Serialo „Giminės“ vingius lėmė ir aktorių mirtys

Ką daryti televizijos serialo kūrėjams su personažu, kurį vaidinantis aktorius miršta? O kaip elgtis, kai aktorė praneša besilaukianti kūdikio? Kuriant LRT televizijos filmą „Giminės“ ir jo tęsinius anapilin iškeliavo keturi aktoriai, o trys aktorės pagimdė, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Oct 12, 2014, 9:38 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 4:36 PM

Miręs, tačiau gyvas. Taip galima pasakyti apie šių metų gegužę anapus išėjusį aktorių Antaną Šurną (g. 1940 m.), kurio įkūnytas Antanas Šeputis toliau veiks TV seriale „Giminės po 20 metų“.

Neseniai baigtos filmuoti dar aštuonios filmo dalys. Jas po Naujųjų metų išvys LRT televizijos žiūrovai.

Žinoma, ekrane Antanas Šeputis nebepasirodys. Serialo kūrėjai pasodino jį už grotų, tačiau net ir iš kalėjimo jis aktyviai dalyvaus giminės gyvenime.

Per dvidešimt serialo gyvavimo metų taip pat mirė jame vaidinę aktoriai Juozas Jaruševičius (1930–2001), Vytautas Grigolis (1951–2006), Audrius Chadaravičius (1935–2008). Visų jų personažus filmo kūrėjai irgi numarino.

Paskutinėje praėjusio sezono serijoje Antanas Šeputis pateko į kalėjimą.

Jis elgėsi panašiai kaip rusiško filmo „Saugokis automobilio!“ herojus Detočkinas – iš kontrabandininkų ir visokio plauko apgavikų nusukinėjo pinigus ir aukojo vaikų namams bei senelių prieglaudoms.

Palikęs įspūdingą sumą savo dėdei Vytautui (aktorius Vytautas Paukštė) ir prigrasęs, kad jie turi būti skirti vargstantiems našlaičiams bei senoliams, Antanas sėdo į kalėjimą.

„Šiam herojui ir naujose serijose bus skirta nemažai dėmesio, – pasakojo serialo režisierius Saulius Vosylius. – Tačiau šio sezono finalas bus ir Antano Šepučio finalas.

Kai mirė aktorius Vytautas Grigolis, įkūnijęs Stasį, jo žmona Virginija (ją tuomet vaidino aktorė Jurga Kurauskaitė) liko našlė. Seriale taip ir buvo pasakyta, kad Virginijos vyras mirė. Taip pat pasielgėme, kai mirė aktoriai Juozas Jaruševičius ir Audrius Chadaravičius.“

Tačiau režisierius tvirtino, kad „Giminėse“ nesekama kitų filmų kūrėjų pavyzdžiu, kai personažas numarinamas vien dėl to, kad nebetinka ar nebepatinka juostos sumanytojams. „Mes su scenarijaus autoriumi Broniumi Bušma griežtai sutarėme – nė vieno nežudysime ir nesiųsime į tolimus užsienius. Tik netektys tikrame gyvenime virto natūraliomis personažų netektimis ir seriale“, – pasakojo S.Vosylius.

Šiemet kovo mėnesį, prieš pradedant filmuoti naujas serialo dalis, S.Vosylius buvo susitikęs su A.Šurna, kuris jau tuomet buvo silpnos sveikatos.

„Tai buvo ilgas, jausmingas pokalbis – ne tik apie vaidybą, bet ir apie daugybę kitų dalykų, apie gyvenimą. Aktoriaus sveikata nebuvo labai gera, tad sutarėme, kad reikia daryti pauzę“, – pasakojo S.Vosylius.

Režisierius prasitarė jau tada supratęs, kad šis pokalbis – tarsi atsisveikinimas. Dabar susirinkę serialo kūrėjai prisimena nemažai istorijų, susijusių su A.Šurna.

„Pamenu, po pirmųjų dešimties serijų žiūrovai ėmė priekaištauti, kad „Giminėse“ nėra sekso. Turbūt mažai kas žino, kad būtent dėl A.Šurnos ir turėjome jo atsisakyti.

Aktorius mums liepė rinktis – arba jis, arba erotinės scenos“, – griežtą pagrindinio vaidmens atlikėjo požiūrį prisiminė režisierius.

Režisierius, paklaustas, ar su pagrindinio herojaus Antano Šepučio netektimi ketina pagaliau baigti „Giminių“ epopėją, susimąstė.

„Pamenu, kai prieš 21 metus sukūrėme pirmąsias aštuonias serijas, manęs taip pat kažkas paklausė, ar čia jau viskas. Tuomet atsakiau, kad nežinau. Taip pat atsakau ir dabar – nežinau, – kalbėjo S.Vosylius. – Manau, šio serialo baigti neįmanoma.

Kaip ir gyvenime – kažko pabaiga yra kažko pradžia. Kažkas miršta, kažkas gimsta.

Paskutinėse serijose užsukome tiek veiksmo ir intrigų, kad norisi visa tai pratęsti. Paskutinėje sezono serijoje visuomet stengiamės taškus sudėlioti taip, kad niekas nebūtų aišku.“

Serialo scenarijų pakoregavo ir aktoriaus Leonardo Zelčiaus liga. Vieną sezoną, nufilmavus šešias serijas, aktorių ištiko insultas. Jis pateko į ligoninę ir ilgai negalėjo atgauti kalbos.

„Mes pažadėjome, kad ir toliau rašysime jam tekstus, bent jau po kelis sakinius, ir kad jis ir toliau vaidins seriale“, – pasakojo S.Vosylius.

Parašytus tekstus serialo kūrėjai veždavo L.Zelčiui į ligoninę, kur jis mokėsi ne tik juos įsiminti, bet kartu ir kalbėti.

„Tie tekstai jam padėjo atgauti kalbos dovaną po sunkaus insulto. Pamenu, net gydytojai stebėjosi, kad jis taip greitai pradėjo kalbėti“, – prisiminė režisierius.

Kūrėjai filmo siužetą taikė ir prie kur kas malonesnių įvykių, nutikusių aktoriams.

Štai Elvyrai Piškinaitei-Latėnienei, kuriai seriale teko Antano Šepučio sesers Mildos vaidmuo, gimė sūnus Izidorius, o Ilona Balsytė per tą laiką gimdė net du kartus. Prie aktorių nėštumų buvo derinamas scenarijus, o jų vaikai vaidino seriale.

S.Vosylius juokėsi, kad I.Balsytės nėštumą užsakė būtent scenarijaus autorius B.Bušma. Kartą jis aktorei užsiminė, kad jos herojė greitai lauksis kūdikio.

Netrukus I.Balsytė filmo kūrėjams pranešė: „Kaip prašėte, taip ir nutiko – aš laukiuosi.“

„Mes ją filmavome kone paskutiniais nėštumo mėnesiais, – prisiminė S.Vosylius. – Kadangi gydytojai I.Balsytei pranašavo, kad gims sūnus, tai ir jos herojė turėjo pagimdyti berniuką.“

Aktorei gimė mergaitė, tačiau serialo kūrėjų tai nesutrikdė. Vos kelių savaičių I.Balsytės dukra Saulė jau pateko į serialą. Ji vaidino berniuką. Tą patį vaiką ji įkūnijo sulaukusi pusantrų metų.

Tuomet, kai Virginiją įkūnijusi aktorė J.Kurauskaitė išvyko gyventi į Norvegiją, režisierius šį vaidmenį patikėjo dainininkei Rūtai Ščiogolevaitei.

Pavasarį pakviesta vaidinti serialo tęsinyje dainininkė sužinojo, kad filmavimo darbai prasidės tik vasarą.

„Tuomet Rūta man tarsi kunigui per išpažintį prasitarė, kad laukiasi ir įpusėjus vasarai jos kūno linijos jau bus pasikeitusios“, – juokėsi S.Vosylius.

Režisierius nori nenori turėjo pasidalyti išpažinties paslaptimi su scenarijaus autoriumi B.Bušma. Kūrėjai nusprendė pakeisti scenarijų – Rūtos vaidinama Virginija tapo nėščia.

„Tačiau kol buvo pradėtas Rūtos scenų filmavimas, ji pagimdė (R.Ščiogolevaitei dukra gimė rugpjūčio 5 d. – Red.). Į filmavimo aikštelę Rūta atvykdavo su vežimėlyje miegančiu kūdikiu, tuomet prisitvirtindavo pilvą ir vaidindavo nėščią Virginiją“, – juokėsi režisierius.

Serialo kūrėjas buvo patenkintas įtaigia dainininkės vaidyba. Kadangi moteris visas nėščiosios būsenas buvo patyrusi tikrame gyvenime, vaidinti kūdikio besilaukiančią moterį jai buvo nesunku.

Paliko nebaigtus vaidmenis

- Pakeisti filmo scenarijų ar ieškoti kito aktoriaus? Toks klausimas iškyla scenaristams ir režisieriams, kai nebaigus darbų staiga miršta kuris nors aktorius.

- TV seriale „Sopranai“ pagrindinio veikėjo Tonio (Jamesas Gandolfini, 1961–2013) motiną Liviją vaidinusi aktorė Nancy Marchand mirė 2000-aisiais, sulaukusi 71 metų. Tuomet filmo kūrėjai anapilin išsiuntė ir jos heroję.

- Po N.Marchand mirties serialo kūrėjai nufilmavo apie šešių minučių epizodą, kuriame Tonis kalbasi su motinos vėle. Šiurpą keliantis Livijos atvaizdas buvo sukurtas pasitelkus specialiuosius efektus.

- Po antrojo filmo apie Harį Poterį „Haris Poteris ir Paslapčių kambarys“ mirė burtų ir magijos mokyklos direktorių Albą Dumbldorą įkūnijęs 72 metų aktorius Richardas Harrisas. Kituose filmuose jį pakeitė britų televizijos ir teatro aktorius Michaelas Gambonas, kurio išvaizda skiriasi nuo pirmtako.

- 2008 metais perdozavęs narkotikų mirė 27 metų australų aktorius Heathas Ledgeris, kuris tuo metu filmavosi juostoje „Daktaro Parnaso fantazariumas“. Aktoriaus kurtą personažą toliau vaidino trys jo artimiausi draugai: Johnny Deppas, Jude’as Law ir Colinas Farrellas.

- Kovos menų meistras ir aktorius Bruce’as Lee nusifilmavo penkiuose filmuose, kurie pakeitė pasaulio suvokimą apie Rytų dvikovas. Aktorius mirė 1973 metais, sulaukęs 32 metų. Prieš tai jam buvo nustatytas smegenų patinimas.

- Aktorius nebaigė filmuotis juostoje „Mirties žaidimas“. Po B.Lee mirties jo personažą toliau kūrė į jį panašūs aktoriai. Jų veidus dengė netikros barzdos arba akiniai. Dažnai jie buvo filmuojami šešėlyje. Filme buvo teigiama, esą B.Lee herojus suvaidino savo mirtį ir buvo priverstas slapstytis. Juostoje buvo panaudoti kadrai iš tikrų B.Lee laidotuvių.

- Likimas buvo negailestingas ir B.Lee sūnui, taip pat aktoriui Brandonui Lee. Būdamas 28 metų jis žuvo filmuodamasis juostoje „Varnas“ (1994 m.). Per filmavimą jis netyčia buvo nušautas tikra kulka, kuri per klaidą pateko į ginklą. Aktoriaus herojų baigė vaidinti geras jo draugas.

Siužeto posūkiai – dėl nėščių aktorių

- Jennifer Garner pirmos dukters ėmė lauktis 2005-aisiais filmuodamasi seriale „Slaptoji agentė“ (rodė TV3). Filmo scenarijaus autoriai pakeitė siužetą – aktorės herojė Sidnė taip pat ėmė lauktis ir 5-ame sezone pagimdė.

- January Jones pastojo filmuodamasi 5-ame amerikiečių serialo „Mad Men“. Reklamos vilkai“ sezone. Tuomet scenaristai sugalvojo, kad jos herojė Betė turi priaugti svorio. Aktorei buvo kuriamas specialus makiažas, kad veidas atrodytų putlesnis.

- Filmuojant paskutinį serialo „Draugai“ sezoną pastojo aktorė Courteney Cox. Kadangi jos vaidinama Monika susilaukti vaikų negalėjo, aktorės nėštumas buvo slepiamas po plačiais drabužiais. C.Cox dukra gimė 2004-ųjų liepą, o jos herojė Monika paskutinėse serialo serijose įsivaikino dvynukus.

- „X failų“ žvaigždė Gillian Anderson šeimos pagausėjimo ėmė laukti 1994-aisiais, filmuodamasi 2-ame serialo sezone. Kai atėjo laikas gimdyti, jos vaidinama agentė Deina Skali keliose serijose nepasirodė – esą buvo pagrobta ateivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.