„Istorijos detektyvuose“ - Holivudą įkvėpusio lietuvio istorija

V.Savukynas nagrinės garsias su lietuviais susijusias istorijas.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Savukynas nagrinės garsias su lietuviais susijusias istorijas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2014, 1:03 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 PM

Vienas pėsčiomis iš Sovietų Sąjungos pasiekė Švediją, kito pabėgimo iš sovietinio lagerio istorija įkvėpė Holivudą sukurti įspūdingą istoriją.

Šių lietuvių istorijas nagrinės laida „Istorijos detektyvai“ su Virginijumi Savukynu šį šeštadienį 13 val. per LRT televiziją.

Vladui Šakaliui pavyko pabėgti iš Sovietų Sąjungos būtent tuo metu, kai Maskvoje vyko olimpinės žaidynės. Tad ne veltui buvo juokaujama, kad būtent jis pirmasis laimėjo maratono aukso medalį.

Kaip V.Šakaliui pavyko kirsti itin akylai saugomą Sovietų Sąjungos ir Suomijos sieną? Kaip jam padėjo paprasti suomiai pasiekti Švediją? Ir ką jis pasiekė Jungtinėse Valstijose?

Antrasis herojus – tai Jonas Pleškys, laivo kapitonas, kuris apgavo savo įgulą ir laivą pasuko Švedijos krantų link. Būtent jo istorija įkvėpė Tomą Clancy parašyti nuotykių romaną „Raudonojo Spalio medžioklė“, pagal kurį vėliau buvo pastatytas meninis filmas Holivude.

Šiandien sunku įsivaizduoti, kad sovietų laikais kelionė į Mėnulį atrodė realesnė, nei kelionė į Paryžių. Ką ten Paryžių, sunku ištrūkti buvo net į Lenkiją. Apie tai, kas šiandien elementaru, o sovietų laikais beveik neįmanoma, kalbės Virginijus Savukynas su istoriku Arvydu Anušausku. Laidos anonsas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.