Komikui Billui Cosby nejuokinga – daug moterų kaltina prievartavimu

Dar neseniai Amerikos pažiba ir moraliniu autoritetu tituluotam komikui Billui Cosby dabar lipdoma seksualinio nusikaltėlio etiketė. Daugybė viena kitos nepažįstančių moterų tikina, kad jis jas išniekino, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“.

B.Cosby – pirma juodaodė JAV TV serialų žvaigždė.<br>„ViDA Press“, „Scanpix“ nuotr.
B.Cosby – pirma juodaodė JAV TV serialų žvaigždė.<br>„ViDA Press“, „Scanpix“ nuotr.
A.Constand.
A.Constand.
B.Johnson.
B.Johnson.
Birželį teismas vėl atvertė B.Cosby bylą.
Birželį teismas vėl atvertė B.Cosby bylą.
S.Welles.
S.Welles.
V.Valentino.
V.Valentino.
B.Ferrier.
B.Ferrier.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 23, 2017, 5:46 PM

Liepos 12-ąją 80-metį paminėjusiam B.Cosby toli gražu ne jubiliejus galvoje. Dviejų Auksinių gaublių, penkių „Emmy“ ir kelių dešimčių kitų apdovanojimų laureatą užgriuvo kaltinimų lavina.

Apie 30 moterų pareiškė, kad jis įvairiais laikotarpiais jas apsvaigino ir išprievartavo.

Penkis vaikus užauginęs aklas garbaus amžiaus vyras yra priverstas minti teismų slenksčius, o daugybė moterų į Holivudo Šlovės alėją ateina tik tam, kad apspjautų ten esančią komikui skirtą žvaigždę.

Birželį Noristaune (Pensilvanija, JAV) teismas dar kartą atvertė bylą, kurioje B.Cosby kaltinamas prieš 13 metų apsvaiginęs ir išprievartavęs tuometę Templio universiteto krepšinio komandos administratorę Andreą Constand.

Šią aukštąją mokyklą baigęs B.Cosby esą kartą pasikvietė A.Constand į svečius, kad aptartų jos ateities perspektyvas.

Kai atvykusi tuomet 30-metė moteris pasiskundė nuovargiu, aktorius pasiūlė jai išgerti tris piliules, kurios neva padeda atsipalaiduoti.

A.Constand pajuto, kad jos kojos staiga tapo kaip vatinės. Savo homoseksualumo neslepianti moteris vėliau pasakojo, kad aktorius paguldė ją ant sofos ir išprievartavo. Tuo metu ji tai prarasdavo, tai atgaudavo sąmonę.

Moteris apie patirtą prievartą policijai išdrįso papasakoti tik po metų. Teismas ėmėsi bylos, tačiau ji buvo nutraukta. Įtariama, kad B.Cosby išsisuko davęs kyšį.

Tuo pat metu apie išprievartavimą prabilo ir daugiau moterų, tačiau jos negalėjo kreiptis į teismą, nes buvo suėję senaties terminai.

Kai kurios jų dramatiškas savo istorijas atskleidė amerikiečių tiriamosios dokumentikos laidoje „Vanity Fair“. Visiškai slaptai. Bilas Cosby apsvaigino mane“, kuri neseniai buvo rodoma ir per BTV.

Kur kas labiau nei A.Constand pasisekė modeliui Beverly Johnson, kuri į B.Cosby pinkles pateko praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje, kai buvo pakviesta į jo šou atranką.

„Labai jaudinausi. Tada pirmą kartą pamačiau jį iš arti. Jis buvo aukštesnis, negu atrodė per televizorių, – pasakojo B.Johnson, pirmoji juodaodė moteris, papuošusi žurnalo „Vogue“ viršelį. – Ką tik išgyvenau klaikias skyrybas, buvau prislėgta. Gyvenimas atrodė juodas. Billas domėjosi manimi, mano veikla. Po susitikimo išėjau puikiai nusiteikusi.“

Netrukus B.Cosby pakvietė Beverly į peržiūrą, kuri turėjo vykti jo rausvo smiltainio name.

„Jis pasiūlė kavos. Nurijau gurkšnį, kambarys ėmė suktis. Jis apkabino mane per liemenį“, – prisiminė B.Johnson.

Moteris, supratusi būsimo darbdavio kėslus, ėmė priešintis. B.Cosby įsiuto – stvėrė ją už rankos, ištempė į gatvę ir netardamas nė žodžio įgrūdo į taksi automobilį.

Aktorių agentės šeimoje užaugusiai Sunny Welles B.Cosby buvo tarsi vyresnysis brolis.

Kai merginai sukako 17 metų, tuo metu 27-erių komikas pasikvietė ją į džiazo klubą. Sunny užsisakė sodos vandens ir trumpam nuėjo į tualetą. Grįžusi ėmė gurkšnoti vandenį ir daugiau nieko neprisimena.

Mergina nubudo nuoga kukliai apstatytoje studijoje.

„Grįžau namo, palindau po dušu ir paskambinau mamai. Pasakiau: „Man atrodo, kad Billas mane išprievartavo.“

Motina atšovė, kad to negali būti, – prisiminė moteris. – Kai sukaupusi drąsą Bilo paklausiau, kas atsitiko, jis ramiai paaiškino, kad aš nusigėriau. Jis manęs tokios negalėjo parodyti motinai, todėl nuvežė į studiją.“

Kai po kurio laiko B.Cosby patiklią merginą dar kartą pakvietė į barą, ji sutiko. Istorija pasikartojo – ji vėl prarado sąmonę ir nubudo nuoga toje pačioje studijoje.

„Kaltinimų nepareiškiau vien dėl to, kad nedrįsau teisme stoti prieš garsų aktorių“, – laidoje pasakojo S.Welles.

Moraliniu Amerikos autoritetu laikytas B.Cosby savo aukomis rinkdavosi gyvenimo negandų palaužtas moteris.

1970-ųjų sausį komikas tuomet 24 metų Victorią Valentino, buvusią „Playboy“ merginą, ir jos draugę Meg pakvietė vakarienės. Prieš tris mėnesius nuskendusį šešiametį sūnų palaidojusiai Victoriai pasirodė, kad su šiuo vyru galima pasikalbėti apie kankinantį skausmą.

„Raudojau nesustodama, man skaudėjo fiziškai. Maniau, kad jis moka užjausti“, – susitikimą su komiku prisiminė Victoria.

B.Cosby pasiūlė moterims išgerti po piliulę. „Jis padėjo ją prie mano vyno taurės ir pasakė: „Išgerk, kaipmat pasijusi geriau“, – pasakojo V.Valentino. – Netrukus mes su Meg ėmėme knapsėti, mums pynėsi liežuvis, svaigo galva.

Billas pažadėjo parvežti mus namo, tačiau nusivežė į savo biurą. Ten privertė mane patenkinti jį oraliniu būdu ir išėjo iš kambario nė neatsisukęs.“

Tarp modelio Beth Ferrier ir B.Cosby buvo įsiplieskęs audringas romanas, kurį komikas netikėtai nutraukė – vieną dieną tiesiog sukrovė jos daiktus į lagaminus ir nieko neaiškindamas liepė nešdintis.

Vėliau jis, atrodo, persigalvojo ir ėmė ieškoti dingsties susitikti – skambindavo B.Ferrier motinai, buvusiam sutuoktiniui.

Kai vieną 1984-ųjų dieną komikas pasikvietė tuomet 26-erių Beth kavos, ji nieko bloga neįtarė.

„Išgėriau puodelį ir praradau sąmonę, – prisiminė B.Ferrier. – Atsipeikėjau kažkokiame skersgatvyje numesta kaip šiukšlė savo automobilyje ant užpakalinės sėdynės. Buvau išrengta, susivėlusi.

Skaudėjo visą kūną. Supratau, kad B.Cosby mane apsvaigino ir išžagino. Griūte išgriuvau iš automobilio. Kojos pynėsi, pykino. Troškau pažvelgti jam į akis ir paklausti, kodėl. Tačiau kai susitikome, jis neištarė nė žodžio.“

Komikas turi psichikos sutrikimą

* B.Cosby prisipažino, kad moterims, su kuriomis norėdavo pasimylėti, duodavo metakvalono. Tačiau jos šį narkotiką esą vartodavo savo noru.

* Metakvalonas buvo itin populiarus praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Tai buvo pagrindinis klubuose vartojamas narkotikas, dar vadinamas „disko sausainiukais“.

* Šis preparatas sukelia euforiją, tačiau nuo didesnių dozių žmogus tampa mieguistas, gali prarasti sąmonę ar net mirti.

* Būtent mirties atvejai ir paskatino JAV 1984-aisiais uždrausti metakvaloną.

* Toronto universiteto medicinos profesorius Jamesas Cantonas mano, kad šiuo preparatu savo aukas svaiginęs B.Cosby turi psichikos sutrikimą.

* „Yra žmonių, kuriuos seksualiai jaudina nesąmoningi partneriai, – sakė J.Cantonas. – Kai kurie turintys šį sutrikimą susiranda jų poreikiams neprieštaraujančius sekso partnerius. Tačiau yra ir tokių, kurie juos apsvaigina prievarta.“

* Kodėl jo aukos dešimtmečius tylėjo?

* „B.Cosby buvo įtakingas pramogų verslo ryklys, – teigė vienos aukos atstovas. – Vienu telefono skambučiu jis galėjo užtverti kelią į sceną ir TV ekraną.“

Vadina rasistiniais išpuoliais

* B.Cosby buvo pirmas juodaodis aktorius, sukūręs pagrindinį vaidmenį JAV TV seriale („Šnipas“, 1965–1968 m.).

* Komikas išgarsėjo mielo akušerio ir šeimos vyro Klifo Haksteiblo vaidmeniu populiariame 9-ojo dešimtmečio komiškame seriale „The Cosby Show“.

* Nuo 1984 iki 1992 metų rodytas „The Cosby Show“ buvo vienas populiariausių visų laikų televizijos serialų ir neturtingoje šeimoje gimusį aktorių pavertė pirmo ryškumo žvaigžde.

* Komikas buvo ir aktyvus visuomenininkas. Jis keliaudavo po Ameriką ir rėždavo ugningas kalbas – koneveikdavo apsileidusius, kvaišaluose ir alkoholyje skendinčius vyrus.

* „Liaukitės mušę savo moteris vien todėl, kad nesugebate susirasti darbo ir nenorite įgyti išsilavinimo“, – bardavo jis gyvenimo dugne atsidūrusius vyrus.

* Pasipylus kaltinimams dėl seksualinio priekabiavimo ir prievartavimo komikas tai vadino rasistiniais išpuoliais.

Parengė Ona Kacėnaitė ir Rūta Peršonytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.