V. Blinkevičiūtė – apie tai, kodėl neskuba pašalinti „čekiukų“ skandale nuskambėjusių partiečių: „Galvų nekapojau ir nekaposiu“

Socialdemokratai jau ėmė matuotis valdžios švarkus bei kritikuoti visų valdančiųjų darbų – neva, valdžia negirdi paprastų žmonių. Tačiau ką be kritikos patys socialdemokratai galėtų pasiūlyti žmonėms? Kodėl galimai neteisėtai savivaldoje lėšas švaistę politikai vis dar lieka partijoje? Apie visa tai šį pirmadienio vakarą kvies pasiaiškinti TV3 laida „Dėmesio centre su Edmundu Jakilaičiu“, kurioje svečiuosis Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Laidos filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-18 16:18, atnaujinta 2023-09-18 16:19

Be pagrindinės viešnios, laidoje taip pat dalyvaus įvairaus amžiaus, išsilavinimo ir profesijų atstovai, sudarysiantys „mažąją Lietuvą“ – šie žiūrovai ne tik dalinsis savo nuomonėmis vienu ar kitu klausimu, bet ir patys užduos juos V. Blinkevičiūtei.

Laida prasidės nuo „čekiukų“, arba kitaip – savivaldos politikų sąžiningumo skandalo temos. Anot LSDP pirmininkės, šis skandalas atskleidė keletą esminių dalykų.

„Viskas yra dėl ydingos tvarkos, per mažos kontrolės, sąžiningumo trūkumo ir, sutinku, kad čia labai svarbu dalykas yra ir „Neleisk mūsų gundyti“ – todėl, kad visi esame žmonės, o ne dievai.

Taip, klaidos padarytos, ir taip, tai yra blogai, ir aš tikrai nuoširdžiai atsiprašau visų žmonių. Tačiau veiksmai yra – dalis socialdemokratų savivaldos tarybos narių, kurių išlaidos gali būti nepakankamai pagrįstos, lėšas į valstybės biudžetą grąžino“, – aiškino laidoje V. Blinkevičiūtė.

Taip pat politikė laidoje dalinsis pažadu, kad jei tik kuriam LSDP nariui bus iškelti kaltinimai ar pateiktos bylos, tuomet, nepriklausai nuo žmogaus ir jo užimamų pareigų, jis iš partijos iškart bus pašalintas.

Vis dėlto iki tol partija neketina rodyti pavyzdžio kitiems ir apsivalymo nuo galimai nesąžiningų tarybos narių atlikti patys. Anot V. Blinkevičiūtės, partija tokio sprendimo laikosi remdamasi savo statutu.

„Jame labai aiškiai pasakyta, kad narystė partijoje stabdoma tada, kada yra žmogui pateikti kaltinimai. Mano žiniomis, nė vienam buvusiam ar esamam socialdemokratų tarybos nariui tokie kaltinimai nėra pateikti. Todėl nė vienas narys nėra suspenduotas“, – sakė ji.

Ir vis dėlto jau dabar aišku, kad kai kurie socialdemokratų partijos nariai už savivaldybės biudžeto lėšas pirko siurblį, televizorių, neturėdami vairuotojo pažymėjimo beveik viską išleido degalams arba pateikinėjo čekius iš 70 skirtingų kortelių. Ar tokiais žmonėmis galima pasitikėti? Jeigu žmogus jau paėmė 100 eurų, ar negali būti taip, kad ateityje jis paims ir 10 kartų didesnius pinigus?

„Aš nesu įsitikinusi, kad taip bus, ir nė vienas iš mūsų nesame, nes kiekvienas atvejis yra individualus – negalime to žmogaus iškart nuteisti. Pagrindinis teisėjas čia yra, buvo ir bus ne kas kitas, tik mūsų žmonės, mūsų rinkėjai“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

E. Jakilaitis politikės netrukus paklaus – ar būdama partijos lydere ji neturėtų išsakyti savo nuomonės ar pasidalinti savomis rekomendacijomis, ką siūlytų daryti tokiems savo partijos nariams?

„Grąžinti lėšas, apmąstyti, ar jis gali būti toliau politikoje, kaip jis pats jaučiasi būdamas politikoje ir tiesiog pačiam priimti sprendimus. Aš galvų nekapojau ir nekaposiu. Bus teisėsaugos institucijų sprendimai, o tada bus padaryti ir atitinkami sprendimai“, – savo nuomonės toliau laikėsi V. Blinkevičiūtė.

O ką politikoje ateityje ketina veikti pati V. Blinkevičiūtė? Juk kitais metais laukia itin karštas politinis sezonas – net treji rinkimai. „Aš atsakymus sau turiu, bet jų dabar neskelbsiu“, – sakė ji.

Ir vis dėlto, ar būtų galima tikėtis, kad V. Blinkevičiūtė svarsto apie galimybę kandidatuoti į prezidentus?

„Jau seniai ir daug gyvenu, politikoje esu daug metų. Esu suvalgiusi ne vieną pūdą druskos, ne vieną naktį verkusi dėl įvairių sprendimų ar dėl išreiškiamo pasipiktinimo – šiame gyvenime būdavo visaip.

Aš labai gerai save pažįstu – turbūt geriau nei bet kuris kitas. Labai gerai žinau, kokie yra mano gebėjimai, kam tikčiau, o kam – ne, kaip vienu ar kitu atveju reaguotų mano sveikata, kas gali paveikti kai kuriuos sprendimus. Viską gerai pasvėrus, apmąsčius ir gerai įvertinus, tie sprendimai bus priimti kartu su mūsų partiečiais“, – atsakė V. Blinkevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.