Tarptautinį pripažinimą pelnęs J. Matulevičiaus filmas – jau Lietuvoje

Žmogžudystės nepateisina nei karas, nei politika, nei noras likti gyvam. O kaltės našta spaudžia visą gyvenimą. Tokią žinią siunčia kino teatruose rugpjūčio 13-ąją pradėtas rodyti režisieriaus Jurgio Matulevičiaus (32 m.) filmas „Izaokas“.

„Izaokas“ atkeliavo ir į Lietuvos kino teatrus.<br>Kadras iš filmo
„Izaokas“ atkeliavo ir į Lietuvos kino teatrus.<br>Kadras iš filmo
J.Matulevičius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
J.Matulevičius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
„Izaokas“ atkeliavo ir į Lietuvos kino teatrus. <br>Kadras iš filmo
„Izaokas“ atkeliavo ir į Lietuvos kino teatrus. <br>Kadras iš filmo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 14, 2021, 2:42 PM

Europos kino apdovanojimuose pastebėtą, į legendinį amerikietiškąjį „Slamdance“ festivalį atrinktą detektyvinį trilerį pagaliau gali išvysti ir Lietuvos žiūrovai.

2019 metais sukurtas filmas „Izaokas“ net buvo pramintas filmu fantomu, nes jį parodyti Lietuvoje kelis kartus sutrukdė pandemija ir uždaryti kino teatrai.

„Džiaugiamės ir vertiname filmo ir režisieriaus sėkmę tarptautinėje erdvėje, bet mums svarbiau parodyti filmą Lietuvos žiūrovams“, – laukdamas premjeros sakė filmo prodiuseris Stasys Baltakis iš kompanijos „FilmJam“.

Filmas „Izaokas“ sukurtas remiantis Antano Škėmos apysaka.

Jame pasakojama apie jauną Andrių Gluosnį (aktorius Ainis Storpirštis), kuris nužudo žydą Izaoką (aktorius Dainius Kazlauskas) per kraupias žudynes „Lietūkio“ garažo Kaune kieme 1941 metais.

Pirmosios okupacijos metu už dalyvavimą pasipriešinimo veikloje įkalintas vaikinas apkaltina Izaoką išdavyste ir atkeršija trenkdamas kastuvu į galvą.

Vėliau veiksmas persikelia į 7-ojo dešimtmečio Lietuvą ir sukasi apie jau suaugusį žudiką Andrių Gluosnį (aktorius Aleksas Kazanavičius), jo žmoną Eleną (aktorė Severija Janušauskaitė), iš JAV su scenarijumi apie „Lietūkio“ žudynes sugrįžusį kino režisierių Gediminą Gutauską (aktorius Dainius Gavenonis) ir KGB tyrėją Kazimierą (aktorius Martynas Nedzinskas).

„Filmas pasakoja apie prarastą laiką, kaltę, draugystę, meilę.

Jame paliečiama svarbi tema – lietuvių dalyvavimas holokauste.

Tačiau istorija sukasi laiko spirale. Nors jaučiu savotišką ilgesį laikui, kuriame net negyvenau, šis darbas itin aktualus ir dabarčiai, kai netrūksta nesantaikos dėl lyties, rasės, tautybės“, – pasakojo režisierius J.Matulevičius.

Kūrėjas filme siekia žiūrovus panardinti į gilius apmąstymus, iškelia moralės ir egzistencijos klausimą – ar žmogus turi teisę žudyti net ir karo, suirutės ar okupacijos sąlygomis siekdamas likti gyvas? Ar žmogžudystė gali būti pateisinama?

Tarptautinis pripažinimas

* Didžiausio pripažinimo „Izaokas“ sulaukė pernai, kai buvo atrinktas tarp 6 geriausių Europos debiutinių filmų prestižiniuose Europos kino apdovanojimuose.

* Šioje kategorijoje lietuviškas filmas atsidūrė po 28 metų ir buvo tik antras lietuvio režisieriaus filmas (pirmasis – 1992-aisiais Šarūno Barto „Trys dienos“).

* „Izaokas“ įvertintas ir JAV, kur buvo rodomas jaunus kūrėjus globojančiame festivalyje „Slamdance“ ir sulaukė lavinos kritikų ir kino ekspertų pagyrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.