Net patekęs už grotų Petras Dimša galės filmuotis TV serialuose

Kai LRT televizija rodys naujas „Giminių“ serijas, jose vaidinantis Petras Dimša jau turėtų atlikti jam skirtą bausmę Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

Kalėti nuteistas P.Dimša kol kas mėgaujasi laisve.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalėti nuteistas P.Dimša kol kas mėgaujasi laisve.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Režisierius S.Vosylius dar nežino, ar bus filmuojamas „Giminių“ tęsinys.
Režisierius S.Vosylius dar nežino, ar bus filmuojamas „Giminių“ tęsinys.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 24, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 3:55 AM

Netrukus 77-ąjį gimtadienį minėsiantis P.Dimša, kuris seriale „Giminės“ įkūnija ūkininką Juozą Šeputį, išgirdęs Vilniaus apygardos teismo (VAT) nuosprendį skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, atsiduso: „Man gal liko gyventi keleri metai, todėl tai bausmė iki gyvos galvos.“

Tačiau griežtai nuteistą aktorių serialų žiūrovai dar gali pamatyti televizijos ekranuose.

Kalėjimų departamento atstovai teigia, kad tai priklausys nuo pačių kino kūrėjų.

Žinomas aktorius siunčiamas į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją, iš kur galės vykti filmuotis. Tačiau tik tuo atveju, jei pateiks dokumentus, kad tai oficialus jo darbas.

Be to, filmavimo grafiką tektų derinti su kolonijos gyvenimo režimu.

Iki šiol Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pareigūnams neteko sukti galvos dėl filmų ir koncertų.

P.Dimša gali būti pirmasis čia pateksiantis menininkas.

Tačiau pademonstruoti savo talento Pravieniškių atvirojoje kolonijoje jis neturės galimybės.

Šioje kalinimo įstaigoje nėra tradicijų vaidinti ar dainuoti. Į koloniją nekviečiami koncertuoti ir kiti atlikėjai.

Kad P.Dimša turi atlikti bausmę atvirojoje kolonijoje, teismas nusprendė atsižvelgęs į jo amžių, sveikatos būklę ir tai, kad teisiamas pirmą kartą.

Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje aktorius nesutiks nusikaltėlių pasaulio atstovų.

Šioje įstaigoje teismo skirtą bausmę paprastai atlieka už avarijas, žūtis darbo vietoje ir kitus neatsargius nusikaltimus nuteisti asmenys.

Todėl ir gyvenimo režimas ten labiau primena ne kalėjimą, o kariuomenę. Ir ne tik dėl to, kad kolonija įsikūrusi buvusių kareivinių pastate.

Nuteistieji gali vaikščioti Pravieniškių gatvėmis, vykti į darbą, bet visada turi grįžti blaivūs ir nustatytu laiku.

Kokiomis sąlygomis teks atlikti bausmę, P.Dimša bent iki teismo sprendimo teigė nesidomėjęs. Išgirdęs, kad turės paragauti kalinio duonos, aktorius atrodė nustebęs, bet įžvelgė ir vieną pliusą: „Bus aprūpinta senatvė.“

Tiesa, pragyvenimu jam teks rūpintis ir pačiam. Atvirojoje kolonijoje bausmę atliekantys nuteistieji per mėnesį gauna po 38 eurus, tačiau jiems patiems reikia pirkti ir ruošti maistą, susimokėti už elektrą.

Todėl gyvenant šioje įstaigoje reikia pinigų, o jų nuteistieji gali turėti tiek, kiek sugeba užsidirbti.

Dirbti privaloma visiems. Tie, kurie vykti į darbą negali dėl sveikatos būklės, tvarko kolonijos aplinką.

Drausmingiems gyventojams leidžiama neribotai bendrauti su artimaisiais, o kartą per metus skiriamos dviejų savaičių atostogos. Per jas nuobaudų neturintys kolonijos gyventojai gali keliauti namo.

Kalėti nuteistas P.Dimša kol kas mėgaujasi laisve. Aktorius neabejojo, kad VAT nuosprendį skųs Aukščiausiajam teismui, tačiau skundas bus nagrinėjamas menininkui jau atliekant bausmę.

Garbaus amžiaus aktorius dar turi galimybių išvengti laisvės atėmimo bausmės. Kartu su skundu dėl nuosprendžio Aukščiausiajam teismui jis gali įteikti ir prašymą sustabdyti bausmės vykdymą, kol šis teismas priims galutinį sprendimą.

P.Dimša buvo nuteistas už tai, kad prieš dvejus metus Vilniuje, Oslo gatvėje, vairuodamas automobilį „Volkswagen Polo“ partrenkė 24 metų dviratininką Šarūną Surblį.

Sunkių sužalojimų patyręs dailininkas po dešimties dienų mirė ligoninėje. Paaiškėjo, kad P.Dimša avariją sukėlė būdamas neblaivus. Jo organizme rasta 1,67 promilės alkoholio.

P.Dimšą teismas įpareigojo atlyginti žalą žuvusiojo artimiesiems.

Š.Surblio tėvams jis turi sumokėti 50 tūkstančių eurų, o jo sužadėtinei – 15 tūkstančių eurų.

Serialas baigsis?

Naujausias serialo „Giminės“, kuriame vaidina ir P.Dimša, dalis LRT televizijos žiūrovai turėtų išvysti vasarį. Sekmadienio vakarais ketinama parodyti 12 naujų serijų po 50 minučių.

Serialo režisierius Saulius Vosylius (64 m., nuotr.) teigė, kad naujame sezone vaidins keli nauji aktoriai. Žinoma, pamatysime ir senbuvius. Vienas jų – P.Dimša.

– Ar bus filmuojamas serialo tęsinys? – „TV antena“ paklausė S.Vosyliaus.

– Paaiškės pavasarį, kai vyks konkursas. Dabar nufilmuota 11 serijų, jos montuojamos. Dar turime nufilmuoti vieną seriją. Laukiame žiemos, nes mums reikia sniego.

O dėl naujo sezono nėra aišku. Tikimybė, kad jis bus, – 50 prie 50 procentų. Lyg ir galvojame baigti, bet, kaip sakoma, niekada nesakyk „niekada“.

Jei žiūrovai pageidaus, galvosime. Liūdna, kad vienas po kito išeina pagrindiniai aktoriai. Kas anapilin (šiemet mirė „Giminėse“ vaidinę Leonardas Zelčius ir Danutė Juronytė-Zelčiuvienė, pernai – Antanas Šurna. – Red.), kas dar kur nors. Žodžiu, yra rūpesčių.

– O ar kviestumėte toliau filmuotis P.Dimšą?

– Nežinau, ar Petras sutiks, ar nesutiks. Kiek žinau, įstatymai jam nedraudžia filmuotis. Naujausiose serijose P.Dimša filmavosi.

Kalinimo įstaigoje – pramogų centras

Lietuvos kalinimo įstaigos negali pasigirti aktyviu kultūriniu ir pramoginiu gyvenimu.

Tiesa, buvo laikai, kai jis virte virė Panevėžio pataisos namuose, kuriuose bausmę atlieka moterys.

Į tviskantį televizijos pasaulį ši įstaiga įsiveržė 2002-aisiais. Tais metais Arūnas Valinskas čia surengė konkursą „Mis nelaisvė“. Renginį transliavo LNK, jis sulaukė Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos TV kanalų dėmesio.

Po ketverių metų čia buvo filmuojamas LNK realybės šou „Grožio fabrikas“ – nuteistųjų išvaizdą keitė kosmetologai, kirpėjai ir drabužių dizaineriai.

2011-aisiais grupė nuteistųjų dalyvavo TV3 konkurse „Chorų karai“. Jų pasirodymai buvo transliuojami iš kalinimo įstaigos.

Smagių renginių Panevėžio pataisos namuose smarkiai sumažėjo po to, kai jų direktorius Edvardas Norvaišas gavo pylos dėl dalyvavimo TV3 konkurse „Šok su manimi“.

Tuomet Teisingumo ministerijos valdininkai ėmė domėtis, ar E.Norvaišas repetavo ne tarnybos metu.

Be to, jiems užkliuvo kalėjime nufilmuotas siužetas, kuriame pataisos namų direktoriaus šokių partnerė vaidino užguitą kalinę, o jis – despotišką prižiūrėtoją.

„Kalinimo įstaiga – ne pramogų centras“, – tuomet piktinosi Teisingumo ministerijos klerkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.