70-metė Diane Keaton: „Mylėtiems vyrams buvau per daug reikli“

Ši moteris, kurios įvaizdį jau daug metų paryškina skrybėlė, akiniai ir neklusniai krintančios plaukų sruogos, kategoriškai nusiteikusi prieš plastines operacijas, neslepia savo amžiaus, tačiau visada geba išlikti žavi ir energinga. Sausio 5 dieną „Oskaro“ laureatė Diane Keaton atšventė 70 metų jubiliejų, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

D.Keaton sausio 5 dieną atšventė savo septyniasdešimtmetį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton sausio 5 dieną atšventė savo septyniasdešimtmetį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton sausio 5 dieną atšventė savo septyniasdešimtmetį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton sausio 5 dieną atšventė savo septyniasdešimtmetį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton su įsūniu Duke'u.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton su įsūniu Duke'u.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton su įdukra Dexter.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton su įdukra Dexter.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton solidaus jubiliejaus proga viename Los Andželo rajonų įsigijo prabangią vilą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton solidaus jubiliejaus proga viename Los Andželo rajonų įsigijo prabangią vilą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Su W.Allenu filme „Meilė ir mirtis“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Su W.Allenu filme „Meilė ir mirtis“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton ir A.Pacino romanas užsimezgė „Krikštatėvio“ filmavimo aikštelėje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
D.Keaton ir A.Pacino romanas užsimezgė „Krikštatėvio“ filmavimo aikštelėje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugybę moterų suviliojęs W.Beatty buvo užkariavęs ir D.Keaton širdį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugybę moterų suviliojęs W.Beatty buvo užkariavęs ir D.Keaton širdį.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Už vaidmenį filme „Anė Hol“ aktorė pelnė „Oskarą“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Už vaidmenį filme „Anė Hol“ aktorė pelnė „Oskarą“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

„Lietuvos rytas“

Jan 11, 2016, 9:46 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:42 AM

Tūkstančiams gerbėjų D.Keaton visuomet bus stiprios moters pavyzdys. Perkopusi 50 metų Diane įsivaikino mergaitę Dexter (jai šiuo metu 18 metų) ir berniuką, vardu Duke’as (14 m.). Ji viena juos augino ir nesikrimto, kad šalia nėra mylimo partnerio.

Solidaus gimtadienio proga prieš porą mėnesių D.Keaton sau įteikė dovaną – prie Ramiojo vandenyno įsigijo modernią vilą, už kurią paklojo 5,6 mln. JAV dolerių (4,9 mln. eurų).

Holivudo garsenybės būstas yra viename Los Andželo rajonų. Tokie pirkiniai aktorei nebūdingi – ji paprastai renkasi senus ispaniško stiliaus namus, tad prieš keletą metų pastatyta moderni vila išsiskiria jos nekilnojamojo turto sąraše.

720 kv. m trijų aukštų name yra šeši miegamieji, devyni vonios kambariai, erdvi svetainė, vyno rūsys, namų kino teatras, sporto salė, baras bei terasa ant stogo su vaizdu į vandenyną.

Tuo, kad šis pirkinys yra neįprastas D.Keaton, nereikia stebėtis. Bėgant metams Diane tampa vis drąsesnė ir linkusi į avantiūras.

1968-aisiais vaidindama Brodvėjuje miuzikle „Plaukai“ ji atsisakė apsinuoginti scenoje, o prabėgus 36 metams tai padarė kine. Vis dėlto ne tik už drąsą D.Keaton buvo nominuota „Oskarui“: romantinėje dramoje „Mylėti(s) smagu“ jai pavyko užgožti ekscentriškąjį Jacką Nicholsoną.

Los Andžele gimusios aktorės gyvenime – virtinė kraštutinumų. D.Keaton mylėjo daugybė garsių vyrų, tačiau nė vienas nenuvedė prie altoriaus.

Paklausta, kodėl neištekėjo, D.Keaton buvo atvira: „Man niekada nesiūlė tekėti. Aš traukdavau vyrus tuo, kad buvau gera klausytoja. Paskui jie imdavo nuobodžiauti.“

Gražia niekada savęs nelaikiusi Diane nebijo raukšlių ir pasisako už natūralumą: „Laisvės ir laimės pojūtis ateina su amžiumi ir patirtimi. Moterys, kurioms per penkiasdešimt, liaunasi nervintis dėl santykių su vyrais.“

Sunku patikėti, kad kadaise D.Keaton buvo uždara ir turėjo rimtų psichologinių problemų. Prieš dvejus metus ji atskleidė, kad jaunystėje prisikentėjo dėl bulimijos – per dieną suvartodavo net 20 tūkst. kilokalorijų.

Dubuo keptos vištienos, kelios porcijos gruzdintų bulvyčių su mėlynuoju sūriu ir pomidorų padažu, kilogramas saldainių, tortas, trys pyragaičiai su bananų kremu – visa tai ji galėdavo suvalgyti vienu prisėdimu.

D.Keaton nesidžiaugė savo išvaizda, todėl klausė visų patarimų, kaip būti gražiai, pavyzdžiui, nesišypsoti, kad neatsirastų raukšlių.

„Tai buvo siaubingas mano gyvenimo tarpsnis. Sunkiai sirgau, tačiau sugebėjau tai nuslėpti. Ketveri metai melo – apie kokį dvasinį augimą galima kalbėti?“ – sakė D.Keaton.

Valgymo sutrikimai prasidėjo, kai Brodvėjuje kuriant miuziklą „Plaukai“ aktorė pasižadėjo numesti penkis kilogramus. Nuo tos akimirkos kelerius metus D.Keaton galvojo tik apie maistą.

Susitvarkyti su bėda padėjo psichoanalizės seansai, kuriuos ji lankė penkis kartus per savaitę. Aktorė įveikė valgymo maniją, bet nuo tada prarado apetitą.

Tuo metu Diane jau buvo artima su Woody Allenu. Jie susipažino 1968 metais tardamiesi dėl vaidmens teatre. „Įsimylėjau jį dar prieš sutikdama“, – prisipažino Diane. W.Allenui patiko neurotiškos jaunos moterys.

Darbo su W.Allenu periodas buvo labai kūrybingas. D.Keaton nusifilmavo net aštuoniuose jo filmuose: „Pagrok tai dar kartą, Semai“ (Play It Again, Sam, 1972 m.), „Miegalius“ (Sleeper, 1973 m.), „Meilė ir mirtis“ (Love And Death, 1975 m.), „Anė Hol“ („Annie Hall“, 1977 m.), „Interjerai“ (Interiors, 1978 m.), „Manhatanas“ (Manhattan, 1979 m.), „Radijo dienos“ (Radio Days, 1987 m.), „Paslaptinga žmogžudystė Manhatane“ (Manhattan Murder Mystery, 1993 m.).

D.Keaton stilių suformavo W.Alleno filmai. Jį galima pavadinti „apsirengta paskubomis“: vintažinė vyriška liemenė, per dideli marškiniai, apsmukusios kelnės, juokinga skrybėlė. Visa tai padarė ją to laiko stiliaus simboliu.

„Ji visada vogė mano filmus. Filmus aš kūriau sau, jai būdavo numatyti tik antraplaniai vaidmenys, bet kai juosta pasirodydavo ekrane, Diane tapdavo žvaigžde, o aš atsidurdavau antrame plane“, – taip W.Allenas atsiliepė apie aktorę, vaidinusią jo ankstyvojo laikotarpio kūryboje.

„Woody drąsus ir ryškus. Kurdamas jis negaili jėgų ir energijos. Todėl jam išeina kažkas nepaprasta. Žinoma, yra dar ir genijaus vaizduotė“, – režisieriaus sėkmę bandė paaiškinti D.Keaton.

Po daugybės metų paklausta, ar vėl norėtų dirbti su W.Allenu, aktorė atsakė: „Klausimas, ar jis norėtų. Aš visada pasirengusi. Tik, regis, dabar jį labiau traukia jaunos moterys ir vaidmenis jis rašo joms. Nepaisydama to, aš ir toliau juo žaviuosi, jis mano geras draugas.“

Pelniusi „Oskarą“ už vaidmenį romantinėje komedijoje „Anė Hol“, D.Keaton sulaukė daugybės pasiūlymų filmuotis. Kartą jai paskambino pagarsėjęs Holivudo mergišius režisierius Warrenas Beatty ir pakvietė vaidinti. D.Keaton atsisakė. Po kurio laiko W.Beatty paskambino vėl, šį kartą siūlydamas susitikti.

D.Keaton pasidavė Warreno žavesiui. „Jam buvo gražus mano kreivas veidas. Jis buvo linkęs į staigmenas. Kartą žinodamas, kad bijau skristi lėktuvu, pasirodė prie įsodinimo vartų, paėmė mane už rankos ir nepaleido, kol lėktuvas nutūpė Niujorke. Tada pabučiavo ir apsisukęs grįžo į Los Andželą, kur gyveno“, – prisiminė aktorė.

Diane nusifilmavo širdies draugo W.Beatty filme „Raudonieji“ (Reds, 1981 m.) ir už vaidybą vėl buvo nominuota „Oskarui“. Manoma, kad radikalios feministės Louise Bryant vaidmuo yra vienas sudėtingiausių ir geriausių D.Keaton darbų.

„Raudonieji“ – brangi, sunkiai ir ilgai filmuota drama, paremta kairiųjų pažiūrų amerikiečių žurnalisto Johno Reedo biografija. Jis užmezgė romaną su ištekėjusia moterimi L.Bryant ir kartu su ją išvyko į Spalio revoliucijos draskomą Rusiją. J.Reedą vaidino pats filmo režisierius.

Su W.Beatty D.Keaton lankėsi tokių garsenybių kaip J.Nicholsonas, Jackie Kennedy ir Anjelica Huston namuose, bet jai visko buvo per daug, tad pora galiausiai išsiskyrė.

Kitas svarbus vaidmuo Diane karjeroje – Kei Adams trilogijoje „Krikštatėvis“ (The Godfather, 1972, 1974, 1990 m.). Režisierius Francis Fordas Coppola patikėjo jai Maiklo Korleonės mylimosios – moters, kurios sąžinę slegia vyro nusikaltimų našta, – vaidmenį. Šiuose filmuose ji sužibėjo visai kitomis spalvomis ir nė trupučio nepriminė miesto keistuolės.

„Įkūnijau moterį vyrų pasaulyje“, – taip šį savo darbą apibūdino D.Keaton.

Kriminalinės dramos „Krikštatėvis“ filmavimo aikštelėje Diane užmezgė romaną su Alu Pacino, kuris vaidino jos vyrą.

Prodiuseriai, norėdami, kad aktoriai geriau susipažintų, prieš filmavimą juos pakvietė į vieną Niujorko barą. D.Keaton nepaprastai jaudinosi, nes Alas buvo laikomas patraukliausiu jaunu Holivudo aktoriumi: „Jame kunkuliavo energija, jis buvo viskam pasirengęs. Alas man priminė žmogų, kurį užaugino vilkai.“

D.Keaton išmokė A.Pacino vairuoti automobilį. „Jis visiškai nejautė pedalų ir nesuvokė, kuo skiriasi dešinys ir kairys posūkio žibintai. Baisiausia, kad jis spausdavo greičio pedalą net tuomet, kai liepdavau stabdyti. Kai šiandien pamatau jį vairuojantį, sprunku kuo toliau“, – smagiais prisiminimais dalijosi Diane.

Aktorei nesisekė su A.Pacino, kaip ir su kitais vyrais, – jis vis mėgino pasprukti. 1990 metais, kai mirė D.Keaton tėvas, A.Pacino tai pagaliau pavyko.

Diane matė, kaip nė neatsisukęs jis išėjo iš jos namų Kalifornijoje ir persikėlė į Niujorką. „Gal Alui buvau nepakankamai graži“, – klausė savęs aktorė.

Išsiskyrusi su A.Pacino Diane ilgai gydėsi širdies žaizdas, tačiau nestokojo pasiūlymų filmuotis.

Su W.Beatty aktorė kartais susitinka per kino renginius, o A.Pacino nuo to laiko matė tik kartą ar du.

Paklausta, kas bendra tarp garsių vyrų, su kuriais ją siejo artimi ryšiai, Diane atsakė trumpai: „Humoras. Pats seksualiausias vyro bruožas – humoro jausmas.“

Buvo kalbama, kad 2005-aisiais D.Keaton buvo užmezgusi santykius su 19 metų jaunesniu „Matricos“ aktoriumi Keanu Reevesu. Tiesa, aktorė šias kalbas kategoriškai neigia.

„Istorija apie mūsų romaną – linksmiausia, kokią esu girdėjusi apie save. Aš galiu tik pasvajoti apie tai, o ypač po to, kai mes pasibučiavome. Aš gėdijausi jį bučiuoti – man atrodė, kad esu jam per prasta. Nemačiau Keanu nuo to laiko, kai buvo baigta kurti romantinė drama „Mylėti(s) smagu“, – pasakojo Diane.

D.Keaton yra viena iš nedaugelio aktorių, kurių karjera Holivude tokia ilga.

Jaunystėje ji daugiausia vaidino didmiesčių gyventojas, kurių pasaulėžiūrą, vertybes ir būdą formavo rimstanti seksualinė revoliucija. Jos herojės – žavios, bet ekscentriškos.

Buvo per daug reikli

Tikrasis aktorės vardas – Diane Hall. Ji gimė Los Andžele. Tėvas – inžinierius, motina rūpinosi keturių asmenų šeima ir mėgo fotografuoti.

Motinos mergautinė pavardė tapo Diane artistiniu pseudonimu. D.Keaton iš mamos paveldėjo pomėgį fotografuoti. Aktorė yra išleidusi kelias fotografijų knygas. Viena iš jų, „Reservations“ (1980 m.), kurioje įamžinti senų viešbučių laukiamieji, tapo kolekcininkų branginama retenybe.

Diane išbando ir režisūrą – sukūrė dokumentinį filmą apie įsivaizduojamą pomirtinį gyvenimą „Rojus“ (Heaven, 1987 m.).

„Vaikystėje buvau religinga. Visų pirma todėl, kad norėjau patekti į rojų“, – yra prisipažinusi D.Keaton.

Ji taip pat režisavo vieną garsiojo „Tvin Pykso“ seriją, sukūrė juostą „Pakrikę herojai“ (Unstrung Heroes, 1995 m.), taip pat rūpinosi dainininkės Belindos Carlisle vaido klipų kūrimu.

Aktorei didžiausią pripažinimą pelnė vaidmuo filme „Anė Hol“, už kurį ji pelnė „Oskarą“ (nuotr.).

2011 metais „Oskaro“ laureatė susirgo odos vėžiu, tačiau ligą įveikė.

Pastaraisiais metais visą savo meilę Diane skiria įvaikiams.

„Vaikai padovanojo man patį nuostabiausią ryšį. Aš praradau daug laiko jaudindamasi dėl to, ar mane myli vyrai. Buvau siaubingai reikli tiems, kuriuos pamildavau. Maniau, kad vyras privalo nuolat galvoti apie mane. Paskui supratau, kad meilė vaikams yra pati nesavanaudiškiausia ir humaniškiausia.

Dauguma iš mūsų taip įsitraukia į karjeros siekius, kad dažnai pamiršta paprastus dalykus, kurie žmones ir daro žmonėmis. Aš – ne išimtis“, – sakė Holivudo žvaigždė.

Kalbėdama apie ateitį Diane sakė: „Sulaukus mano amžiaus gauti vaidmenį labai sunku, todėl į kiekvieną pasiūlymą žiūriu kaip į stebuklą.

Kai pasiekia vidutinį amžių, moteris tarsi išnyksta iš šios planetos. Nors ir turiu planų, kiekvieną dieną pagalvoju apie mirtį. Aš netekau daugybės draugų, jie mirė netikėtai. Manau, taip gali nutikti ir man. Kita vertus, galiu daryti daug malonių dalykų, pavyzdžiui, valyti šuns ausis ir viešojoje vietoje paglostyti galvą sūnui. Verta stengtis ir dėl dukters bent vieno bučinio per savaitę“.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.