Tiesioginio eterio spąstai: atsiklijavusi blakstiena, keiksmai

Portalo lrytas.lt skaitytoją Jurgą prajuokino mažytis incidentas tiesioginiame TV3 eteryje. Sekmadienį žiūrint TV3 žinias ją labiau sudomino ne įvykiai, o žinių vedėja, teisingiau tai, kas buvo ant jos veido. Nuo pat žinių pradžios žvilgsnį erzino tamsus šešėlis prie vedėjos akies. Bet tai nebuvo mėlynė. Jurgai pasirodė, kad Renatai Šakalytei-Jakovlevai tiesiog... atsiklijavo apatinės blakstienos.  Vedėja tęsė žinias, nes nebuvo kur dingti – tiesioginis eteris.

Žiūrovei pasirodė, kad R.Šakalytei-Jakovlevai atsiklijavo blakstiena.
Žiūrovei pasirodė, kad R.Šakalytei-Jakovlevai atsiklijavo blakstiena.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Dec 9, 2015, 5:51 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 9:03 AM

„Šis mažytis incidentas mane prajuokino – kam iš žinių daryti madų demonstravimą ir apkrauti vedėją papildomas kliuviniais? Kitąkart grimuotojai galėtų geriau pasiruošti“, - samprotavo Jurga.

Naujienų portalas lrytas.lt tradiciškai kviečia išrinkti geriausią televizijos laidų vedėjų porą.

Tačiau tiesioginis eteris – nenuspėjamas. Patys televizijos žmonės juokauja: „Nėra to blogo, kas neišeitų į tiesioginį eterį.“ Bene didžiausias priešas – netikėtai išsprūdęs nereikalingas žodis, dažniausiai – keiksmažodis. Pirmasis toks skandalėlis Lietuvoje kilo dar 1998 metais, kai tiesioginiame TV3 eteryje nusikeikė žinių vedėja Vilma Čereškienė, tuomet dar Kapickienė. Už tai ji kuriam laikui buvo nušalinta nuo žinių vedėjos darbo.

TV3 šiuo požiūriu nesiseka. 2011 m. per vakarines žinias, iš karto po to, kai buvo praneštos kriminalų naujienos, netikėtai nukirpus reportažą buvo stipriai rusiškai nusikeikta. 

„Bl... Kas nukirpo... N...“, – tokie žodžiai pasigirdo visos Lietuvos televizijos žiūrovų ausims.

Vėliau TV3 Žinių tarnybos vyr. redaktorius Sigitas Babilius atsiprašė žiūrovų. Anot jo, tai buvo techninė klaida.

2013 metų pabaigoje per tiesioginę „X Faktoriaus“ transliaciją vėlgi per TV3 necenzūrinį žodį į eterį paleido dainininkė Rūta Ščiogolevaitė. Lipdama į sceną atsisveikinti su savo mokiniu ji primynė savo ilgą suknelę ir, manydama, jog mikrofonas išjungtas, rėžtelėjo: „N...ui atsiprašant“. Vėliau ant scenos dar pridūrė: „Jei kažkam nesiseka, tai man“. Deja, mikrofonas nebuvo išjungtas ir atlikėjos pasisakymą girdėjo visi televizijos žiūrovai.

2012 m. už galvos griebtis ir žiūrovų atsiprašinėti buvo priversti Lietuvos muzikos apdovanojimų M.A.M.A. ceremonijos, transliuotos per TV3, rengėjai. Daugybę apdovanojimų susišlavęs grupės „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas, atsiimdamas Metų grupės apdovanojimą, išrėžė: „Girdėjau, kaip Juozas Statkevičius sakė: „Bl... na... jis su stilium nedraugauja.“ Užtat mes draugaujame su savo gerbėjais, kurių turime va tiek.“ Ši frazė E.Dragūnui kainavo 300 litų už viešosios tvarkos pažeidimą.  

2008 metais Gabrielė Bartkutė per „Eurovizijos“ atanką LRT studijoje pabandė liaudišku posakiu paguosti dainininkę Raimondą Masiulytę. Gindama dainininkę nuo kandžių komisijos nario Jurijaus Smorigino pastabų apie jos aprangą ir išvaizdą, G.Bartkutė ištarė sparnuotą frazę, kad „moteriai persirengti, kaip vyrui du pirštus apsisioti“. Televizijos vadovybė svarstė laidų vedėjos likimą, jai teko palikti savo darbo kėdę.

Bet bene daugiausia aistrų ir keiksmų į eterį vis dėlto prasprūsta ne žinių ir pramoginėse laidose, o sporto transliacijose. Kartais varžybų komentatoriai atsiprašinėja dėl keiksmais prasiveržusių sportininkų emocijų. Tačiau kartais nesivaldo ir patys.

2012 m. Venesueloje vykusiame olimpiniame atrankos turnyre Lietuvos krepšinio rinktinės laukė ne tik sportiniai išbandymai. Lietuviai, išplėšę pergalę prieš Venesuelos rinktinę, užsitraukė turnyro šeimininkų nemalonę. Pasipylė nesusipratimų virtinė: prieš dvikovą su Puerto Riku esą netikėtai sugedo lietuvių komandą vežantis autobusas, buvo pamirštas mineralinis vanduo ir t.t. Negana to, prieš rungtynes su Puerto Riku venesueliečių sirgaliai nušvilpė lietuvišką „Tautišką giesmę“.

Galiausiai lietuviams nugalėjus Puerto Riką prasiveržė susikaupusios krepšinio komentatoriaus Lino Kunigėlio emocijos. Rungtynių pabaigoje tiesioginiame eteryje jis išrėžė: „Visų tų, kurie čia kovoja, ir visų sirgalių vardu norėčiau pasakyti organizatoriams: „Ir užsikruškit jūs su savo gendančiais autobusais, ir užsikruškit su visom savo sąmokslo teorijom!“

Tąsyk eteryje nuvilnijusios emocijos nebuvo sutiktos priešiškai – tūkstančiai sirgalių palaikė tokį komentatoriaus jausmų proveržį. Juolab kad ir „Didysis lietuvių kalbos žodynas“ žodžio „krušti“ nelaiko necenzūriniu. Pagrindinės jo reikšmės yra: grūsti, smulkinti, trinti, daužyti, plūkti, murdyti, badyti, daužyti, gurinti, kimšti, stumdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.