Matėme savo akimis: ypatinga premjera Londone su kino įžymybėmis

TV serialų kūrėjai vis drąsiau vilioja ryškias kino žvaigždes. Vis dėlto naujo televizijos „Fox“ serialo „Wayward Pines“ autoriai nustebino užmoju. Daugiau nei šimte pasaulio šalių vienu metu debiutuosiančio serialo išankstinė premjera surengta Londone – jos stebėti buvo pakviesta ir „TV antena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, specialiai „TV antenai“, Londonas

Apr 19, 2015, 1:57 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:46 AM

Temzės krantinėje įsikūrusio prabangaus viešbučio „Mondrian“ duris iki išnaktų ramstė būrelis merginų. Tikslas – pamatyti ir nusifotografuoti su į Londoną dėl serialo premjeros atvykusiu garsiu JAV kino aktoriumi 51 metų Mattu Dillonu. Daug kikenimo, smalsių žvilgsnių ir nusivylimo atodūsių, kai pro duris žengęs žmogus „vėl ne tas“.

M.Dillono pavardė – ne vienintelis „Wayward Pines“ (Lietuvoje serialas tikriausiai bus pavadintas „Apie ką tyli pušys“) masalas. Dešimtyje serijų, kurias bus pradėta rodyti gegužės 14-ąją, nusifilmavo JAV kino žvaigždės Carla Gugino, „Oskaro“ laimėtoja Melissa Leo, Terrence’as Howardas, Juliette Lewis, britų aktorius Toby Jonesas.

Tapti vienu serialo prodiuserių ir režisuoti pirmąją seriją „Fox“ įkalbėjo 44 m. M.Nightą Shyamalaną – mistiškų kino filmų su netikėtomis pabaigomis virtuozą iš Indijos, išgarsintą juostų „Šeštasis pojūtis“, „Nepalaužiamasis“, „Kaimas“.

Serialas sukurtas pagal 37-erių amerikiečių rašytojo Blake’o Croucho knygų trilogiją, išverstą į 25 kalbas.

Pats knygos autorius, M.Nightas Shyamalanas, M.Dillonas ir T.Jonesas tapo pagrindinėmis žurnalistams Londone surengtos premjeros žvaigždėmis.

Ketvirtojo dešimtmečio interjeru pasitinkanti prabangi salė prie pat centrinės Anglijos banko būstinės šia proga buvo papuošta ypatingai.

Į uždarą vakarą vazonuose buvo atgabenta pušų, o svečius pasitiko kokteiliai su pušų šakelėmis. Gražus akcentas – žodis „pušys“ yra serialo ir jame vaizduojamo miestelio pavadinime.

Prieblandoje skendinčioje salėje sveikinimo kalbą pasakius M.Nightui Shyamalanui buvo parodyta pirmoji serija. Ji pateisino iš anksto sklidusias kalbas.

M.Dillonas seriale vaidina slaptųjų tarnybų agentą Itaną, kuris darbo reikalais atkeliauja į pušynų apsuptą nedidelį JAV miestelį. Misija? Rasti du mįslingai dingusius kolegas. Viena jų – žavi agentė Keitė (akt. C.Gugino), su kuria jį siejo šis tas daugiau nei darbo santykiai.

Patekęs į avariją Itanas atsiduria ligoninėje. Atsigavęs netrukus įsitikina, kad visi čia elgiasi keistai – nuo psichiatro Dženkinso (akt. T.Jonesas) iki piktos seselės Pem (akt. M.Leo), nuo baro šeimininkės Beverlės (akt. J.Lewis) iki policijos šerifo Arnoldo (akt. T.Howardas). Šis nesiliauja ramiai valgyti ledų net tada, kai M.Dillono herojus jam karštligiškai pasakoja apie vieną šiurpoką savo radinį.

Ištrūkęs iš ligoninės agentas pradeda ieškoti atsakymų, kokia velniava čia dedasi. Ir bent jau pirmoje serijoje jų neranda.

Viena, kas aišku: miestelyje dedasi mistiniai dalykai, o po jo gyventojų saldžiomis šypsenomis slepiasi kažkas tamsaus ir nesuvokiamo.

Kažkur girdėta? Ne jums vieniems. Tai, kad šis psichologinis trileris jums primins kultinį „Tvin Pykso miestelį“, skelbia jau antroji žiniasklaidai pateikto jo aprašymo pastraipa.

Negana to, didžiulės meilės šiam 1990–1991 metais rodytam režisieriaus Davido Lyncho kūriniui neslepia ir rašytojas B.Crouchas. Kadaise jis buvo toks didelis „Tvin Pykso miestelio“ gerbėjas, kad serialui pasibaigus savo malonumui parašė jo tęsinį. Nemažai į jį patekusių siužeto idėjų pateko ir į knygas, pagal kurias sukurtas „Wayward Pines“.

Pasibaigus peržiūrai – vakarėlis su vynu ir užkandžiais, kuriame tenka susidurti su linksmomis kino žvaigždžių taisyklėmis.

Kvietimas skelbė, kad jame bus galima pabendrauti su serialo žvaigždėmis. Iš tiesų prie sienelės fotografuotis žengė M.Dillonas ir T.Jonesas, tačiau dėl pabendravimo šiek tiek sudėtingiau.

Keli prie garsenybių prisiartinę kolegos (į serialo pristatymą atvyko žurnalistų iš maždaug 30 šalių) buvo mandagiai nuvesti į šalį: „Kalbinti dabar netinkamas laikas, nuotraukų daryti irgi negalima.“

Aktoriai su M.Nightu Shyamalanu ir „Fox“ atstovai, susispietę į jaukų būrelį salės kampe, kelia šampano taures už serialo sėkmę.

Būryje netikėtai šmėsteli olandų muzikos žvaigždės – į premjerą atvykusi grupė „The Common Linnets“, pernai „Eurovizijoje“ užėmusi antrą vietą ir sulaukusi daugiausia lietuvių balsų.

Ką jie čia veikia? „Mūsų daina bus panaudota serialo olandiškajai transliacijai. Mūsų svajonė – galbūt ji galėtų skambėti slenkant titrams ir kitose šalyse. Norime įkalbėti serialo prodiuserius“, – kantriai laukdama progos šnektelėti su „Fox“ atstovais šyptelėjo grupės vokalistė Ilse DeLange.

Vakarėlis baigėsi, serialo aktorių ir kūrėjų reikalai Londone – ne. Kitą dieną keliolikos šalių žurnalistai pakviesti į prabangų viešbutį „Rosewood“, irgi susijusį su pramogų verslu. Jo baras pavadintas garsaus britų dailininko, karikatūrininko Geraldo Scarfe’o vardu – sienas puošia jo piešiniai iš grupės „Pink Floyd“ albumų viršelių ir klipų. Tame pačiame viešbutyje filmuotas serialas „Politiko žmona“ ir kino filmas „Šventasis“.

Čia – vėl savi ritualai. Žurnalistai nuvesti į skirtingus kambarius, pasirašyti griežti pasižadėjimai per anksti neatskleisti serialo detalių, sudėlioti tikslūs tvarkaraščiai, vieniems pažadėta leisti kalbėtis tik su rašytoju ar prodiuseriu, kitiems – tik su serialo žvaigždėmis.

Tikra holivudinė taisyklių ir įsipareigojimų raizgalynė. Galiausiai, žinoma, viskas pasirodė kur kas paprasčiau – atsirado proga pasišnekėti su visais svarbiausiais premjeros svečiais.

„Nemėgstu pernelyg dažnai vartoti žodžio „nerealu“, bet tai, kas vyksta, yra nerealu“, – šyptelėjo rašytojas B.Crouchas.

Stilingas akiniuotis turi daug priežasčių džiaugtis. Naujausios jo knygos publikavimo Šiaurės Amerikoje teises viena leidykla neseniai įsigijo už daugiau nei milijoną JAV dolerių. Serialas „Wayward Pines“ irgi solidžiai papildys jo piniginę, bet ne viskas matuojama kupiūromis.

„Pamenu, kaip 1999-aisiais ėjau į kino teatrą pasižiūrėti „Šeštojo pojūčio“ ir stebėjausi, kokios neįtikėtinos yra to filmo kūrėjo smegenys. Kad vieną dieną jis prodiusuos serialą pagal mano knygą, nebūčiau patikėjęs“, – pasakojo Blake’as.

Papildomą scenarijų trims serijoms kūręs rašytojas prasitarė, kad serialas kiek skirsis nuo knygos siužeto – kitaip būtų pernelyg paprasta.

Nemažai dienų filmavimo aikštelėje praleidęs rašytojas stebėjosi aktorių smalsumu ir draugiškumu.

„Sėdi ir toms didžiulėms kino žvaigždėms pasakoji apie savo sugalvotus veikėjus. Keistas jausmas. T.Jonesas norėjo žinoti viską, iki smulkmenų. O T.Howardas – kuo mažiau, jis stengėsi nežinoti, kaip toliau rutuliosis istorija. Visi jie turi skirtingus darbo metodus“, – pasakojo B.Crouchas.

Pasirodo, „Wayward Pines“ įkvėpė nedidelis Jurėjaus miestelis Kolorado valstijoje, turintis vos tūkstantį gyventojų.

Baigęs mokslus B.Crouchas kurį laiką ten gyveno. Vieną šaltą žiemos vakarą jis nuvažiavo į užkandinę nusipirkti maisto.

„Gatvėje – nė gyvos dvasios. Pastačiau automobilį, staiga už nugaros įsižiebė šviesos. Išlipęs šerifas piktai paaiškino, kad pastačiau mašiną neleistinoje vietoje. Koks skirtumas – juk visas miestas miega, nematyti jokių draudžiamųjų ženklų.

Jis buvo labai griežtas. Tą akimirką kilo mintis rašyti knygą apie nedidelį snaudžiantį miestelį kalnuose, kuriame dedasi keisti dalykai. Kuriame jautiesi svetimas, nes daugelis žmonių ten gyvena kelis dešimtmečius. Tikiuosi, jie neįsižeis“, – juokėsi rašytojas.

Filmuose „Bado žaidynės“, „Nekenčiamiausias“ ir daugelyje kitų matytas aktorius T.Jonesas šelmiškai atmušė klausimus apie savo veikėją – keistoką psichiatrą, kuris pirmoje serijoje šiek tiek gąsdina į ligoninę patekusį agentą.

„Geras jis ar blogas? Jei pasakyčiau, išduočiau scenarijų. Viskas, ką pasakysiu, yra tai: filmuodami maždaug penktą seriją daug juokėmės, nes scenarijuje vyksta neįtikėtini dalykai, kurių niekaip nenuspėsi“, – šelmiškai dėstė vienintelis „Wayward Pines“ nusifilmavęs britas.

Kaip būtent rutuliosis scenarijus, pasirodo, iš anksto nebuvo atskleista ir filmuotis pakviestiems aktoriams. T.Jonesą sudomino pasiūlyme įrašytos kitų garsių aktorių pavardės, tačiau nežinodamas scenarijaus jis nenorėjo veltis į avantiūrą.

„Radome kompromisą – iš Londono paskambinau į Los Andželą B.Crouchui, šis ilgiau nei valandą telefonu pasakojo, kaip viskas bus. Įpusėjus pokalbiui jau buvau sužavėtas“, – pasakojo T.Jonesas.

Aštriu britišku humoro jausmu garsėjantis aktorius M.Dilloną apibūdino kaip „žmogų, gimusį su herojišku žandikauliu ir manieromis“.

„Jam lemta vaidinti didvyrius. Mano veidas – ne toks“, – kvatojosi Toby, tačiau čia pat pabrėžė, kad nereikėtų užsižaisti lyginimais su „Tvin Pykso miesteliu“.

„Žinau, kad anas serialas dažnai čia minimas. Gal nereikia to daryti. Sutampa kai kurie dalykai – nedidelis snaudžiantis Amerikos miestelis, kuriame vyksta kažkas keisto. Be to, ir čia yra daug tamsaus humoro.

„Tvin Pykso miestelis“ – vienas geriausių serialų per visą istoriją. Aš nedrįsčiau „Wayward Pines“ lyginti su juo“, – prisipažino aktorius.

Į kambarį įžengęs 51 metų M.Dillonas – kieto vyruko manierų, į paprastus klausimus atsakantis kelių minučių filosofiniais pasvarstymais ir pripratęs prie dėmesio – su kiekvienu žurnalistu pozavo asmenukėms (nors vėl – pagal taisykles to lyg ir negalima daryti).

Pastaruosius keletą metų kino ekranuose jis pasirodo rečiau, o dabar nusifilmavo televizijoje. Dar visai neseniai Holivudo aktoriai rietė nosį, sulaukę TV prodiuserių kvietimų. Dabar viskas kitaip.

„To snobizmo mažėja. Yra daug priežasčių. Televizija gauna labai gerų scenarijų, o aktoriai būtent su tokiais ir nori dirbti.

Kita vertus, kai kurias geras istorijas tiesiog sunku sukišti į dviejų valandų filmą. Pats dabar vieną tokią nagrinėju. Televizija – tobula terpė.

Vienas žinomas Holivudo scenaristas veteranas man pasakė: prieš keturis dešimtmečius mes visi būtume dirbę televizijoje“, – dėstė aktorius.

Beveik visą pirmą seriją jis vaikšto sudaužytu veidu – tai Mattui atrodo linksma, nes pats nėra peštukas. Rengdamasis šiam vaidmeniui jis daug bėgiojo miške – kad įsijaustų į gamtos prieglobstyje esančio miestelio, kuriame rutuliojasi serialo istorija, atmosferą.

Holivude jis garsėja kaip ne paties lengviausio charakterio žvaigždė.

„Kartą rimtai susikivirčijau su režisiere, kuri, man atrodė, visiškai neskiria dėmesio mano vaidinamam personažui.

Šįkart tokių ginčų nebuvo. Visi žinojo, ką daro. Puikūs aktoriai, nuostabus M.Nighto Shyamalano darbas. Visi stengėsi kuo geriau papasakoti istoriją.

Įdomiausia – kad visi šią istoriją suprato skirtingai. Tai pagrindinė mintis, kuri lydi šį serialą – ne viskas yra taip, kaip atrodo. Kai bus prisikasta prie dugno, žiūrovai nustebs“, – žadėjo M.Dillonas.

Režisierius ir prodiuseris M.Nightas Shyamalanas – mandagumo ir korektiškumo įsikūnijimas.

Legendinį Alfredą Hitchcocką savo įkvėpimo šaltiniu vadinantis 44 metų indas, nuo kūdikystės gyvenantis JAV, itin džiaugiasi, kad seriale filmavosi M.Dillonas.

„Jei stebite mano karjerą, žinote, kad mėgstu kviesti aktorius, į kuriuos pats kino teatruose žiūrėjau paauglystėje: Melą Gibsoną, Bruce’ą Willisą.

Mattas – vienas iš tokių. Kietas vyrukas, kurio lengvai neišmuši iš vėžių, jam tinka tamsus humoras ir sarkazmas.

Jis labai tinka serialui, kuris laužo žanrų rėmus. Žinote, kaip sakoma, – „romantinė komedija“, „filmas apie bičiulius“, „veiksmo filmas su 60-mečiu aktoriumi, kuris gelbėja pagrobtą savo šeimą“.

„Wayward Pines“ stengiasi išvengti šių klišių. Seriale bus daug neįprastų posūkių“, – pasakojo režisierius.

Vienas tokių netikėtumų – jau šeštoje serijoje ketinama atskleisti svarbiausią siužeto paslaptį.

Kas bus rodoma likusiose keturiose? Istorija bus plėtojama toliau.

„Tiesiog nesinori pernelyg ilgai tempti. Tai neįprastas sprendimas, bet man atrodo, kad žiūrovams bus dar įdomiau, kai jie jau žinos pagrindinį atsakymą“, – sakė M.Nightas Shyamalanas.

Jis nesibaimina, kad tas atsakymas jau atskleistas B.Croucho knygose: „Tas knygas bus skaitę du procentai žiūrovų – geriausiu atveju.“

Negąsdina ir ryškūs panašumai į „Tvin Pykso miestelį“, nes jie, anot pašnekovo, išnyks maždaug trečioje serijoje.

„Yra vienas esminis skirtumas. D.Lyncho kuriami personažai yra labai keisti, bet dažniausiai nepaaiškinama kodėl. Jie keisti, ir viskas. Davidas taip žiūri į pasaulį.

„Wayward Pines“ personažų keistumas turi priežastį ir ji bus atskleista“, – intrigavo M.Nightas Shyamalanas.

Vaidybinių filmų kūrimo darbai dažnai trunka pusantrų metų ir primena maratoną, o TV serialų – sprintą.

Taip šiuos skirtingus darbus lyginantis kūrėjas garsėja keistais siužeto posūkiais, kurie nustebina žiūrovus ir visas spėliones apverčia aukštyn kojomis.

Tai, kaip ir tamsios paslaptys, siaubo filmų elementai, yra šio indo vizitinė kortelė. Ar to tikėtis iš „Wayward Pines“?

„Galbūt, bet aš šiurpius epizodus suprantu kitaip. Jei kambario sienos aptaškytos krauju, tai nelabai baisu ir įdomu. Kur kas šiurpiau, jei kelias dienas pamatysi prie lovos ant stalelio apverstą žmonos nuotrauką, nors žinai, kad jos niekas nelietė“, – juokėsi kūrėjas.

Į naująjį serialą „Fox“ sudėjo daug vilčių ir pinigų. Atrodytų nelogiška, jei dešimčia serijų viskas ir baigtųsi, tačiau dėl galimo tęsinio visi kol kas prikandę liežuvius.

B.Crouchas prasitarė, kad nori kiek pailsėti nuo paslaptingo miestelio gyvenimo, todėl kita jo knyga nebus su juo susijusi.

M.Nightas Shyamalanas irgi atsargus – akivaizdu, kad daug ką lems pasauliniai serialo reitingai. Be to, šiuo metu jis užsiėmęs kitais reikalais – rugsėjį įvyks naujo jo filmo „Apsilankymas“ premjera, rašomas scenarijus dar vienai kino juostai.

„Jei žiūrovų reakcija bus gera, jei kanalas parodys susidomėjimą, su rašytoju susėsime ir kalbėsimės. Sutikčiau pratęsti tik tada, jei turėtume tikrai puikią tęsinio scenarijaus idėją.

Kol kas šios dešimt serijų – vienintelis susitikimas su to keisto miestelio gyventojais“, – sakė M.Nightas Shyamalanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.