Filmo apie aiškiaregę Vangą kūrėjus persekiojo jos prakeiksmas

Aiškiaregė iš Bulgarijos Vangelija Gušterova (1911–1996), vadinama tiesiog Vanga, iki šiol yra viena didžiausių mįslių žmogaus galias tyrinėjantiems mokslininkams. Kalbama, kad prieš mirtį Vanga uždraudė kurti filmus apie savo gyvenimą. Rusas Sergejus Borčiukovas – pirmasis režisierius, kuris nusprendė šio draudimo nepaisyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

Jo 12-os serijų TV filmą „Vangelija” šiuo metu rodo „Lietuvos ryto” televizija.

Mistiniai perspėjimai

Nedaug trūko, kad filmas būtų ir likęs tik režisieriaus vaizduotėje. Mat jo kūrimą lydėjo mistiniai ženklai, kuriuos galima suprasti kaip Vangos perspėjimus, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Prieš prasidedant filmavimui S.Borčiukovas pargriuvo ant geležinkelio bėgių prieš pat atriedantį traukinį – sąstatas vos nenukirto jam kojų. Buvo sužalotas tik vienas pirštas.

Kartą per filmavimą režisierių užpuolė vapsvų spiečius. Keisčiausia, kad kitų filmavimo grupės narių vabzdžiai nelietė.

S.Borčiukovas ilgai negalėjo rasti pagrindinės aktorės, mat niekas nenorėjo imtis šio vaidmens. Ne viena filmuotis kviečiama aktorė tvirtino, kad jai sapne pasirodydavusi Vanga ir drausdavusi vaidinti.

Tiesa, filme labai norėjo vaidinti aktorė Ina Čiurikova, tačiau likus kelioms dienoms iki sutarties pasirašymo susilaužė abi rankas. Aktorių atrankoje dalyvavusios jos kolegės Marija Aronova ir Liudmila Čiursina po šios nelaimės atsisakė vaidinti seriale.

Grimuodavosi 5 valandas

Tačiau visa tai neišgąsdino režisieriaus. Galiausiai legendinę būrėją įvairiais jos gyvenimo tarpsniais įkūnijo penkios aktorės. Sunkiausia buvo išsirinkti aktorę, kuri vaidintų Vangą senatvėje.

Kai į atranką atvyko populiaraus rusų serialo „Kamenskaja” žvaigždė Jelena Jakovleva, tapo aišku, kas ją vaidins.

Tam, kad taptų panaši į akląją būrėją, prieš kiekvieną filmavimą aktorei grimo kambaryje tekdavo praleisti penkias valandas.

Sunkiausia užduotis grimuotojams buvo paversti J.Jakovlevą tariamai akla – dėti ant veido kaukės grimo meistrai nenorėjo, kad aktorė neprarastų mimikos.

Filmas – išpranašautas?

Daugelis filmavimo grupės narių pažinojo Vangą. Kai kurie jų tvirtino, kad aiškiaregė buvo išpranašavusi, esą ateityje jie vaidins tokiame filme.

Aktorė Aleksandra Bratanova, televizijos filme „Vangelija” įkūnijusi Vangos padėjėją, taip pat buvo pažįstama su būrėja.

„Prieš daugelį metų mirė man labai artimas žmogus. Niekas negalėjo išsiaiškinti, ar jį nužudė, ar jis pats prieš save pakėlė ranką. Nuvykau pas Vangą, padaviau jai gabalėlį cukraus ir ji papasakojo visą mano gyvenimą, atsakė į man rūpimus klausimus. O galiausiai pridūrė: „Tavęs dar laukia didysis vaidmuo.” Pasirodo, ji žinojo, kad tapsiu aktore ir vaidinsiu šiame seriale”, – savo pažinties su Vanga istoriją papasakojo aktorė A.Bratanova.

Bulgarų aktorė Živka Gniačeva taip pat tvirtino, kad Vanga numatė jos ateitį. Būsimoji aktorė gimė labai ligota, todėl gydytojai tėvams patarė palikti ją ligoninėje.

Tačiau Živkos tėvas nuėjo pas Vangą. Aiškiaregė esą liepė pasiimti vaiką iš ligoninės ir pasakė, kad mergaitės laukia šviesi ateitis, o suaugusi ji pati ateis pas būrėją. Ž.Gniačevai nepavyko patekti pas Vangą, kol ši buvo gyva. Bet filme ji vaidina vieną iš daugybės Vangos lankytojų, tad ir čia aiškiaregė nesuklydo.

Plūdo minios lankytojų

Vangelija Gušterova (mergautinė pavardė – Pandeva) gimė 1911 m. sausio 31 d. Sulaukusi ketverių neteko motinos.

Kol tėvas kovėsi Pirmajame pasauliniame kare, mergaitė gyveno pas kaimynę. Vėliau tėvas vedė antrąsyk.

Kai Vangelijai sukako 12 metų, kartą ją įsuko galingas viesulas ir pripūtė į akis smėlio. Šeima gyveno varganai, gydymui pinigų nebuvo, todėl mergaitė apako.

Pasklidus žiniai apie esą antgamtines Vangos galias, pas ją ėmė plūsti žmonės iš viso pasaulio. Tarp jų buvo valstybių vadovų, verslininkų, menininkų. Manoma, kad ji priėmė maždaug milijoną lankytojų.

Vanga buvo beraštė. Tačiau teigiama, kad ji išpranašavo Josifo Stalino mirtį, Černobylio ir Fukušimos katastrofas, povandeninio laivo „Kursk” tragediją, Sovietų Sąjungos žlugimą.

Ji teigė, kad po 200 metų žmonės bendraus su ateiviais.

Skeptikai tvirtina, kad Vangos pranašystės būdavusios abstrakčios – jas galima pritaikyti bet kuriam įvykiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?