Ką „Vienas namuose“ žvaigždė M. Culkinas liudijo pedofilijos byloje?

Aktorius Macaulay Culkinas (36 m.) daugelio atmintyje išliko kaip nesutramdomas Kevinas iš puikios komedijos „Vienas namuose“. Bet laikas negailestingai bėga ir mielas atlėpausis putliomis lūpomis užaugo, o paskui jį nutįso skandalų šleifas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas TV antena“.

Buvusiam Holivudo auksiniam berniukui M.Culkinui aktoriaus karjera nesusiklostė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Buvusiam Holivudo auksiniam berniukui M.Culkinui aktoriaus karjera nesusiklostė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 18, 2016, 10:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:52 PM

Milijonierius, Guinnesso knygos rekordininkas ir beveik nacionalinis didvyris – tokia Holivudo aktoriaus M.Culkino, sukūrusio Kevino vaidmenį filme „Vienas namuose“, gyvenimo pradžia.

Talentingas vaikas vaidino scenoje ir filmavosi jau nuo ketverių metų, bet berniuko Kevino, per Kalėdas netyčia palikto namuose ir sumaniai susidorojančio su įsibrovusiais vagimis, vaidmuo dešimtmečiam aktoriui pelnė pasaulinę šlovę ir vos per kelerius metus aprūpino visam gyvenimui.

1990-aisiais ekranuose pasirodęs režisieriaus Chriso Columbuso kalėdinės istorijos, kriminalinio trilerio ir ekscentriškos komedijos junginys sukėlė neregėtą ažiotažą. Žiūrovai po kelis kartus ėjo žiūrėti filmo „Vienas namuose“. Vos per šešis mėnesius juosta pasaulyje uždirbo maždaug 500 tūkstančių dolerių, jaunojo aktoriaus honoraras buvo 100 tūkstančių dolerių.

Macaulay tėvams buvusiam Brodvėjaus aktoriui Kitui Culkinui ir telefonininkei Patriciai Brentrup tai buvo neregėta suma. Pagavęs sūnaus netikėtos sėkmės bangą – pasiūlymai filmuotis pylėsi vienas po kito, – K.Culkinas ėmė galvoti, kaip uždirbti dar daugiau.

Jis sugalvojo gudrią schemą: jei kas nors norėjo filmuoti Macaulay, turėjo pasirašyti sutartį ir su jo broliais bei seserimis, o jų buvo šeši. M.Culkino honoraras už Kevino vaidmenį tęsinyje „Vienas namuose II: pasiklydęs Niujorke“ buvo jau 5 mln. JAV dolerių.

Aktorius taip pat vaidino didelio populiarumo sulaukusiuose filmuose „Dėdė Bakas“, „Mano mergytė“, „Turtuolis Ričis“. Būdamas 12 metų jis tapo sėkmingiausią karjerą padariusiu vaikų aktoriumi, turinčiu banko sąskaitoje tiek milijonų dolerių, kad galėtų nedirbti visą gyvenimą.

Anaiptol ne visiems režisieriams patiko K.Culkino įžūlumas, prisidengiant Macaulay, plėšti honororą ir už kitus vaikus. Tokį elgesį jie vadino Culkinų šeimynėlės ataka prieš Holivudą.

Maco populiarumas ėmė blėsti. 1994 metais už vaidmenį filme „Skola tėtušiui“ jis apdovanotas Auksine aviete – vaikinukas buvo pripažintas blogiausiu metų aktoriumi.

Dėl agresyvios tėvo politikos jo sūnų, sulaukusį vos trylikos metų, apskritai liovėsi filmuoti. Vėliau M.Culkinas skundėsi: „Vaikystėje neturėjau laiko pabūti vaiku. Aš išėjau į pensiją keturiolikos metų.“

Galiausiai nuo Culkino vyresniojo nusigręžė ne tik Holivudas, bet ir šeima. Žmona jį paliko apkaltinusi sūnaus karjeros sužlugdymu. Macaulay finansų kontrolė 1997 metų vasarį buvo atimta iš šeimos ir perduota jo finansininkui.

Jaunasis aktorius prisimintas tik po ketverių metų, kai pranešė apie vedybas su aktore Rachel Miner. Abiem tuo metu buvo 17 metų, susituokę jie pragyveno tik dvejus metus.

Kodėl jis taip elgėsi? Į šį klausimą gali atsakyti tik pats Macaulay, o mes galime tik spėlioti: gal tai logiška aktoriaus spartaus brendimo tąsa, o gal taip jis ieškojo nepriklausomybės nuo godžių tėvų – vedęs gavo teisę laisvai naudotis uždirbtais pinigais.

2002 metais M.Culkinas pradėjo susitikinėti su dabar jau ryškia žvaigžde tapusia Mila Kunis, vaidino teatre.

Kinematografinė M.Culkino pauzė truko 10 metų, sugrįžimui jis rengėsi labai kruopščiai – stengėsi išsirinkti įdomų vaidmenį. Toks jam pasirodė ekscentriškas narkomanas ir biseksualas Maiklas Aligas filme „Vakarėlių monstras“.

Vis dėlto bandymas buvo nesėkmingas, o šio personažo įvaizdis prilipo pačiam aktoriui ir ypač sustiprėjo 2012 metais, kai žiniasklaida pradėjo trimituoti apie Macaulay ir Milos išsiskyrimą. Šnekėta, kad apimtas depresijos aktorius bandė nusižudyti ir piktnaudžiauja narkotikais.

Tikrą šoką gerbėjams sukėlė 2012 metais paskelbtos nuotraukos, kuriose ilgai viešumoje nesirodęs aktorius buvo įamžintas visiškai išsekęs: būdamas 176 cm ūgio svėrė vos 47 kilogramus.

Nuotraukas lydėjo gandai ir pramanai: vieni svarstė, kad M.Culkinas mirtinai serga, kiti – kad jam anoreksija.

Prabilta ir apie tai, kad M.Culkinas yra užkietėjęs narkomanas, kuriam liko gyventi keletą mėnesių.

Šį skandalą pakeitė kitas, kai Macas pareiškė, kad gyvena ne vienas, o su britų muzikantu Pete’u Doherty. Daugelis tuoj pat įžvelgė seksualinę potekstę, juolab kad nutrūkus santykiams su M.Kunis jis neturėjo draugės.

Kai aistros dėl karštos naujienos nurimo, pasirodė, kad vyrus viso labo sieja tie patys pomėgiai – muzika, dailė ir poezija. Kurį laiką jie gyveno Paryžiuje, audringai leisdami laiką.

Į viešumą išlindo ir skandalinga žinia apie aktoriaus nakvynes velionio popmuzikos karaliaus Michaelo Jacksono rančoje „Neverland“ dar filmo „Vienas namuose“ kūrimo laikais. M.Culkinas liudijo M.Jacksono pedofilijos byloje, bet kategoriškai neigė patyręs lytinę prievartą ir tai, kad popkaralius kada nors jį nederamai lietė.

Nors M.Culkinas yra M.Jacksono pirmagimio Prince’o Michaelo ir dukters Paris krikštatėvis, vaidino jo dainos „Black Or White“ klipe, bet kuriam žurnalistui, bendraujančiam su aktoriumi, kalbėti apie popkaralių draudžiama. Tai visada primena jo atstovas spaudai.

Buvusiam Holivudo auksiniam berniukui aktoriaus karjera nesusiklostė. Jo naujausias darbas – filmas „Service Man“, kurį žiūrovai išvydo 2012-aisiais.

Praėjusių metų pradžioje M.Culkinas pareiškė galutinai paliekąs Holivudą ir ieškosiąs kitų savo talentų – gal rašytojo, gal dailininko. „Eisiu ten, kur mane neš vėjas“, – poetiškai kalbėjo aktorius.

Jis kartais didžėjauja klubuose ir dirba už scenos – yra dainininkų Adamo Greeno, grupės „Moldy Peaches“ įkūrėjo, ir Har Mar Superstar gastrolių vadybininkas.

„Man visai patinka naujoji profesija – organizuoti koncertus. Dabar mano namai ten, kur yra mano batai.

Man patinka netikėtai pasirodyti žmonėms specialiame autobuse, vežiojančiame muzikantus po šalį. Smagu būti naudingam: pavyzdžiui, sukrauti ir iškrauti aparatūrą. Dirbu viską, tik nestoviu prie prekystalio. Bandžiau ir tai, bet nepavyko nieko parduoti“, – citavo M.Culkiną „The Independent“.

Buvęs kino dievaitis ir pats susijęs su muzika – 2013-aisiais įkūrė grupę „Pizza Underground“, kuri parodijavo amerikiečių rokerių „Velvet Underground“ dainas, įterpdama žodį „pica“. M.Culkinas buvo grupės perkusininkas ir grojo kazu. Šių metų liepą jis pranešė, kad kolektyvas skirstosi.

M.Culkinas praktiškai neduoda interviu, bet šią vasarą padarė išimtį britų laikraščiui „The Guardian“. Iš pokalbio susidarė įspūdis, kad jis nieko ypatinga neveikia, gyvena sau: kuria eiles, muziką, piešia, kartais filmuojasi reklamose ir visai nesiekia populiarumo.

„Žmonės sako, kad turi nuolat judėti, eiti pirmyn. Man tai nebūdinga, aš neplanuoju savo gyvenimo. Nesu aktyvus. Jeigu žinočiau, ko būtent noriu, matyt, mano gyvenimas būtų kitoks“, – prisipažino vyras.

Jis sakė, kad politika, religija, socialinis gyvenimas jam visiškai svetimi, taip pat išsklaidė gandus apie narkotikus: „Ne, aš nešvaisčiau kas mėnesį šešių tūkstančių dolerių heroinui.“

Nors jau senokai apleido aktorystę, M.Culkinas negali suprasti iki šiol jaučiamo pamišimo dėl jo karjeros, įkūnytų personažų ir asmeninio gyvenimo: „YouTube“ galima rasti šimtus vaizdo įrašų, kuriuose praeiviai tiesiog mosuoja jam prieš nosį išmaniaisiais telefonais.

Todėl jis stengiasi dieną nesirodyti viešumoje, o pasivaikščioti po Niujorką išeina antrą valandą nakties arba ketvirtą ryto, nes tuomet gatvėse beveik nebūna žmonių ir galima ramiai žingsniuoti nepastebėtam.

„Taip buvo visą mano sąmoningą gyvenimą. Tave nuolat medžioja, o tu dairaisi aplinkui. Keisčiausia būna per pasimatymus, nes iš šono atrodo, kad negaliu skirti pakankamai dėmesio šalia esančiam žmogui.

Lioviausi galvoti apie save kaip apie trečiąjį asmenį, nes kitaip išeičiau iš proto. Macaulay Culkinas yra kažkur ten, aš – Macas. O jūs, bičiuliai, galite žaisti su pirmuoju“, – sakė aktorius.

Paklaustas, ar norėtų kaip nors pakeisti savo gyvenimą, M.Culkinas atsakė paprastai: „Ne. Visa tai padarė mane tokį, koks esu dabar. Ir man tai patinka.“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje