Dramatiškas vaidmuo pakeitė Lietuvos lenkaitės J.Moro gyvenimą

Televizijos seriale „Anna German” legendinę tragiško likimo dainininkę suvaidino Vilniuje gimusi ir augusi aktorė Joanna Moro (29 m.), šiuo metu gyvenanti Lenkijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Meškauskaitė

Apr 19, 2014, 8:50 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:01 PM

Lenkijos dainininkės Annos German (1936–1982) gyvenimas buvo trumpas ir dramatiškas.

Baltuoju scenos angelu vadintą atlikėją pakirto vėžys, su kuriuo ji kovojo dvejus metus.

Rusijos, Lenkijos, Ukrainos ir Kroatijos serialą, pasakojantį apie šią atlikėją, per Velykas rodys „Lietuvos ryto” televizija.

„TV antena” kalbėjosi su pagrindinio vaidmens atlikėja J.Moro.

– Ką jums reiškia Lietuva?

– Lietuva ir Vilnius man reiškia labai daug, nes čia gimiau, čia prabėgo mano vaikystė ir jaunystė. O šie gyvenimo etapai, mano nuomone, yra svarbiausi asmenybės formavimuisi.

Gyvenau Valakampiuose, apsupta žalumos ir gyvūnų. Nuostabūs vaizdai lavino mano vaizduotę, kuri yra svarbi aktoriaus darbe.

Lietuva man asocijuojasi su žalia spalva. Kad ir į kokią šalį nuvažiuočiau, man visur trūksta tokio gamtos žalumo, kuriuo apdovanota ši šalis.

– Ar dažnai aplankote Lietuvą?

– Mano sesuo ir tėvai iki šiol gyvena Vilniuje, todėl su vyru ir sūnumis kiekvienais metais per šventes atvykstame čia.

Mano vyras taip pat gimė ir užaugo Vilniuje, Antakalnio rajone, būtent ten šiais metais ir švęsime Velykas.

Stengiamės, kad bent mėnesį per metus mūsų vaikai praleistų Lietuvoje, pažintų šios šalies kultūrą.

Kiekvienais metais mažiausiai savaitę su šeima praleidžiame prie Baltijos jūros. Palanga – mėgstamiausias mano kurortas, būdama čia pasisemiu daug energijos, kurios reikia kaip menininkei. Mėgstu pasivaikščioti po grafo Tiškevičiaus parką, pasivažinėti dviračiu.

– Ko labiausiai pasiilgstate nebūdama Lietuvoje?

– Lenkijoje mūsų šeimai trūksta lietuviškų patiekalų. Tiek aš su vyru, tiek sūnūs labai mėgsta tradicinius lietuvių bulvinius patiekalus.

Be to, niekur nėra tokių skanių karštų vaflių su šokoladu ir saldainiais, žirnių su spirgučiais ir keptos duonos su alumi kaip Lietuvoje.

– Kas paskatino pasirinkti aktorės kelią?

– Mane nuo mažens traukė scena. Man patiko dalyti žmonėms geras emocijas, dovanoti energiją.

Man nebuvo svarbu, ką veikti scenoje. Galėjau šokti, vaidinti, dainuoti, groti. Svarbiausia buvo matyti degančias žmonių akis, šypsenas, geras emocijas. Jau mokykloje lankiau įvairius būrelius, pati stačiau spektaklius ir juose vaidinau.

– Kaip patekote į serialą „Anna German”?

– Geriausi dalykai gyvenime dažniausiai įvyksta atsitiktinai. Negavau jokio oficialaus kvietimo į serialo atranką. Man tiesiog paskambino draugė ir pasakė, kad bus filmuojamas naujas serialas ir jam ieško rusiškai kalbančios aktorės.

Dabar ima juokas prisiminus, nes iš tiesų nemokėjau rusų kalbos. Vilniuje girdėdavau šią kalbą, bet rusiškų raidžių nepažinojau ir skaityti nemokėjau.

Nuvažiavau pas močiutę ir paprašiau, kad pamokytų. Ji man davė daug lapelių su rusiškų vaistų aprašymais. Taip ir pradėjau mokytis skaityti rusiškai.

Esu labai jautri. Tokia buvo ir Anna. Todėl, matyt, man ir pasisekė atrankoje.

Prisipažinsiu – iki atrankos nieko nežinojau apie dainininkę Anną German. Tik vėliau supratau, kad esame panašios – abi aukštos, šviesiaplaukės. Ir mūsų biografijose yra daug panašumų. Ji, kaip ir aš, gimė ne Lenkijoje, tačiau gyveno ir dirbo būtent šioje šalyje.

– Koks jausmas apėmė sužinojus, kad serialo kūrėjai pasirinko jus?

– Nuo atrankos iki tol, kol gavau atsakymą, praėjo pusė metų. Per tą laiką daug sužinojau apie šią dainininkę. Perskaičiusi serialo scenarijų, kuris man labai patiko, įsivaizdavau, kaip atliksiu šį vaidmenį.

Todėl, kai gavau atsakymą, supratau, kad tai pradžia kažko didelio. Tai nebuvo toks jausmas, koks tikriausiai aplanko laimėjus loterijoje šimtą tūkstančių. Tai buvo supratimas, kad manęs laukia ilgas ir įdomus kelias. Džiaugiausi, bet labai tyliai.

– Ar reikėjo daug ruoštis šiam vaidmeniui?

– Anna buvo charizmatiška moteris. Perskaičiau daugybę knygų apie ją, buvau susitikusi su jos biografe. Ji turėjo įdomios medžiagos apie šią legendinę atlikėją, nemažai jos asmeninių daiktų.

Dėl šio vaidmens mokiausi italų kalbos, lankiau dainavimo pamokas, kuriose mokiausi dainuoti taip, kaip dainuodavo Anna. Peržiūrėjau daug filmuotos medžiagos – stengiausi įsiminti ir atkartoti jos judesius scenoje.

Bendravau su jos vyru ir sūnumi, lankiausi namuose. Visa tai dariau tam, kad kuo labiau įsijausčiau į vaidmenį. Šis vaidmuo pakeitė mano gyvenimą.

– Kas buvo sunkiausia filmuojantis seriale?

– Sunkių akimirkų nebuvo. Atmintyje iškyla tik šviesūs ir linksmi prisiminimai.

Teko dirbti su nuostabiais žmonėmis. Filmavimo aikštelėje skambėjo penkios kalbos, nes prie šio serialo prisidėjo lenkai, rusai, ukrainiečiai, kroatai, italai. Kiekvienas serialui atidavėme savo širdį. Visi, kurie prisidėjo prie šio projekto, suprato, koks jis svarbus.

– Kodėl, jūsų nuomone, televizijos serialas „Anna German” sulaukė tokio populiarumo?

– Šiais metais lankiausi Graikijoje. Nustebau, kai vieno restorano padavėja mane atpažino kaip aktorę, seriale įkūnijusią A.German.

Tai buvo nepaprasta menininkė. Šiais laikais tokių žmonių trūksta. Anna buvo tarsi angelas. Jos likimas buvo beprotiškai sunkus, bet šios moters veidą visuomet puošė šypsena.

Visa filmo kūrybinė grupė džiaugėsi, kad seriale pavyko ją pavaizduoti tokią, kokia ir buvo.

Manau, šį serialą verta pažiūrėti visiems. Vieniems tai bus puiki proga prisiminti šią nuostabią atlikėją, kitiems – susipažinti su jos sunkia, bet vilties teikiančia gyvenimo istorija.

Serialas padeda pažvelgti į savo gyvenimą kitomis akimis, suprasti, kad net sunkiausiomis akimirkomis neverta nuleisti rankų.

– Minėjote, kad šiame seriale atlikote savo svajonių vaidmenį. Kokia svajone gyvenate dabar?

– Mano didžiausia svajonė – vaidinti lietuviškame spektaklyje Vilniaus mažajame teatre. Man labai patinka šis teatras ir jo įkūrėjas režisierius Rimas Tuminas.

Šiaip niekada nieko neplanuoju. Todėl negaliu žinoti – galbūt mane likimas į Lietuvą atves ir ilgesniam laikui. Esu atvira gyvenimo pasiūlymams.

13.40 Sekmadienis. Pirmadienis „Lietuvos ryto” TV

Tragiško likimo dainininkė

- Annos German šlovė neblėsta iki šiol.

- Uzbekistane gimusiai ir Lenkijoje gyvenusiai atlikėjai būdavo siūlomi solidūs honorarai ir prabangus gyvenimas užsienyje, tačiau išvykti iš sovietinio bloko šalies nebuvo paprasta.

- Vis dėlto išeivių iš Olandijos ir Vokietijos šeimoje gimusiai ir septyniomis kalbomis dainuojančiai atlikėjai pavyko apkeliauti nemažai šalių – ji koncertavo JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir kitur. Jos dainos skambėjo visame pasaulyje.

- Trumpame gyvenimo kelyje Anną ištikimai lydėjo jos vyras inžinierius Zbigniewas Tucholskis. Su juo scenos žvaigždė susipažino 1960 metais Vroclave. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Kartu jie gyveno iki pat Annos mirties.

- TV serialą „Anna German” Lenkijoje pamatė per 7 milijonus, Rusijoje – daugiau nei 22 milijonai žiūrovų.

Gražiausia Lietuvos lenkaitė

- J.Moro yra gimusi 1984 m. gruodžio 31 d. Vilniuje lenkų šeimoje.

- Ji mokėsi Adomo Mickevičiaus gimnazijoje. Vaikystėje lankė muzikos mokyklą, ten mokėsi groti pianinu, taip pat teatro būrelį.

- 2001 metais, dar mokydamasi mokykloje, Joanna tapo konkurso „Mis Lietuvos lenkaitė” nugalėtoja. 2003-iaisiais ji išvyko į Varšuvą, ten baigė Teatro akademiją.

- Aktorė su vyru Miroslawu Szpilewskiu augina du vaikus – ketverių metų Mikolajų ir pusantrų metų Jeremiją. Beje, Joannos vyras, kaip ir A.German, yra inžinierius.

- J.Moro yra vaidinusi Lenkijos filmuose „Klanas” (Klan), „Gėriui ir blogiui” (Na dobre i na zle), taip pat sukūrusi vaidmenų teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.