Už grotų patekęs P. Dimša galės toliau vaidinti TV serialuose

„Tai yra žaizda, duobė, didžiulė netektis“, – atsiduso legendinio televizijos serialo „Giminės“ scenarijaus autorius Bronius Bušma, mąstantis apie naujus filmo siužeto vingius. Didžiausias galvosopis – kalėti nuteisto aktoriaus Petro Dimšos (76 m.) personažo ūkininko Juozo Šepučio likimas.

Gali būti, kad P.Dimša ir kalėdamas filmuosis TV serialuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gali būti, kad P.Dimša ir kalėdamas filmuosis TV serialuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Zavarskytė („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:34 AM

Sekmadienį LRT televizijos žiūrovai išvydo paskutinę, aštuntąją, serialo „Giminės" tęsinio dalį. Šios serijos taip ir pavadintos – „Gyvenimas tęsiasi“.

Režisierius Saulius Vosylius įsitikinęs, kad žiūrovų mėgstamas filmas turėtų gyvuoti ir toliau. Ar taip bus, paaiškės pavasarį pasibaigus LRT paskelbtam programų konkursui.

Kartu su paraiška serialo kūrėjai komisijai nutarė pateikti ir pirmą būsimo tęsinio seriją.

Joje P.Dimšos vaidinamas personažas yra, bet savo žodį turės tarti televizijos vadovai.

Jeigu jie nuspręstų, kad nuteistas aktorius neturi vaidinti seriale, gali būti, jog jo personažą teks numarinti.

Apie tai pats aktorius užsiminė prieš savaitę duodamas interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“.

Filmo scenarijaus autorius B.Bušma negailėjo komplimentų P.Dimšai.

„Jis yra puikus aktorius. Jis geras ir tuomet, kai keikiamas, smerkiamas. Tiesiog nežinau, ką daryti“, – atviravo B.Bušma.

P.Dimša yra nuteistas dėl tragiškos avarijos. Teismas nustatė, kad būdamas neblaivus aktorius vairavo automobilį ir mirtinai sužalojo dviratininką.

Už tai kaltę dėl nelaimės piktybiškai neigusiam aktoriui paskirta šešerių metų laisvės atėmimo atvirojoje kolonijoje bausmė.

Šį teismo sprendimą P.Dimša žadėjo skųsti.

„Aš tiesiog vengiau žiūrėti televizijos reportažus apie tai. Jei pamatydavau, kad rodo, perjungdavau kitą kanalą. Nenorėjau gadintis nuotaikos.

Man nemalonu matyti, kai žinių laidose pasakojant apie šį tragišką įvykį rodomos ištraukos iš filmų su P.Dimša“, – prisipažino B.Bušma.

Jis tvirtino, kad su filmo režisieriumi Sauliumi Vosyliumi taip pat vengia apie tai šnekėtis.

„Abu jaučiame, kad prabilę apie tai pasijusime nemaloniai. Iš susiklosčiusios situacijos galėtų rastis atskiras serialas.

Jei būčiau gabus rašyti pjeses, parašyčiau apie talentingą aktorių, kurio gyvenimas staiga tampa vaidmeniu“, – kalbėjo B.Bušma.

Kai B.Bušma ir S.Vosylius į „Gimines“ pakvietė vaidinti P.Dimšą, šis dar nebuvo plačiai žinomas – LRT televizijoje dirbo administracinį darbą, režisuodavo spektaklius vaikams.

Talentingą, charizmatišką aktorių atradęs B.Bušma vėliau specialiai jam rašė vaidmenis serialuose „Dapkai ir Butkai“, „Rojus Lietuvoj“.

Scenarijaus kūrėjui patinka ne tik aktoriaus vaidyba, bet ir požiūris į bendrą darbą – jis niekuomet nepiršo nuomonės, kaip galėtų klostytis jo personažo likimas. P.Dimša paskambindavo rašytojui nebent pasitarti, ar galėtų nežymiai pakreipti kalbą viena ar kita linkme.

Ne vienam „Giminių“ gerbėjui akį rėžė tai, kad Juozas Šeputis seriale važinėja automobiliu „Volkswagen Polo“, kuriuo jį įkūnijantis aktorius sukėlė tragišką avariją.

Į priekaištus filmo kūrėjai atsikirsdavo, kad seriale visi aktoriai važinėja nuosavais automobiliais.

Šią mašiną P.Dimša vairavo ir seriale „Rojus Lietuvoj“.

Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje P.Dimšos talentas neturėtų pražūti. Mat menininkai čia gerbiami.

Štai praėjusiais metais kolonijos choras, vadovaujamas dainininkų Povilo Meškėlos ir Vlado Kovaliovo, dalyvavo TV3 televizijos konkurse „Chorų karai“. Kolektyve dainavo šešiolika vyrų, nuteistų kalėti nuo vienų iki dešimties metų.

Šiame miestelyje veikia mėgėjų teatras, pasirodymai rengiami salėje, kurioje telpa trys šimtai žiūrovų.

Bausmę atliekantys nuteistieji turi teisę išeiti iš kolonijos, savaitgaliais išvykti pas artimuosius, mokytis ir dirbti už įkalinimo įstaigos ribų.

Gerai besielgiantys kaliniai gali gauti ir dviejų savaičių atostogas.

Tad P.Dimša net ir atlikdamas bausmę galėtų toliau vaidinti TV serialuose. Ar „Giminių“ kūrėjai tam pasirengę?

„Apie visa tai su Petru nelabai kalbėjomės, tiesiog skaudu“, – sakė B.Bušma.

Juostos scenaristas papasakojo ir apie nelemtą atsitikimą rašant pirmą būsimo sezono seriją. Vos užbaigta ji iš scenaristo kompiuterio netikėtai prapuolė.

„Kažką ne taip padariau ir tekstas dingo – net kompiuterių specialistai negalėjo rasti ar atkurti, – skėsčiojo rankomis B.Bušma. – Nuplaukė viso mėnesio darbas. Dabar tenka perrašyti.

Nėra paprasta: situacijas atsimenu, tačiau ne žodis žodin.

Esu kūręs scenarijus įvairiems serialams. Kartais tekdavo parašyti ir per naktį, bet ne „Gimines“.

Pas mus vaidina daug garbaus amžiaus aktorių, jiems rašant reikia žiūrėti, kad nebūtų per ilgos frazės, patogu filmuoti.

Iš šiaip, kai pasikvieti vaidinti tokį aktorių kaip, pavyzdžiui, Vytautas Paukštė, negali jam numesti bet kokio, menkaverčio teksto. Sąžinė neleidžia.

Kai pradingo tekstas, režisierius net džiaugėsi, kad perrašydamas seriją dar patobulinsiu.

Ir tikrai – kyla naujų minčių, pastebėjimų, taiklesnių frazių.“

Režisierius žeria komplimentus

„Teismo sprendimas nėra įsiteisėjęs, tai nežinia, kaip viskas dar gali pasisukti.

Kol kas nėra aišku ne tik dėl P.Dimšos, bet ir dėl serialo, – sakė serialo režisierius Saulius Vosylius. –  Vyksta programų konkursas. Jame dalyvausime, galvojame, kaip galėtų klostytis scenarijus. Jis yra originalus, rašomas galvojant apie gyvus žmones, aktorius.

Paskutinių serijų žiūrimumas buvo labai aukštas, artimiausiu metu LRT planuoja pakartoti visas paskutinio sezono serijas. Todėl manyčiau, kad serialas turi teisę toliau gyvuoti.

Nemanau, kad daugiau žiūrovų filmas sulaukė dėl aktualijų, susijusių su P.Dimša.

Tai tiesiog yra puikus aktorius, „Giminių“ varomoji jėga, žiūrovų palankumą pelnantis vaidyba.

Jo netektis, be abejo, skaudi, bet kol nėra galutinio teismo sprendimo, nesiimu spėlioti, kaip galėtų būti toliau.“

Serialo vingius lemia ir aktorių likimai

„Giminių“ kūrėjai pasakojo, kad dėl aktorių gyvenimo aplinkybių ne kartą yra tekę koreguoti scenarijų.

Per daugiau nei du serialo gyvavimo dešimtmečius mirė ne vienas jame vaidinęs aktorius: Juozas Jaruševičius, Vytautas Grigolis, Audrius Chadaravičius, Danutė Juronytė. Daugelio jų personažus filmo kūrėjai irgi numarino.

Praėjusių metų gegužę anapus išėjo aktorius Antanas Šurna, tačiau jo įkūnytas Antanas Šeputis seriale toliau veikė, nors ekrane ir nepasirodė. Juostos kūrėjai pasodino Antaną už grotų.

„Gyvų aktorių įkūnytus personažus „Giminėse“ esame kelissyk marinę, bet visi jie vėliau atsigaudavo“, – pasakojo B.Bušma.

Scenarijų ne kartą yra tekę keisti ir dėl besilaukiančių aktorių. Kuriant filmą pagimdė Elvyra Piškinaitė-Latėnienė, dviejų vaikų susilaukė Ilona Balsytė. Praėjusiais metais dukra gimė seriale vaidinusiai Rūtai Ščiogolevaitei.

„Rūtos vaidinama Virginija dėl to ir tapo nėščia, tik, kitaip nei realybėje, gimė berniukas“, – šyptelėjo B.Bušma ir tuoj pat prisiminė dar vieną istoriją, nutikusią aktoriui Leonardui Zelčiui.

Vieną sezoną, nufilmavus šešias serijas, aktorių ištiko insultas. Jis pateko į ligoninę ir ilgai negalėjo nei vaikščioti, nei kalbėti.

Kūrėjai nesiliovė L.Zelčiui rašyti tekstų – rašė nors po kelis sakinius, o juos aktoriui mokytis padėjo žmona Danutė.

„Girdėjau kalbų, kad būtent mūsų tekstai padėjo L.Zelčiui atsistoti ant kojų. Rašydavau taip, kad jis galėtų kalbėti sėdėdamas, kad nereikėtų daug vaikščioti. Po metų pertraukos jis grįžo ir vaidino dar daug metų“, – džiaugėsi scenaristas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.