Apie žymiąją būrėją Vangą - filmas

Šį ketvirtadienį Pirmajame Baltijos kanale prasideda naujas daugiaserijinis filmas „Vangelija“ – tai pirmas ir kol kas vienintelis filmas apie žymiąją būrėją Vangą. Legendinę akląją būrėją filme vaidino net penkios aktorės. Tačiau pagrindiniam vaidmeniui – Vangos senatvėje – aktorės rasti labai ilgai nepavyko. Vienintelė aktorė, kuriai pavyko išvengti „vaidmens prakeiksmo“ buvo Jelena Jakovleva.

Kadrai iš filmo.
Kadrai iš filmo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2013, 10:33 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:17 AM

Sakoma, kad prieš mirtį Vanga uždraudė kurti filmą apie jos gyvenimą. Sergėjus Borčukovas – pirmasis režisierius, kuris nusprendė to draudimo nepaisyti. Jis nusprendė, kad apie šios moters fenomenalius gebėjimus turi sužinoti visas pasaulis. Borčukovas pažadėjo, kad filmas objektyviai atspindės visą Vangos gyvenimą. Juk ši moteris nesėdėjo užsidariusi tarp keturių sienų, ji mėgdavo pabendrauti, būti tarp žmonių.

Projektas „Vangelija“ startavo sėkmingai ir pasiruošimai jam praėjo be didelių nutikimų, tačiau niekaip nesisekė rasti aktorės pagrindiniam vaidmeniui – Vangos senatvėje. Daugelis aktorių tiesiog nenorėjo imtis „prakeikto vaidmens“. Teigiama, kad kai kurioms aktorėms pati Vanga pasirodė sapne ir uždraudė filmuotis. Aktorė Ina Čurikova labai norėjo vaidinti šiame filme, tačiau likus dienai iki sutarties pasirašymo ji susilaužė abi rankas. Marija Aronova ir Liudmila Čursina, kurios taip pat dalyvavo atrankoje, po Čurikovos nelaimės atsisakė šio projekto. Bet šios nesėkmės neatbaidė Borčukovo, jis nutarė paieškoti tarp jaunesnių aktorių. Kai į atrankas atvyko filmo „Kamenskaja“ žvaigždė Jelena Jakovleva, visiems tapo aišku – štai ji, Vanga. Tam, kad Jakovleva pavirstų į aklą būrėją Vangą, prieš kiekvieną filmavimą aktorei tekdavo praleisti po 5 valandas grimo kėdėje. Didžiausia ir sunkiausia užduotis grimuotojams buvo paverti Jakovlevą iš pažiūros akla. Uždėti kaukės filmo kūrėjai nenorėjo, kad neprarastų veido mimikos, tad reikėjo įdėti nemažai pastangų.

Daugelis filmavimo grupės narių buvo asmeniškai pažįstami su Vanga. Kai kuriems iš jų aiškiariagė pasakė, kad ateityje jie filmuosis „Vangelijoje“. Aktorė Saška Bratanova filme „Vangelija“ suvaidinusi Vangos padėjėją, taip pat buvo asmeniškai pažįstama su būrėja. „Prieš daugelį metų mirė man labai artimas žmogus, niekas negalėjo iššsiaiškinti, ar jį nužudė, ar jis pats pakėlė ranką prieš save. Aš nuvykau pas Vangą, padaviau jai gabalėlį cukraus, ir ji papasakojo visą mano gyvenimą, atsakė į man rūpimus klausimus ir dar pridūrė: „tavęs dar laukia tavo didysis vaidmuo”. Pasirodo, ji žinojo,“ – savo pažinties su Vanga istoriją papasakojo aktorė. Bulgarų aktorė Živka Gniačeva taip pat sako, kad Vanga numatė jos ateitį. Būsima aktorė gimė labai ligota ir gydytojai tėvams patarė palikti mergaitę ligoninėje. Tačiau Živkos tėvas nuėjo pas Vangą, akloji aiškiariagė liepė pasiimti vaiką iš ligoninės ir tepasakė, kad mergaitės laukia šviesi ateitis, o suaugusi ji pati ateis pas būrėją. Deja, Živkai nepavyko patekti pas Vangą, kol senolė buvo gyva, bet filme ji vaidina vieną iš daugybės Vangos lankytojų, tad ir čia žymioji aiškiaregė nesuklydo.

Žmonės labai pasitikėjo Vanga. Jos talentas sukėlė tarptautinį susidomėjimą. Vangos talentas – fenomenalus. Iki šiol mįslės negali įminti nei jos artimieji, nei mokslininkai. Kaip visiškai akla, paprasta valstietė be išsilavinimo sugebėdavo taip tiksliai numatyti ateities įvykius? Ši moteris beveik neklysdavo. Pas ją lankėsi daugybė žmonių - įžymybės, politikai, valstybių vadovai, turtingi verslininkai, taip pat ir niekam nežinomi paprasti žmonės. Teigiama, kad Vanga yra priėmusi apie milijoną lankytojų iš viso pasaulio.

Vanga numatė, kad 2011 metais įvyks atominė katastrofa, kuri sunaikins daugybę gyvūnų ir užterš maistą. Teigiama, kad Vanga kalbėjo apie atominės elektrinės avariją Japonijoje. Prieš dvejus metus iš tiesų Japonijoje kovo 11-ąją įvykusi tragedija nusinešė beveik 16 000 gyvybių, o daugybė žmonių ir šiuo metu kenčia nuo sveikatos sutrikimų. Anot aklosios aiškiaregės, po kelių metų Europai lemta kariauti su musulmonų valstybe, o 2016 metais pastarajai panaudojus cheminį ginklą, šis žemynas gali visiškai ištuštėti. Ar tai tiesa? Kol kas atsakymo nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.