„Istorijos detektyvuose“ – neįtikėtinos, bet tikros istorijos, kunigaikščių žygiai, meilės nuotykiai

Ar gali taip būti, kad iki mūsų dienų išliko Mindaugo karūna? Kur yra pirmojo Lietuvos karaliaus kapas? Kas buvo Mindaugo žudikas, ir kaip jis tapo šventuoju? Kokias istorines paslaptis slepia Vilniaus įkūrimo legenda? Kur buvo sudegintas didysis kunigaikštis Algirdas? Kas buvo Vytautas – didvyris ar išdavikas?

Laidos autorius Virginijus Savukynas.<br>LRT nuotr.
Laidos autorius Virginijus Savukynas.<br>LRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2013, 5:18 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:46 AM

Tai tik maža dalis klausimų, į kuriuos bus ieškoma atsakymų naujoje LRT televizijos laidoje „Istorijos detektyvai“. Ją kuria žurnalistas, žinomas kultūros antropologas, knygos „Istorija ir mitologijos: tapatybės raiškos XVII – XIX amžiaus Lietuvoje“ autorius Virginijus Savukynas.

„Netgi pasakojant apie istoriją reikia pasakoti istorijas. Tai pagrindinis laidos „Istorijos detektyvai“ principas. Žmonės nori istorijų, juos jaudina žmonių likimai. O jei jie nutiko prieš septynis ar šešis šimtus metų, tai suteikia dar didesnio žavesio. Šaltiniai pateikia gausybę nuostabių istorijų, kurias būtų sunku net išgalvoti, tačiau jos nutiko iš tiesų“, – sako laidos autorius.

Atsakymų į senovės mįsles ieškoma ne tik Lietuvoje ar Vilniuje. Filmuota medžiaga bus iš Rusijos, Lenkijos, Latvijos. Istorines minkles padės įminti geriausi Lietuvos istorikai, archeologai, mitologai, kalbininkai. Bus pateikiami patys naujausi jų atradimai.

„Istorijos detektyvuose“ matysime ir istorines rekonstrukcijas, kurios žiūrovui padės įsijausti į praėjusių laikų dvasią. Tai labai sudėtingas televizinis projektas, tačiau Lietuvos istorijai dėmesio niekada nebus per daug“, – įsitikinęs V.Savukynas.

Pirmoji „Istorijos detektyvų“ laida bus skirta Mindaugo dvaro paslaptims. Kaip mirtinas priešas virto ištikimu draugu? Kur stovėjo paslaptingoji Voruta? Kas buvo pirmasis Lietuvos diplomatas? Ir kodėl Mindaugas bijojo kiškių?

„Istorijos detektyvai“ – jau rugsėjo 29 d., sekmadienį, 15.00 val. per LRT televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.