prastos, o prie ekrano sugaištas laikas dingsta amžiams. Burbėti madinga, o žiūrėti — dar madingiau. Kaip rodo tyrimai, žmonės televiziją žiūri vis daugiau. Tiesa, vis dažniau toji televizija yra socialinė, transliuojama internetu, tačiau vis tiek televizija. O jei ją žiūri, vadinasi, ji uždirba.

„Jei Londono olimpinės žaidynės vien iš televizijos transliacijų per tris savaites sugeneravo 4 mlrd. JAV dolerių, kodėl laidos apie kelionę į Marsą negali uždirbti dar daugiau?“ — visai logiškai pasvarstė „Mars One“ steigėjai ir surezgė neįtikėtiną milijardų uždirbimo planą.

Pirmasis etapas — paraiškų iš norinčiųjų keliauti priėmimas. Šią vasarą prasidėsiančioje atrankoje gali dalyvauti rimtai nusiteikę 18 metų sulaukę savanoriai iš viso pasaulio.

Tiesa, reikės susimokėti. Paraiškos mokestis įvestas, kad nelįstų visokie pokštininkai. Jis neviršys 25 JAV dolerių žmogui, o skurdžioms šalims bus dar mažesnis. Vien iš to tikimasi surinkti keletą milijonų, kurie bus panaudoti projektui plėtoti.

Atranka — televizijoje

2015 m. vasarą jau bus atrinkti 24 astronautai, kurie bus padalyti į 6 komandas po 4 žmones ir pradės 7 metus truksiančias treniruotes. Tikimasi, kad daug kas neatlaikys, tad kasmet bus atrenkama dar 12 savanorių. Tokia atranka tęsis net išvykus pirmajai ekspedicijai — Marso užkariautojai nesirengia sustoti, kol tik pakaks pinigų.

Taigi, kaip matote, visa ši atranka — tiesiog idealus realybės šou televizijai. Ekstremalios sąlygos, psichologiniai sunkumai, neįtikėtinas tikslas — visa tai turėtų traukti žiūrovus, vadinasi, dominti transliuotojus.

Būtent iš pasaulinių realybės šou transliacijų „Mars One“ komanda ir tikisi surinkti liūto dalį pinigų. Paraiškų rinkimas turėtų parodyti, kiek tai veiksminga, o komandų parengimo šou, transliacijos iš kosminio laivo, galiausiai — Marso kolonijos gyvenimo vaizdai turėtų uždirbti pinigų naujiems skrydžiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.