Prancūziškai žavi naujoji Gražuolės ir Pabaisos istorija

Ekranizacijos. Kino ir televizijos pasaulyje populiarios pasakos „Gražuolė ir Pabaisa” ekranizacijų ir versijų yra tiek, kad su jomis užaugo ne viena karta. Spalvingi animaciniai filmai vaikams, miuziklai, filmai bei serialai suaugusiesiems. Per TV3 ir dabar rodomas serialas tokiu pat pavadinimu pateikia detektyvinę šios pasakos interpretaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

May 3, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:01 AM

Pasaka. 1740 m. pirmąsyk buvo išspausdinta prancūzų rašytojos Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve sukurta pasaka „Gražuolė ir Pabaisa”, kuri buvo toli gražu nepanaši į šiuolaikines Holivudo studijų ekranizacijas.

Originalioje istorijoje galima užčiuopti net ir maištingų feministinių idėjų užuomazgų, nes rašytoja akcentavo to laikotarpio moterų problemas.

Pasaka simboliškai perteikė dailiosios lyties atstovių beteisiškumą: jos negalėjo laisvai rinktis sutuoktinio, neturėjo teisės valdyti savo turto, prašyti skyrybų, privalėjo vykdyti sutuoktinės pareigas.

Simboliai. Tuo metu jaunutės 14–15 metų mergaitės būdavo ištekinamos už gerokai vyresnių vyrų. Jei jos nesugebėdavo patenkinti jų užgaidų, dažnai atsidurdavo arba psichiatrijos ligoninėje arba vienuolyne.

Šia pasaka buvo bandoma atskleisti tikrovę ir parodyti slaptus tų mergaičių troškimus. Jaunikis pabaisos kūne simbolizavo moterų baimes dėl būsimo sutuoktinio. Kadangi jos ištekėdavo gerai nepažinodamos savo vyro, jis galėjo tapti ir priešu, ir mylimuoju.

Gražuolė. Šiuolaikinės kino ekranizacijos pasaką dažnai pateikia labai supaprastintą ir toli gražu neprimena nei maištavimu paremtos, nei pamokomosios versijos. Joje nelieka daugelio originalios pasakos elementų, kurioje gražuolė buvo paprasta, žemiška, klystanti mergina. Holivudo versijose ji dažnai tampa arba labai miela, arba bebaimė.

Prancūzai. Prancūzai šią pasaką pirmąsyk ekranizavo dar 1946-aisiais. Režisieriaus Jeano Cocteau (garsus prancūzų poetas, dramaturgas, tapytojas ir prodiuseris pats sukūrė ir filmo scenarijų) ir Rene Clement’o filme vaidino ano meto prancūzų kino žvaigždės Jeanas Marais ir Josette Day.

Naujoji versija. Romantikos kupina naujoji prancūzų režisieriaus Christophe’o Gans’o juosta „Gražuolė ir Pabaisa” vėl tapo klasikine meilės istorija, pagardinta kerinčiu prancūzišku žavesiu ir kvapą gniaužiančiais vaizdais bei kostiumais.

Įkaitė. Sprukdamas nuo nedorėlių pirklys (Andre Dussolier) per baisią pūgą patenka į turtingo atsiskyrėlio, kurį kaimelio bendruomenė vadina Pabaisa (jį įkūnija žavusis Vincent’as Casselis), rūmus. Čia jis randa prieglobstį, yra pamaitinamas ir apdovanojamas neregėtais turtais. Pirklys gali išpildyti visus savo vaikų norus, išskyrus vieną. Nuskynęs rožę savo jauniausiai dukrai Belai (Lea Seydoux), pirklys užsitraukia Pabaisos rūstybę.

„Gyvybė už rožę”, – pareikalauja šiurpusis fantastiškų turtų savininkas. Sąžiningas pirklys Pabaisai duoda pažadą grįžti ir atsiduoti likimui. Sužinojusi, kad tėvas savo gyvybę pažadėjo už jos įgeidį – rožę, Bela ilgai nedvejojusi ryžtasi pasiaukoti. Mainais į tėvo laisvę ji atiduoda savąją ir tampa Pabaisos įkaite.

Prabanga. Prabangiuose Pabaisos rūmuose kukliai merginai netrūksta beveik nieko: ją puošia prašmatniausiomis (labai skoningomis ir nuostabiai gražiomis) suknelėmis, stalai lūžta nuo gardžiausių valgių ir gėrimų, o didingų rūmų erdviuose kambariuose nuobodžiauti neleidžia simpatingieji didžiaakiai ilgaausiai gyvūnėliai (filmo pabaigoje paaiškės tikroji jų prigimtis). Bet gražioji Bela vis tiek liūdi ir ilgisi savo senojo gyvenimo, tėvo, brolių ir net nevykėlių pliuškių seserų.

Princas. Trokšdamas bent kiek išsklaidyti merginos liūdesį Pabaisa pamažu keičiasi. Niūrus ir piktas siaubūnas stengiasi tapti rūpestingesnis ir mielesnis, tačiau jame vis dar tūno piktas ir tūžmus žvėris. Kartais aplankantys vaizdingi sapnai papasakoja Belai legendą apie princą, kurį užbūrė mylimos dukters netekęs galingasis gamtos valdovas. Klastingi kerai nustos galios tik tada, kai kokia nors mergina nuoširdžiai pamils Pabaisą.

Grožis. Nuostabūs vaizdai, puikus muzikinis takelis (muziką sukūrė Pierre’as Adenot), stipri aktorių komanda, neholivudiški specialieji efektai ir už širdies griebianti istorija prancūzų režisieriaus Ch.Gans’o rankose įgavo naują kvėpavimą ir gyvenimą. Naujoji „Gražuolės ir Pabaisos” ekranizacija tapo vienu brangiausių visų laikų prancūzų filmų.

Skaitiklis. 112 minučių nepaprastai gražiame pasakos su laiminga pabaiga pasaulyje.

„Gražuolė ir Pabaisa” (La belle et la bźte). Pasaka. Prancūzija, Vokietija, 2014 m. Režisierius Christophe’as Gans’as. Vaidina: Vincent’as Casselis, Lea Seydoux, Andre Dussollier, Eduardo Noriega, Myriam Charleins, Sara Giraudeau, Audrey Lamy.

* * * * * * * * * *

6,3 balo iš 10

imdb.com lankytojų vertinimas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.