„Pasaulis X“: meno šedevrai gali žmogų ir pražudyti

„Mokslininkai pataria jautriems žmonėms su paveikslais būti atsargiems. Nemažai meno kūrinių gali pakenkti, pražudyti žmogų. Priklauso nuo to, kas tą paveikslą tapė ir su kokia energija jį kūrė. Dailininkai būna nenormalios asmenybės“, – sako žinomas fizinių mokslų daktaras Rimantas Petrošius ir šį penktadienį spalio 17 d. 20.55 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją laidoje „Pasaulis X“ įspėja namų sienų nepuošti nežinomų dailininkų paveikslais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:13 AM

„Reiškiniai, paremti fizikos dėsniais, yra paaiškinami, tačiau kai pradedame tyrinėti subtilius reiškinius, prieiname aklavietę“, – sako mokslininkas R.Petrošius ir klausia, ar kiekvienas drįstų namie kabinti ekscentriškojo Salvadoro Dali kūrybą arba garsųjį Van Gogho autoportretą, kuriame jis save pavaizdavo nupjauta ausimi.

Pasaulyje yra keli meno šedevrai, kurie garsėja mistinėmis istorijomis. Apie „vampyrišką“ Leonardo da Vinci „Monos Lizos“ žvilgsnį seniai sklando gandai. Kalbama, kad į jos portretą užsižiūrėję žmonės jaučia jėgų atoslūgį ir net netenka sąmonės.

„Žmogus, eidamas pamatyti meno šedevro, būna pasiruošęs su juo susitikti. Daug apie jį skaitęs, turi nemažai informacijos, nusiteikimą pažinti meno kūrinį subrandinęs per atstumą. Ir kai jis pamato tą šedevrą iš arti, reakcija gali būti visai kitokia.

Žmonės, kurie turi psichinių sutrikimų ar yra emociškai silpnesni, gali reaguoti labai įvairiai“, – aiškina parapsichologas Vladimiras Azanovas.

Jis primena, kad didžiausi meno gerbėjai yra psichiškai nestabilūs ir prie garsiausių paveikslų įvykdo kraupius vandalizmo išpuolius.

Mistinėmis istorijomis apipintas ir kitas meno kūrinys. XIX a. tapytas Marijos Lopuchinos portretas Rusijoje buvo viena pagrindinių gąsdinimo priemonių. Mergina nugyveno trumpą ir nelaimingą gyvenimą, o kai buvo nutapytas jos portretas, staiga mirė.

Netrukus pasklido gandas, kad tėvas labai gedėjo mirusios dukters ir jam pavyko į portretą įvilioti jos sielą. Buvo kalbama, neva portretas pražudantis merginas, kurios į jį užsižiūri.

„Visų pirma veikia stulbinama paveikslo energija. Negali nusakyti Marijos žvilgsnio: ar ji laiminga, ar susimąsčiusi. Kaip tik jos žvilgsnyje paslėptas nepaprastas ramumas“, – sako menotyrininkė Jolanta Sargautytė, visiškai kitokiomis priemonėmis bandžiusi prisiliesti prie šio šedevro.

Laidos kūrėjai dalyvavo neįtikėtiname eksperimente: padedami profesionalių stilistų, dizainerių, vizažistų, bandė atgaivinti Marijos Lopuchinos portretą. „Prisipažinsiu, buvo sudėtinga žiūrėti į jos akis. Kilo nemalonus jausmas, tarsi būčiau kažkieno stebima“, – apie jauseną kuriant gyvąjį Marijos Lopuchinos portretą sakė įvaizdžio kūrėja ir vizažistė Viktorija Beliakova.

Mistiški ir neįtikėtini sutapimai lydėjo ir kitus šio eksperimento dalyvius, apie tai jie pasakos jau šį penktadienį, spalio 17 d., per „Lietuvos ryto“ televiziją laidoje „Pasaulis X“ 20.55 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.