Isterija – liga, kurią gali išgydyti laiminga santuoka

Isterija – histrioniniai asmenybės sutrikimai. Kaip ją suvaldyti? Iš kokio tipo žmonių galima tikėtis isterijos priepuolių? Nuo ko priklauso vaiko isteriškas elgesys? Kokias klaidas daro tėvai? TV3 medicinos pokalbių šou „Kvieskite daktarą!“ jau šį, trečiadienio vakarą atsakys į šiuos klausimus.

A.Unikauskas.
A.Unikauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-15 14:15, atnaujinta 2018-01-27 05:51

„Žiūrovams paruošėme laidą apie ligą, kurios terminas teoriškai nebeegzistuoja. Tačiau visi puikiai žinome jos senąjį pavadinimą. Ši laida apie ligą, kuriai anksčiau gydyti buvo reikalingas vienas vaistas – laiminga santuoka. Vienas gudrus medikas daugiau kaip prieš šimtą metų pritaikė prietaisą jai gydyti. Tas prietaisas naudojamas iki šiol. Tačiau ne kaip medicinos priemonė. Aš kalbu apie vibratorių ir ligą, kuri kažkada kankindavo nelaimingas ir išlepusias moteris. Dabar su šios ligos simptomais savo aplinkoje susiduriame beveik visi. Tai histrioniniai asmenybės sutrikimai“, – pasakoja laidos vedėjas gydytojas Alvydas Unikauskas.

Skirtingai, nei dauguma įsivaizduoja, isteriško tipo žmonės nėra agresyvūs. Jie tiesiog siekia dėmesio. Moterys net pasitelkia savo seksualumą. „Kalbant apie aikštingąsias gražuoles ekrane, XX amžiaus sekso simbolis Marilyn Monroe – tobulas isteriškos asmenybės pavyzdys: perdėtai seksuali, vaikiška, aikštinga. Dėl jos isterijų dažnai nutrūkdavo koncertai ir filmavimai. Manekenė Naomi Campbell gavo viešųjų darbų, nes tarnaitei į galvą paleido mobilųjį telefoną. Vėliau jai buvo uždrausta skraidyti tam tikromis oro linijomis, nes primušė jų darbuotoją. O Žanos D‘Ark elgesį tyrinėję psichiatrai beveik vienbalsiai nutarė, kad žymioji karžygė kentėjo nuo isterinės psichozės, pasižymėjo itin lakia vaizduote“, – atskleidžia laidos kūrėjai.

Laidos viešnia Olga prisipažins, kad retkarčiais ją ištinka isterijos priepuoliai ir kad tada jos mylimam vyrui būna riesta: „Jei vyras pavėluoja grįžti namo, aš jį pasitinku prie durų su laikrodžiu rankoje ir sakau: „Matai kiek valandų?“ Jei jis nereaguoja, tai laikrodis ir skrenda.“ Moteris prisipažins, jog namuose laikrodžių jau nebeliko.

Taip pat laidoje gydytojas A. Unikauskas klaus: „Ar tikite, kad vištienos sultinys padeda gydyti nuo peršalimo? Ar tikite, kad išėję į lauką šlapia galva peršalsite?“ Tokius dalykus daugeliui mūsų sakydavo mamos, tačiau negalima tikėti viskuo, ką girdime. „Todėl atliksiu eksperimentus ir įrodysiu, kad mamos ne visuomet teisios“, – intriguoja A. Unikauskas.

Jo kolega Justinas Jankevičius primygtinai reikalaus daktaro pagaliau atsakyti į klausimą: „Visi vyrai žino – nesysiok prieš vėją, nes paskui savaitę išvis negalėsi to reikalo atlikt, nes skaudės be proto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.