Seilių mėginys padėjo rasti tolimus giminaičius

Jungtinėje Karalystėje jau 10 metų gyvenantis informatikas Andrius Kasparavičius tikina, kad šiuolaikinės informacinės technologijos padėjo jam surasti visą būrį tolimų giminaičių. 

A.Kasparavičius.
A.Kasparavičius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2014, 6:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:07 PM

„Viena iš Google dukterinių kompanijų ėmė tirti milijonų žmonių genus. Nusiuntusieji savo seilių mėginėlį gauna prisijungimą prie portalo, kuriame lyg genų facebook’e gali rasti savo gimines, kurių prieš tai net nepažinojo. Aš per šį portalą suradau šimtus ketvirtos, penktos ir šeštos kartos pusbrolių ir pusseserių, kurių dauguma gyvena Niujorke, Čikagoje, Rusijoje, Lenkijoje, Kalifornijoje, Airijoje, – laidai  „Tapatybė.LT” ("LRT Lituanica") pasakojo Andrius. - Žinoma, Lietuvoje tokie tyrimai dar nėra labai populiarūs, bet aš manau, kad už kelių dešimtmečių mes turėsime viso pasaulio žmonių giminės medį ir, paspausdami ranką naujam pažįstamam, žinosime keliasdešimtos kartos mūsų pusbrolis jis yra.

Minėta kompanija nurodo ir daugiau informacijos apie biologinės tapatybės istoriją, t.y., kaip mūsų protėviai keliavo per pasaulį iš Afrikos, kurioje, manoma, kilo visa žmonija.

Pavyzdžiui, mano mamos linija rodo apytiksliai tiesų kelią į Europą per Viduriniuosius Rytus, t.y. dabartinį Egiptą, Turkiją, Gruziją, Rusiją, Baltarusiją. Tėvo linija kelionę į Lietuvą rodo pro Rytų Indiją, Sibirą, Skandinaviją ir taip tarsi patvirtina indoeuropietišką lietuvių tapatybės istoriją.” 

Informacinių technologijų specialistas, vienas iš judėjimo „Atviras kodas Lietuvai” steigėjų, laiko save futuristu-mėgėju, kuriam ypač svarbu ne tik remtis istorija, bet ir modeliuoti ateitį bei prognozuoti įvairių sistemų plėtrą.

„Tarp mokslininkų ir futuristų sklinda kalbos, kad maždaug 2020 metais bus sukurtas tikrasis dirbtinis intelektas ir pirmoji dirbtinė tapatybė. 2045 metais panaudojus įvairius mokslinius atradimus žmogus nebesens, galės gyventi praktiškai neribotą laiką, galės apsigyventi dirbtiniame kūne.

Gali būti, kad po 30 metų visų smegenys bus sujungtos tiesiogiai internetu ir žmonija taps vienu dideliu organizmu, o gal ir viena tapatybe. Žinau, skamba fantastiškai, tačiau apie tai jau dabar kalba viena iš galingiausių pasaulio kompanijų Google”, – sako Andrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.