Apdovanoti labiausiai nusipelnę Lietuvai. Kas jie?

Šį šventino trečiadienio vakarą buvo pagerbti tie, kurie labiausiai nusipelnė mūsų šaliai ir Lietuvos žmonėms. TV3 eteryje vyko apdovanojimai „Lietuvos garbė“, skirti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui. Į sceną žengė geradariai, juos apdovanojantys žinomi žmonės, skambėjo populiarių atlikėjų dainos.

Apdovanojimų „Lietuvos garbė“ akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Apdovanojimų „Lietuvos garbė“ akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-11 19:30, atnaujinta 2018-01-10 22:10

Iškilmingą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykusį renginį vedė žurnalistė Audrė Kudabienė su savo kolegomis – Renata Šakalyte-Jakovleva, Roku Petkevičiumi ir dainininku Marijumi Mikutavičiumi.

Dešimtą kartą surengtoje ceremonijoje tradiciškai nuskambėjo Lietuvos Respublikos himnas, kurį šiemet atliko Merūnas Vitulskis su choru „Liepaitės“.

Po akimirkos scenoje sveikinimo kalbą sakė šalies ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius. „Nuostabu, kad šiandien mes šalia kasdieninių darbų nepamirštame žmogiškumo ir jautrumo kitam. Vieną akimirką esame paprasti praeiviai gatvėje, o kitą – savo drąsiu ir kilniu darbu parodome tokią jėgą, kuria nustebiname visą Lietuvą“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Renginio metu buvo pasakojamos septynios ypatingos istorijos. Savo gerumu nustebinusiems žmonėms įteikti apdovanojimai: „Metų pareiga“, „Metų jaunasis pasiekimas“, „Metų drąsos vaikas“, „Metų kaimynas“, „Metų gelbėtojas“, „Metų patriotas“. Ir speciali nominacija 25-ųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių proga.

 Kunigas Ričardas Doveika įteikė pirmąją „Lietuvos garbės“ statulėlę pagal pirmąją nominaciją „Metų pareiga“ 46-erių Ivetai Šikšniuvienei. Ši moteris yra Kaune įkurtos viešosios įmonės „Kaniterapinės pagalbos centras“  direktorė. Ji organizuoja senelių, neįgaliųjų bei socialinių problemų turinčių žmonių susitikimus su specialiai paruoštais šunimis. Bendravimas, apsikabinimas ir galimybė pasikalbėti bei išsiverkti šalia šių gyvūnų žmonėms teikia didžiulę naudą.  

Įteikdamas apdovanojimą R.Doveika sakė: „Tol kol turėsime tokių savanorių, mylinčių šalia esantį už nieką, mes niekada neužgesinsime laisvės dvasios savyje.“

Netrukus į sceną kaniterapijos dalyvę kalytę Čiką atlydėjo Kauno Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas. „Metų pareigos“ laureatei apdovanojimų ceremonijoje buvo įteikta sutartis su vaikų ligų klinika bei kelionė į Izraelį, kur moteris seniai svajoja nuvykti.  

Po grupės „B‘avarija“ pasirodymo banko „Nordea“ prezidentė Inga Skisaker įteikė antrąją „Lietuvos garbės“ statulėlę 18 metų kauniečiui Matui Navickui, jaunajam mokslininkui pagal nominaciją „Metų jaunasis pasiekimas“. Mato tyrimo tikslas – sukurti geną ir hormonus, kurie inicijuotų obelų žydėjimą. Savo tikslams siekti jis gavo mikroskopą iš M. Mikutavičiaus rankų. Matui atiteko ir stažuotė Vilniaus Universiteto biotechnologijų laboratorijoje su moksliniais darbuotojais. Jaunasis mokslininkas, baigęs mokyklą, svajoja studijuoti kaip tik šiame universitete.

Scenoje pasirodymą surengė Klaipėdos „Gintarinis“ choras su generolu Edgaru Lubių priešakyje, o tuojau dainininkas Andrius Mamontovas įteikė antrąją „Lietuvos garbės“ statulėlę pagal nominaciją „Metų drąsos vaikas“.  

Ja buvo apdovanotas Marijampolės rajonone gyvenantis 8-metis Paulius Alaburda, kuris išgelbėjo savo brolį. Šešiametis įlūžo čiuožinėdamas ant užšalusios upės. Tik drąsaus vyresniojo brolio Pauliaus dėka berniukas liko gyvas.  

„Jei išgelbėji vieno žmogaus gyvybę, tu išgelbėji visą pasaulį“ – spausdamas Pauliui ranką sakė A.Mamontovas.

Berniukas turėjo svajonę – lankyti kovos menų pamokas pas šios srities meistrą Jordaną Poškaitį, kuris pasirodė scenoje ir pasveikino Paulių: „Didžiuojuosi tokiais tavo žygdarbiais.“    

Po Deivio dainos olimpinis čempionas Virgilijus Alekna apdovanojo Angeliną Maskolaitienę, 64-erių paštininkę iš Daugerdiškių kaimo, Šakių rajono, tapusią „Metų kaimyne“. 37-erius metus pašte dirbanti moteris ne tik laiškus, laikraščius žmonėms nešioja, bet jiems į namus pristato sėklas, knygas, pagalves, ūkines prekes, muilą. Be to, suleidžia vaistus, senukams padeda nuvykti į ligoninę.  

Herojei buvo pažadėta nutiesti naują kelią, kad ji galėtų greičiau pasiekti kaimynus, o savo dainą jai skyrė Stasys Povilaitis. Dainininkė Oną Kolobovaitė atliko kūrinį su gitaros virtuozu Aurelijumi Globiu. Pagal lyrišką dainą šoko jaunasis Lietuvos talentas – šokėja Emilija.     

Apdovanojimą „Metų gelbėtojas“ įteikė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas sakydamas: „Matydamas šiuos žmones tikiu, kad Lietuva turi šviesią ateitį“.  

Garbingą statulėlę gavo kilnus ir sumanus vyras Arūnas Siminauskas, kuris net ir bijodamas aukščio lipo kopėčiomis ir iš gaisro išgelbėjo 6 vaikų gyvybes. Jį sveikino atvykę gaisrininkai, kurie surengė vyrui išbandymą užlipti kopėčiomis į antrą filharmonijos aukštą, ir Merūnas  su smuikininku Zbignevu Levickiu.

TV3 televizijos generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė įteikė apdovanojimą „Metų patriotui“ –  44-erių švedui Jonui Ohmanui. Šis žurnalistas, vertėjas, dokumentinių filmų kūrėjas, filologas ir teologas jau du dešimtmečius gyvena Lietuvoje ir jau spėjo tapti mūsų šalies patriotu bei ėmė kitiems skiepyti tautinį sąmoningumą. Taip pat už tai jis buvo pakviestas keliauti į ekspediciją Sibire.    

A.Kudabienė paklausė Jono, nuo ko prasidėjo meilė Lietuvai – ar ne nuo meilės moteriai. „Ne visai taip, bet kažkiek tiesos yra“, – atsakė J.Ohmanas.

Po M.Mikutavičiaus dainos „Balintoms sienoms“ buvo parodytas reportažas iš Prezidentūros, kur šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė visus apdovanojimų laureatus.  

„Žmonės mano, kad jūs esate verti pagarbos. Tai yra didžiausias įvertinimas. Jumis didžiuojuosi ir noriu jus už tai pasveikinti“, – kalbėjo D.Grybauskaitė. O scenoje pasirodęs dirigentas Vytautas Lukočius privertė dainuoti visus žiūrovus.  

Apdovanojimų ceremoniją užbaigė prezidentas Valdas Adamkus, kuris specialią statulėlę Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio proga įteikė savo žmonai Almai Adamkienei.  

„Ši statulėlė jūsų rankose yra simbolis, įrodantis, kokia gali būti graži draugystė tarp jaunystės ir brandos. Jūs savo parama ir pagalba Lietuvos vaikams bei mokyklos tapote sektinu pavyzdžiu mums visiems. Savo besąlygiška meile vyrui ir atsidavimu jūs įrodėte, kaip svarbu gyvenime turėti žmogų, kuriuo gali tikėti. Jūs esate moteriškumo įsikūnijimas, savo elegancija įkvepianti mus, moteris. Ačiū jums už tai“, – A.Adamkienei padėkojo R.Šakalytė-Jakovleva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.