Vargas dėl peno jūsų akims: nepatikėsite, kiek sveria įspūdingos aktorių suknelės

Žiūrovai, ekrane grožėdamiesi puošniais herojų drabužiais, nė nenutuokia, kokias kančias tenka patirti juos dėvinčioms aktorėms. Kartais trapios moterys filmavimo aikštelėje vilki keliasdešimt kilogramų sveriančias suknias ir spraudžiasi į neįtikėtinai ankštus korsetus.

Ch.Theron filme „Snieguolė ir medžiotojas“ (kairėje) bei L.James juostoje „Pelenė“.  
Ch.Theron filme „Snieguolė ir medžiotojas“ (kairėje) bei L.James juostoje „Pelenė“.  
L.James juostoje „Pelenė“.   
L.James juostoje „Pelenė“.   
Jennifer Lawrence filme „Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“.
Jennifer Lawrence filme „Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“.
Julia Roberts filme "Veidrodėli, veidrodėli". 
Julia Roberts filme "Veidrodėli, veidrodėli". 
Helena Bonham Carter filme "Alisa Stebuklų šalyje". 
Helena Bonham Carter filme "Alisa Stebuklų šalyje". 
Ch.Theron filme „Snieguolė ir medžiotojas“.   
Ch.Theron filme „Snieguolė ir medžiotojas“.   
Julianne Moore  filme "Septintasis sūnus". 
Julianne Moore  filme "Septintasis sūnus". 
Monica Bellucci filme "Broliai Grimai".  
Monica Bellucci filme "Broliai Grimai".  
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2017-11-26 12:36, atnaujinta 2017-11-26 12:37

Fantastinėje dramoje „Pelenė“ (2015 m.) pagrindinį vaidmenį sukūrusi britų aktorė Lily James (28 m.) skundėsi, kad filmuodamasi kai kuriuose epizoduose beveik nekvėpuodavo – taip jos liemenį veržė trijų „Oskarų“ laureatės Sandy Powell sukurtos suknelės.

L.James herojė filme vilkėjo aštuoniomis S.Powell suknelėmis. Kiekviena jų kino kompanijai atsiėjo apie 12 tūkstančių dolerių.

Pelenės drabužiams buvo sunaudota 250 metrų audinio ir 5 kilometrai siūlų. Jie buvo siuvami 4000 valandų.

L.James ypač iškankino pokylio scenos, nes partneris nuolat užmindavo ant jos suknelės, todėl tekdavo filmuoti iš naujo.

„Minutės, praleistos vilkint žydra suknele, man buvo virtusios ilgomis valandomis“, – prisiminė aktorė. Kad įsispraustų į ją, L.James prireikdavo beveik pusvalandžio.

Kostiumų dailininkė Colleen Atwood (69 m.) yra pelniusi keturis „Oskarus“. Vieną jų – už nuotykių dramą „Snieguolė ir medžiotojas“ (2012 m.).

Tačiau šiame filme ir juostoje „Medžiotojas ir Ledo karalienė“ (2016 m.) C.Atwood kurtais kostiumais vilkėjusi aktorė Charlize Theron (42 m.) vargu ar minėjo dailininkę geru žodžiu. Greičiau priešingai.

Karalienę Roveną įkūnijusi „Oskaro“ ir Auksinio gaublio laimėtoja Ch.Theron vilkėjo juodą apsiaustą, sukurtą iš varnų plunksnų.

30 tūkst. dolerių kainavęs rankomis siūtas drabužis buvo toks sunkus, jog aktorei prireikdavo pertraukų, kad galėtų atsipūsti.

Amerikiečių aktorė Julianne Moore (56 m.) fantastinėje nuotykių dramoje „Septintasis sūnus“ (2014 m.) įkūnijo sudėtingo likimo raganą.

Kai herojės veidą turėdavo perkreipti kančia, aktorei nereikėdavo vaidinti – vilkint daugiau nei 30 kilogramų sveriantį aptemptą drabužį kiekvienam judesiui atlikti reikėjo didelių pastangų.

J.Moore prisiminė, kad pirmą kartą įsispraudusi į juodą suknelę su korsetu nepajėgė net pajudėti.

Korsetas kaustė judesius, be to, prie suknelės buvo prisegti šarvo marškiniai. Kostiumą kūrusi dailininkė Jacqueline West suprato, kad vaidinti su tokia apranga bus neįmanoma, tad šarvo marškiniai buvo pagaminti iš lengvesnių medžiagų.

Tačiau J.Moore vis tiek teigė, kad filmavimo aikštelėje jautėsi taip, tarsi sporto salėje plušėtų su svarmenimis.

„Oskaro“ laureatė Eiko Ishioka (1938–2012) šiam apdovanojimui buvo nominuota ir už fantastinės dramos „Veidrodėli, veidrodėli“ (2012 m.) kostiumus.

Karalienę įkūnijusi Julia Roberts (50 m.) žavėjosi jos sukurtomis suknelėmis, tačiau paklausta, kas buvo sunkiausia filmuojantis, atsakė: „Mano vestuvinė suknelė.“

„Oskaro“ ir trijų Auksinių gaublių laureatei net keli žmonės padėdavo įsisprausti į 25 kilogramus sveriantį drabužį.

Italų aktorė Monica Bellucci (53 m.) filme „Broliai Grimai“ (2005 m.) vaidino raganą, kurios prototipu tapo XVI–XVII a. gyvenusi žiauri vengrų grafienė Elizabeth Báthory. Teigiama, jog ji nužudė daugiau nei 600 jaunų merginų, o jų kraują gėrė tikėdama, kad dėl to visada liks jauna.

Filme M.Bellucci herojė vilki ryškiai raudonos spalvos aksominę suknelę su papuošalais. Apdaras dar turėjo ilgą šleifą, todėl judėti filmavimo aikštelėje buvo ypač nepatogu.

Karūna buvo tokia sunki, jog aktorei prireikdavo pertraukų, kad galėtų pailsėti.

Daug svėrė ir masyvūs auskarai. Jie, ko gero, būtų suplėšę ausų spenelius, tačiau kostiumų dailininkė „Oskaro“ laureatė Gabriella Piscucci (74 m.) rado išeitį – specialiais kabliais užkabino juos ant viršutinės ausų dalies.

Kuriant fantastinį nuotykių filmą „Alisa Stebuklų šalyje“ (2010 m.) bene didžiausi iššūkiai teko tuometei režisieriaus Timo Burtono (59 m.) žmonai Helenai Bonham Carter (51 m.), vaidinusiai Raudonąją karalienę.

Režisierius siekė, kad ji atrodytų kaip išsigimėlė – su labai didele galva. Dėl to padirbėjo kompiuterių specialistai.

Tačiau ir kostiumų dailininkei C.Atwood teko įdėti daug darbo, o jis buvo įvertintas „Oskaru“.

Kad galva atrodytų kuo didesnė, kūną buvo stengiamasi kiek įmanoma suspausti. Nors aktorės figūra tuo metu buvo nepriekaištinga, be korseto neapsieita.

H.Bonham Carter liemenį veržė taip, kad ji vos galėjo kvėpuoti. Vėliau ji džiaugėsi, kad būtent tada gavo neįkainojamos patirties, kaip nešioti korsetą.

Vėliau „Pelenėje“ vaidindama fėją krikštamotę Helena šio meno išmokė ir pagrindinio vaidmens atlikėją L.James. Didesnę patirtį turinti aktorė jaunajai kolegei parodė, kaip iškvėpti prieš suveržiant korsetą, kad neskaudėtų klubų.

Nuotykių dramos „Bado žaidynės. Ugnies medžioklė“ (2013 m.) kostiumų dailininkė Trish Summerville bendradarbiavo su mados namais „Alexander McQueen“, o Ketnės (Jennifer Lawrence, 27 m.) vestuvinę suknelę kūrė su indoneziečiu dizaineriu Texu Saverio.

Jis yra kūręs kostiumus Lady Gagai ir Kim Kardashian.

J.Lawrence labai patiko suknelė, kurios puošybos detalės primena ugnies liežuvius. Vis dėlto aktorė prisipažino, kad su šiuo gremėzdišku drabužiu filmavimo aikštelėje daug kartų griuvo.

Pašaipūnai prisiminė, kad J.Lawrence viešumoje ne kartą yra suklupusi ir su paprastesnėmis suknelėmis (pavyzdžiui, 2013-aisiais žengdama į sceną atsiimti „Oskaro“).

Tačiau filmo kūrybinės grupės nariai teigė, kad šiuo atveju kaltas ne aktorės nerangumas, o daugybė metrų organzos ir šifono, pritvirtintų prie metalinio korseto.

Parengė Rūta Peršonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.