Rūta Janutienė: „Mano dukros dėl televizoriaus nenukvailėjo“

„Lietuvos ryto“ televizijos laidų „Patriotai“ ir „Viskas. Aišku“ vedėja Rūta Janutienė (49 m.) neskaičiuoja, kiek laiko jos dukros praleidžia prie TV ekrano.

R.Janutienė su dukromis Ulijona ir Ieva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Janutienė su dukromis Ulijona ir Ieva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Janutienę džiugina dukterų Ievos ir Ulijonos pasirenkami TV kanalai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Janutienę džiugina dukterų Ievos ir Ulijonos pasirenkami TV kanalai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Zavarskytė („Lietuvos rytas“)

Jun 15, 2015, 6:53 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 10:54 AM

Rimtas temas savo laidose nagrinėjančios R.Janutienės septynmetė dukra Ulijona neretai pasako tėvams, ką mano apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir įvykius Ukrainoje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

„Tai natūralu. Mama žiūri, tėtis žiūri, abu šnekasi apie tai. Dukra taip pat tampa lygiaverte pokalbių dalyve.

Įdomu stebėti vaiko reakciją į politinius įvykius. Kai ji kartais sumąsto ką klaidingai ar paradoksaliai, būna tikrai linksma.

V.Putiną ji sieja su blogiukais iš animacinių filmų, įdomiai interpretuoja didžiuosius politinius įvykius“, – pasakojo R.Janutienė.

Nei prieš devyniolika metų susilaukusi pirmagimės Ievos, nei gimus antrai dukrai moteris neribojo prie ekrano jų praleidžiamo laiko: „Jei namie yra knygų ir vaikas mato skaitančius tėvus, televizija nuo skaitymo neatpratins.“

Dukterų pasirenkami televizijos kanalai ir laidos motiną džiugina. Mažoji pažintį su televizija pradėjo nuo džiazo ir klasikinės muzikos kanalo „Mezzo“ – kurį laiką norėjo žiūrėti tik jį.

Vėliau jai parūpo animaciniai filmai, pasakos – būtinai su aiškiu siužetu, kur veikia žvėreliai arba mergaitės.

Ulijona dar nejaučia poreikio nuolat naršyti internete. Priešingai, mamai pasako pastabų, kad su kompiuteriu ji draugauja labiau nei su dukra.

Vyresnioji mėgo „Teletabius“ ir kitas tuo metu rodytas laidas vaikams. R.Janutienė džiaugiasi, kad nevaržomai televizorių žiūrėjusi dukra užaugo itin raštinga, skaito sudėtingus tekstus.

Ieva neturi įpročio žiūrėti televizorių – viską, ko reikia, susiranda internete.

„Dėl televizoriaus ji nenukvailėjo, o kai nori atsipūsti ruošdamasi egzaminams, per parą gali peržiūrėti visą serialo sezoną.

Aš darau lygiai taip pat, kai noriu pabėgti nuo įkyrių minčių“, – kalbėjo televizijos laidų vedėja.

Jos nuomone, bėda ta, kad tėvai televizorių ar įvairius kompiuterinius žaidimus vaikams siūlo vietoj bendravimo, norėdami užsiimti savais reikalais.

„Tikrai nesu pavyzdinga motina, kuri grįžusi namo visą vakarą eina keliais apie vaikus. Ne – turiu daug darbo, o dirbdama viena akimi pasižiūriu, ką dukros veikia.

Televizoriaus mums nereikėjo kaip tėvų pakaitalo, nes į tėvus nė viena nežiūrėjo kaip į žaidimų draugus. Pačios kurdavo siužetus, pasikviesdavo bendraklasių, draugų“, – pasakojo R.Janutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.