„Istorijos detektyvai“: J.Paleckio gyvybę išgelbėjo vaikas?

Lietuvos istorikai prabilo, kad partizanų kruopščiai rengtam pasikėsinimui į sovietinį veikėją Justą Paleckį galėjo sutrukdyti vaikas, sėdėjęs ant jo kelių.

V.Savukynas savo laidoje aiškinsis, ar buvo rengiamasi nužudyti J.Paleckį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Savukynas savo laidoje aiškinsis, ar buvo rengiamasi nužudyti J.Paleckį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:18 AM

J.Paleckį (1899–1980) partizanai laikė vienu didžiausių Lietuvos išdavikų. Yra duomenų, kad 1947 metais buvo rengiamas pasikėsinimas į jį.

Sovietinės Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo pirmininku tuomet dirbęs J.Paleckis gegužės viduryje vyko į Kauną.

Prie remontuojamos kelio atkarpos, kurią įveikti buvo galima tik lėtai važiuojant, krūmuose buvo įsitaisiusi Lietuvos partizanų grupė, kuriai tada vadovavo Jonas Poškus-Rolandas.

Vyrai laukė, kol vadas duos signalą J.Paleckį nušauti. Tačiau lemiamu momentu J.Poškus išvydo ant J.Paleckio kelių sėdintį vaiką ir atšaukė ugnį.

Šį vakarą 22.20 val. LRT televizijos laidoje „Istorijos detektyvai“, kurią veda Virginijus Savukynas, išgirsime, ką apie šį nepavykusį pasikėsinimą yra pasakojęs pats partizanų vadas J.Poškus.

Kita laidos tema - ne mažiau intriguojanti. 1939 metų kovo 23 diena. 10.30 val. Klaipėdoje prisišvartavo kreiseris „Deutschland“. Iš jo išlipo pats fiureris Adolfas Hitleris. Jį sveikino tie, kurie džiūgavo, jog Klaipėda prijungta prie nacistinės Vokietijos. Tačiau ar galėjo būti taip, kad tarp šios minios buvo žmonių, kurių užduotis – nužudyti Hitlerį? O gal buvo net keli tokie žmonės? Kokie liudytojai ir kokie šaltiniai leidžia mums tai teigti?

Ar galėjo taip būti, kad Lietuvos valstybės saugumo departamentas planavo pasikėsinti į nacistinės Vokietijos vadovą fiurerį Adolfą Hitlerį? Tai aiškinosi istorikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.