Turtai ir žiūrovų meilė įžymybių neapsaugo nuo psichikos ligų

Pasakiški turtai, kerintis grožis ir milijonų gerbėjų meilė neapsaugo nuo sunkių dvasinių kančių. Todėl ne viena pasaulio įžymybė varsto psichologų ir psichiatrų duris, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

A.Jolie, H.Berry ir U.Thurman.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
A.Jolie, H.Berry ir U.Thurman.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Aktorės Angelinos Jolie (41 m.) bičiuliai ne be pagrindo baiminasi, kad skyrybos su Bradu Pittu (52 m.) gali pakenkti jos psichikai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Aktorės Angelinos Jolie (41 m.) bičiuliai ne be pagrindo baiminasi, kad skyrybos su Bradu Pittu (52 m.) gali pakenkti jos psichikai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
G.Paltrow ilgai kankino pogimdyvinė depresija.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
G.Paltrow ilgai kankino pogimdyvinė depresija.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
C.Zeta-Jones bipolinis sutrikimas užklupo po to, kai jos sutuoktiniui M.Douglasui buvo nustatytas vėžys.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
C.Zeta-Jones bipolinis sutrikimas užklupo po to, kai jos sutuoktiniui M.Douglasui buvo nustatytas vėžys.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ch.Ricci kamavo daugybė psichikos sutrikimų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Ch.Ricci kamavo daugybė psichikos sutrikimų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
U.Thurman su dvasinėmis kančiomis kovojo praktikuodama jogą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
U.Thurman su dvasinėmis kančiomis kovojo praktikuodama jogą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
W.Ryder nuolat persekiojantį nerimą malšindavo alkoholiu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
W.Ryder nuolat persekiojantį nerimą malšindavo alkoholiu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Oct 27, 2016, 9:50 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:18 AM

Skyrybos, artimųjų praradimo skausmas, priklausomybė nuo alkoholio ar narkotikų įžymybes dažnai įstumia į depresijos liūną, iš kurio kai kurioms išsikapanoti nepavyksta visą gyvenimą.

Ruduo – ypač sunkus metas psichikos sutrikimų turintiems žmonėms.

Dvasinės negalios kankinamai žvaigždei reikia milžiniškų pastangų, kad ekrane ar ant raudonojo kilimo atrodytų švytinti iš laimės.

Aktorės Angelinos Jolie (41 m.) bičiuliai ne be pagrindo baiminasi, kad skyrybos su Bradu Pittu (52 m.) gali pakenkti jos psichikai.

Jie puikiai prisimina, kaip po motinos aktorės Marcheline Bertrand mirties 2007-aisiais Angelina buvo nugrimzdusi į depresiją.

A.Jolie prasitarė, kad tik filmavimasis trileryje „Ieškomas“ (2008 m.) ištraukė ją iš šio liūno.

„Po motinos mirties privalėjau griebtis fizinės veiklos, kad atitrūkčiau nuo slogių minčių. Buvau tokios būsenos, kad iš ryto sunkiai pajėgdavau išlipti iš lovos“, – yra prisipažinusi aktorė.

Pirmą kartą su šia liga Angelina susidūrė vaikystėje po tėvų skyrybų, o būdama 20 metų dėl to vos nesusigriovė gyvenimo.

Tuomet ji buvo įnikusi į narkotikus. Atsitiesti padėjo gydymasis reabilitacijos klinikoje.

Kriminalinių dramų „Bulvarinis skaitalas“ ir „Nužudyti Bilą“ žvaigždė Uma Thurman (46 m.) daug metų kentėjo nuo depresijos. Auksinio gaublio laureatė buvo palūžusi po skausmingų skyrybų su aktoriais Gary Oldmanu (58 m.) ir Ethanu Hawke’u (45 m.).

Ištekėjusi antrą kartą Uma susilaukė dviejų vaikų, bet santuoką sugriovė vyro ir auklės išdavystė.

„Mano profesinės karjeros kreivė kilo, o tuo metu asmeninis gyvenimas virto griuvėsiais. Daug metų jaučiau vidinį pasibjaurėjimą, nekreipiau dėmesio į profesinius laimėjimus“, – yra sakiusi U.Thurman.

Aktorė nesikreipė į psichologus, bet ėmė praktikuoti jogą.

Daug įžymybių ilgai nedrįsta pripažinti, kad jas kamuoja dvasinės kančios. Amerikiečių aktorė Winona Ryder (44 m.), išsiskyrusi su mylimuoju aktoriumi Johnny Deppu (53 m.), ėmė piktnaudžiauti alkoholiu. Griebtis butelio paskatino nuolat persekiojantis nerimas.

Kartą aktorė užmigo su degančia cigarete ir vos nesukėlė gaisro. Tuomet draugai ją įkalbėjo kreiptis į medikus.

Du kartus „Oskarui“ nominuota, Auksinį gaublį pelniusi W.Ryder turi ir kitą bėdą – serga kleptomanija. Pasiturinti aktorė ne kartą buvo atsidūrusi teisiamųjų suole dėl vagysčių iš parduotuvių.

O kas galėtų patikėti, kad gražuolė Halle Berry (50 m.) yra rimtai svarsčiusi apie savižudybę? Tokios mintys aktorę apnikdavo iširus romantiškiems santykiams.

Knygų apie Harį Poterį autorę Joanne K.Rowling (51 m.) po skyrybų taip pat persekiojo noras žudytis. Buvusiai namų šeimininkei padėjo psichoterapija ir knygų rašymas.

Christina Ricci (36 m.) išgarsėjo dar vaikystėje, įkūnijusi Trečiadienę filmuose apie Adamsų šeimynėlę.

Tai tapo savotišku prakeiksmu. Christina augo kartu su personažu, metai iš metų kurdama žiaurią heroję.

Aktorės bičiuliai tvirtina, kad būtent šis filmas turėjo neigiamos įtakos jos psichikai. 21 metų Christiną kamavo daugybė psichikos sutrikimų – nuo anoreksijos iki klinikinės depresijos.

Todėl dramoje „Prozako karta“ vaidinti anoreksija ir depresija sergančią heroję jai buvo lengva – pakako remtis patirtimi.

„Būna situacijų, kai neįmanoma susidoroti vienam, todėl aš pasirinkau terapiją. Gydydamasi supratau, kad galiu būti laiminga. Pajėgiau pažvelgti į pasaulį kitomis akimis“, – kalbėjo Ch.Ricci.

Valgymo sutrikimai ir depresija taip pat kankina atlikėjas Demi Lovato (23 m.) ir Lady Gagą (30 m.), aktorę Mary Kate Olsen (30 m.).

Holivudo aktorė Carrie Fisher (59 m.), įkūnijusi princesę Lėją kultinėje sagoje „Žvaigždžių karai“, buvo viena pirmųjų įžymybių, prakalbusių apie bipolinį sutrikimą.

O bene labiausiai dėmesį į šį psichikos sutrikimą atkreipė Holivudo gražuolė Catherine Zeta-Jones (46 m.).

Jai ši liga buvo nustatyta 2011 metais. Bipolinis sutrikimas siejamas su nuolatine nuotaikos kaita – nuo pakilios iki slogios. Ši liga dar vadinama maniakine depresine psichoze.

„Sirgdama primenu tamsų debesį“, – yra sakiusi „Oskaro“ laureatė.

Catherine pateko į uždarą kliniką ir buvo gydoma stacionare.

Gydytojai nustatė, kad bipolinį sutrikimą sukėlė stiprus stresas: aktorė susirgo praėjus metams po to, kai jos vyrui ir vaikų tėvui Michaelui Douglasui (71 m.) buvo nustatytas ketvirtosios stadijos gerklės vėžys. Be to, sutuoktinius tuo metu slėgė rimti finansiniai sunkumai.

Vaistais Catherine kontroliuoja ligą ir atvirai apie ją kalba, nes tiki, kad gali įkvėpti pasitikėjimo kitiems ligoniams.

Pogimdyvinė depresija užklumpa ne vieną moterį, tačiau ne visas ji kankina taip ilgai, kaip „Oskaro“ ir Auksinio gaublio laureatę Gwyneth Paltrow (43 m.).

2004-aisiais aktorei gimė dukra Apple, o 2006-aisiais – sūnus Mosesas. Po kelerių metų G.Paltrow papasakojo apie motinystės sunkumus.

„Kai gimė dukra, vyliausi patirti švelnumą ir pakilimą, bet prasidėjo vienas niūriausių ir skaudžiausių gyvenimo tarpsnių. Maždaug penkis mėnesius kentėjau pogimdyvinę depresiją“, – atviravo G.Paltrow.

Aktorė prisipažino tuo metu nesuvokusi, kad serga. Ji manė, kad užklupus depresijai nuolat ašarojama. G.Paltrow, priešingai, darė viską, ką reikia, tačiau savo kūdikiui nejautė nieko: nei meilės, nei švelnumo, buvo tarsi zombis.

Pasveikusi moteris sakė: „Dabar žinau, kad depresijos simptomai gali būti labai skirtingi.“

Pogimdyvinė depresija kankino ir aktorę Brooke Shields (51 m.), kai 2003 metais pasaulį išvydo jos pirmagimė Rowan.

Pasveikusi Brooke parašė knygą „Ir pliaupė lietus: mano kelias per pogimdyvinę depresiją“.

TV žvaigždė Lisa Rinna (53 m.) yra prasitarusi, kad gimus dukrai ją ėmė kankinti šiurpios mintys – troškimas nužudyti visus šeimos narius.

Laimė, moteris laiku suvokė, kad būtina medikų pagalba. Gydymas davė vaisių – Lisa pasveiko ir tapo rūpestinga motina.

Šizofrenija. Tokia diagnozė buvo nustatyta amerikiečių aktorei ir TV laidų vedėjai Amandai Bynes (30 m.), kai 2013-aisiais gatvėje ji apsipylė benzinu ir bandė padegti savo šunį.

A.Bynes sutramdė praeivė. Dažniausiai komedijose vaidinanti aktorė atsidūrė klinikoje.

Ji keistu elgesiu stebino dar paauglystėje: buvo įsitikinusi, kad kažkas ją šnipinėja, todėl namuose įjungdavo visas šviesas.

Kartą Amanda pareiškė vaikystėje patyrusi tėvo lytinę prievartą, bet vėliau atsiėmė kaltinimus, teigdama, kad ją suklaidino „smegenyse esanti mikroschema“.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje