Jurijus Smoriginas atskleidė tragišką savo šeimos istoriją

Ką daryti, kad smurto prieš moteris Lietuvoje katastrofiškas mastas imtų mažėti? Kasdien visoje Lietuvoje policija sulaukia šimtų pagalbos prašymų iš moterų, patiriančių smurtą artimoje aplinkoje. Net dvidešimt moterų kasmet nužudoma per buitinius konfliktus.

„Mano amžinatilsį tėtis mušdavo mamą, ji net laukdamasi manęs patyrė smurtą ir vis tiek tėvą mylėjo“, – pasakojo J.Smoriginas.<br>Kadras iš laidos.
„Mano amžinatilsį tėtis mušdavo mamą, ji net laukdamasi manęs patyrė smurtą ir vis tiek tėvą mylėjo“, – pasakojo J.Smoriginas.<br>Kadras iš laidos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-12 14:07, atnaujinta 2018-01-13 09:46

Šio ketvirtadienio vakarą, 19.30 val., TV3 diskusijų laidoje „Ginčas be taisyklių“ žinomi žmonės mėgins atsakyti į šį klausimą.

„Mano amžinatilsį tėtis mušdavo mamą, ji net laukdamasi manęs patyrė smurtą ir vis tiek tėvą mylėjo. Aš savo tėvui nejaučiu jokio pykčio, nes mano tėvai taip suprato meilę. Kai mama nusprendė skirtis, tėtis išėjo iš gyvenimo, o ji jam nusižudžius rėkė ir dar bandė gaivinti. Manau, ir šiais laikais pilna tokių sutuoktinių. Ir jokie krizių centrai negali jų išskirti“, – jautriais vaikystės prisiminimais dalinsis laidos studijos svečias choreografas Jurijus Smoriginas.

„Pas mus ateina įvairaus amžiaus moterys, patiriančios vyrų smurtą, ir mes padedame net beviltiškose situacijose moterims susivokti, kokie santykiai ir jausmai yra pražūtingi joms ir vaikams ir kaip tuos santykius keisti. Padedame ir nukentėjusiajai, ir smurtautojui. Esame išskyrę ir išgelbėję net garbaus amžiaus moterį, kuri iš nevilties jau buvo susiruošusi viešai susideginti. Atkalbėjome ją, pasiūlėme arbatos, o kai išsikalbėjome, tai ir išeitį radome“, – pasakos Vilniaus krizių centro vadovė Nijolė Dirsienė.

„Lietuvos visuomenė sunkiai serga. Turime ką nors daryti, bendruomenės nariams teikti pagalbą. Padėti gali ir psichologas, ir kunigas, ir mokytojas. Nuo vaikystės reikia mokyklose aiškinti, kas yra šeima ir santykiai, nes daugybė vaikų nemato namie normalios šeimos pavyzdžio. Mama muša tėtį, tėtis muša mamą, mama muša vaiką – taip gyvena daugybė šeimų, tai yra baisu“, – baisėsis aktorė Virginija Kochanskytė.

„Mes šeimoje išgyvenome ne vieną krizę, ir apsistumdydavome, o Mykolas, jo draugo teigimu, net buvo užsakęs mane nužudyti. Išsiskyrėme ir pagyvenome keletą metų atskirai. Vis dėlto laikui bėgant nusprendžiau vėl pabandyti gyventi kartu. Dabar esame laimingi“, – neįtikėtinais santykių lūžiais dalinsis cirko artistė Agnė Zobovienė su vyru Mykolu Zobovu.

Laidoje bus prisiminta ir neseniai nužudytos laidos „TV Pagalba“ žurnalistės Viltės Stankutės-Butkienės drama. Laidos „Prieš srovę“ žurnalistė Vesta Grainienė neslėps: „Būna labai baisu filmuoti tokius atvejus, kai vyrai yra vedami su antrankiais ir dar spjaudo ant žurnalistų, o jų moterys guli nužudytos, apraudamos tėvų ir vaikų. Viltės atvejis buvo ypač baisus. Bet, kaip supratau, ji tą vyrą buvo labai įsimylėjusi, o kai rožiniai akiniai nukrito, jis iš pavydo ją nužudė, nes iki tol buvo įpratęs ją kontroliuoti, nebegalėjo susitaikyti su mintimi, kad moteris bus laisva.“

„Žmogus yra laisvas, o smegenys duotos tam, kad galvotum. Moterys turi lavintis, suvokti, kam jos gyvena, juk ne sovietmetis, kaip J.Smorigino vaikystės laikais, yra psichologai, krizių centrai, kurie gali padėti smurto aukoms ir patiems smurtautojams“, – samprotaus politikė Marija aušrinė  Pavilionienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.