T. Cruise'o ir K. Holmes skyrybas temdo skandalingas scientologų šešėlis

Besąlygiškas paklusnumas, geležinė tvarka, palaikoma bausmėmis, ir jokių skyrybų. Taip Scientologijos bažnyčią apibūdina joje apsilankę. Iš čia pasprukti nėra lengva. Nebent esi žinoma žvaigždė.

K. Holmes ir T. Cruise'o santuoka truko 6 metus.<br>AP
K. Holmes ir T. Cruise'o santuoka truko 6 metus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2012, 2:21 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:32 AM

Prisiekę Holivudo naujienų sekėjai net aiktelėjo išgirdę, kad žymūs sutuoktiniai Tomas Cruise’as ir Katie Holmes skyrybų susitarimą pasiekė mažiau nei per dvi savaites.

Pora tvirtina taip siekusi apsaugoti savo dukterį Suri. Bet ar tikrai T.Cruise’as greta neturėjo ir kitų tikslų?

Vos tik 33 metų K.Holmes paskelbė norinti nutraukti santuoką, ėmė sklandyti kalbos, jog moters kantrybės taurę galutinai perpildė T.Cruise’o atsidavimas prieštaringai vertinamai Scientologijos bažnyčiai. Ji daugelyje šalių laikoma tiesiog sekta.

Tai šią savaitę patvirtino ir paviešintos įžymybių poros skyrybų susitarimo detalės. K.Holmes gavo ne tik išskirtines dukters globos teises, bet ir pasiekė, kad šešerių metų Suri gyvenime scientologijos būtų kuo mažiau: mergaitė nesimokys scientologų mokyklose ir nesilankys šios religinės bendruomenės bažnyčiose ar renginiuose.

Kodėl T.Cruise’as sutiko su tokiomis sąlygomis? Kai kurie šaltiniai teigia, kad žvaigždė nutarė nesileisti į kovą su K.Holmes nenorėdama, jog teisme būtų paviešinta daugiau scientologams neparankios informacijos, kurios ir taip pasaulio spaudoje apstu.

„Manau, kad Tomas Cruise’as pasirinko religiją vietoj dukters Suri. Taip pat manau, kad Davidas Miscavige’as (Scientologijos bažnyčios galva. – Red.) spaudė Cruise’ą greitai pasiekti skyrybų susitarimą”, – šią savaitę kalbėjo buvęs scientologas Marty Rathbunas, anksčiau vadovavęs šios bažnyčios Religinių technologijų centrui.

Religiniame ordine – kankynė?

Kalbama, kad K.Holmes galutinai apsisprendė palikti sutuoktinį išgirdusi apie jo planus Suri leisti mokytis į scientologams priklausančią Jūros organizaciją („Sea Org”), vadinamą scientologų religiniu ordinu.

Jos nariai dėvi jūreivių uniformas nuo tų dienų, kai plaukiodavo laivais po pasaulį. Jūros organizacija skirta labiausiai atsidavusiems Bažnyčios nariams. Mat jei priklausai „Sea Org”, tai iki mirties.

Savo pasiaukojimą jie parodo su Bažnyčia pasirašydami simbolinę milijardo metų sutartį, kuri esą reiškia, kad jie sugrįš į organizaciją ir kituose savo gyvenimuose.

Pagal sutartį Jūros organizacijos nariams duodamas kambarys ir nedidelė savaitinė išmoka. Scientologų kritikai nesistebi, ko išsigando K.Holmes – tokias sutartis leidžiama pasirašyti netgi dešimties metų vaikams. Suri dabar – šešeri.

Oficialiai Jūros organizacijos narių pareigos skamba gražiai – prižiūrėti Bažnyčios pastatus ir leisti jos oficialią literatūrą, tačiau atsisakiusieji šios religijos pateikia kur kas šiurpesnių detalių.

Garsus režisierius Paulas Haggisas gyvenimą religiniame ordine yra netgi palyginęs su vergove.

Atsiribojusieji nuo scientologijos teigia, kad Jūros organizacijos nariams, kurių visame pasaulyje yra apie 6 tūkst., reikia sunkiai dirbti, savaitinė išmoka čia siekia tik 50 dolerių (apie 140 litų), o moterys verčiamos darytis abortus. Be to, galioja žiauri bausmių net už menkiausius „nusižengimus” sistema.

Bausmės organizacijoje gali būti skiriamos netgi už tai, kad į ką nors netinkamai pasižiūrėjai. Pavyzdžiui, už tokį nusižengimą gali patekti į jau pagarsėjusią scientologų pagrindinėje būstinėje, vadinamoje Aukso baze, esančią „Skylę” („The Hole”).

M.Rathbunas teismui prieš kelerius metus pateiktuose dokumentuose teigė kad juo nepatenkintas scientologų lyderis D.Miscavige’as 2004 metais irgi buvo nusiuntęs jį į „Skylę”, kurią sudaro pora treilerių.

„Tuo metu „Skylėje” buvo nuo aštuoniasdešimties iki šimto „nuteistų” žmonių. Mums reikėjo atlikti grupines išpažintis visą dieną ir visą naktį”, – šiurpią patirtį teismo deklaracijoje dėstė M.Rathbunas.

Smurtauja vieni prieš kitus

Iš palikusiųjų scientologiją pasakojimų matyti, kad ir fizinis smurtas šioje bendruomenėje nesvetimas. Kartais vieni kitiems į atlapus gali pulti ir eiliniai Bažnyčios nariai, pakurstyti vyresniųjų.

Pavyzdžiui, iš scientologijos pasitraukusi Debbie Cook teisme ašarodama prisiminė, kaip kartą „Skylėje” ji buvo 12 valandų pastatyta į didžiulę šiukšlių dėžę, o šimtas kitų „Skylėje” buvusių žmonių ant jos pylė vandenį ir šaukė į veidą: „lesbietė”.

Moteris taip pat teigė, kad kartą D.Miscavige’as išjungė dviem savaitėms elektrą. Kadangi dėl to nustojo veikti ir kondicionieriai, „Skylėje” oro temperatūra buvo pakilusi virš 40 laipsnių pagal Celsijų.

Neįtikėtina, bet kai kurie scientologai savo noru kartais renkasi kančią „Skylėje”. Tiesa, „savas noras” gali būti ir pasiūlomas.

Teigiama, kad Bažnyčios vyresnieji sugeba įtikinti kai kuriuos Jūros organizacijos narius savo noru būti nubaustiems. Tokiu atveju jiems gali būti duodamas labai prastos kokybės maistas, neleidžiama išsimiegoti ir draudžiama kalbėtis su kitais asmenimis.

Į bausmes gali būti įtraukiamas sunkus darbas ir juodų drabužių, išskiriančių žmogų iš kitų organizacijos narių, dėvėjimas.

Negana to, tokios savanoriškos bausmės gali trukti metų metus.

Vienas scientologas yra pasakojęs, kad už bausmę jis būdavo izoliuojamas 18 valandų per dieną ir per tą laiką negaudavo jokio maisto ir negalėdavo miegoti.

Ir nors Scientologijos bažnyčia ir tvirtina, kad tokie pasakojimai – grynas prasimanymas, scientologais, regis, linkę abejoti ir amerikiečių pareigūnai. JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) jau tiria Jūros organizaciją dėl galimos prekybos žmonėmis.

Pasitraukti būna nelengva

Norintys palikti organizaciją taip pat esą turi nueiti kančių kelius. Atsisakyti scientologijos nusprendę asmenys teigia buvę sekami specialios scientologų komandos, kuri bandydama sugrąžinti žmones į Bažnyčią naudoja tiek emocinį, tiek fizinį smurtą.

Buvęs scientologų apsaugininkų vadovas Gary Moreheadas yra pareiškęs, kad per 13 darbo metų jis yra susisiekęs daugiau nei su 100 Jūros organizaciją nusprendusių palikti narių.

Apsisprendimą pasitraukti iš organizacijos dažnai stabdo ir kitos nemalonios procedūros.

Pavyzdžiui, persigalvojusiesiems pateikiamos sąskaitos už mokymus ir pagalbą, kurią Bažnyčia jiems neva yra suteikusi.

Sumos už tai gali siekti šešiaženklius skaičius.

Beje, kad pasitraukti iš scientologų bendruomenės nėra taip paprasta, patyrė ir K.Holmes.

Po to, kai ji nusprendė skirtis su T.Cruise’u, prie jos buto Niujorke būdavo nuolat pastebimos mašinos su neaiškiais vyrukais, kurie, šaltinių teigimu, negalėjo būti žvaigždes medžiojantys paparacai.

Spėta, kad tai scientologų atstovai. Galbūt todėl netrukus po to, kai padavė skyrybų prašymą, K.Holmes pastebėta vaikštanti su keliais apsaugininkais, kurie visuomet lydi ją bei Suri, net ir susitikimo su tėvu T.Cruise’u metu.

Verčia darytis abortus?

Kaltinti Scientologijos bažnyčią dažniausiai reiškia pasiruošti teismo procesui – scientologai į kritiką reaguoja jautriai, o jų advokatų armija jau sugebėjo laimėti ne vieną teismo procesą.

Bet 2009 metais ieškinius prieš Scientologijos bažnyčią nesėkmingai padavę du buvę Jūros organizacijos nariai sutuoktiniai Caire ir Marcas Headley nepasidavė ir toliau kaltina Bažnyčią kitokiomis blogybėmis.

Abu jie įstojo į Jūros organizaciją būdami nepilnamečiai.

„Nors ir buvau Scientologijos bažnyčios narė kone visą savo gyvenimą, tai buvo visiškai naujas pasaulis”, – sakė Caire.

Jai esą nebuvo leidžiama niekam pasakyti, kur ji vyksta, retai amerikietė galėdavo paskambinti net savo motinai.

1992 metais Caire ir Marcas susituokė. Moteris tvirtina, kad Bažnyčia ją spaudė pasidaryti du abortus, nes Jūros organizacijos nariai gali tuoktis, bet negali būdami organizacijoje auginti vaikų.

Scientologai C.Headley metamus kaltinimus dėl spaudimo darytis abortus neigia, nors tokių pasakojimų būta ne vienas.

Antai buvusi scientologė Lucy James taip pat tikina žinanti daugybę atvejų, kai organizacijos narės buvo spaudžiamos nutraukti nėštumą.

Pasitraukusieji atskiriami siena

Beje, įdomu tai, jog abortą esą buvo priversta pasidaryti ir Tarptautinės scientologų bažnyčios prezidento Heberio Jentzscho marti, kuri su vyru taip pat priklausė Jūros organizacijai.

Šią savaitę šios šeimos istorija buvo plačiai aptariama žiniasklaidoje. Tiesa, ne dėl aborto, o dėl paviešintos informacijos apie 27 metų Alexanderio Jentzscho, kuris yra H.Jentzscho sūnus, mirtį.

Dėl jos jauno vyro motina Karen de la Carriere taip pat kaltina scientologų bažnyčią.

Moteris nutarė palikti scientologus prieš porą metų ir dėl tokio jos sprendimo sūnus buvo priverstas nutraukti su ja visus ryšius. Tad K.de la Carriere veltui bandė pamatyti sūnaus kūną netgi po jo mirties – scientologų bažnyčia ją laiko draudžiamu asmeniu.

Nepaisant to, K.de la Carriere teigia žinanti, kad jos atžalos gyvenimas pastaruoju metu tol ritosi žemyn, kol viskas baigėsi mirtimi.

Moteris tikina, kad A.Jentzscho žmona Andrea, su kuria juodu priklausė Jūros organizacijai, 2007 metais buvo priversta pasidaryti abortą.

O prieš pat sūnaus mirtį pora esą apskritai išsiskyrė.

Be to, su motina ryšius nutraukęs sūnus neseniai papuolė į didžiulę automobilio avariją, per kurią susižeidė nugarą. Jį ėmė kamuoti kvėpavimo sutrikimai, nuolat teko gerti vaistus. Tačiau K.de la Carriere teigia, kad jai ir to nebuvo pranešta. Apie atžalos negandas ji esą sužinojusi tik po sūnaus kūno skrodimo.

„Jis neturėjo darbo, neturėjo tėvo, neturėjo motinos, išsiskyrė su žmona. Dėl sužeistos nugaros jam reikėjo vaistų. Man niekas nebūdavo pranešama. Ir jis nieko man negalėjo sakyti, nes aš esu asmuo, kurio vengiama”, – pasakojo K.de la Carriere, kuriai visos pastarojo meto sūnaus gyvenimo detalės buvo slapčia nutekintos.

Ji teigia, kad paskutines savo gyvenimo dienas sūnus praleido slaugomas uošvių, tačiau jie nekvietė Alexanderiui gydytojo, o gydė jį scientologų metodais. K.de la Carriere įsitikinimu, jaunam vyrui esą reikėjo kur kas rimtesnės pagalbos.

Kur dingsta žmonės?

Dar didesnė paslaptis gaubia Alexanderio tėvo likimą, kuris yra tarp kelių aukščiausio rango scientologų bažnyčios narių. H.Jentzschas viešumoje nematytas nuo 2004 metų ir niekas nežino, kur jis yra.

Šis vyras Scientologijos bažnyčioje esą taip pat yra patyręs smurtą.

K.de la Carriere pasakoja, kad gimus Alexanderiui 1984-aisiais juodu su H.Jentzschu pagal tuometes bažnyčios taisykles buvo padavę prašymą, kad norėtų susilaukti antrojo vaiko.

Tačiau atkaklūs jų prašymai buvo atmesti.

Anot K.de la Carriere, jos sutuoktinis dėl tokio noro net buvo mušamas. Paslaptis gaubia ir daugiau scientologų likimų.

Nuo 2007 metų niekas nematė ir scientologų bažnyčios lyderio Davido Miscavige’o, kuris dominuoja visoje organizacijoje, žmonos Michelle Barnett.

Buvę scientologai pasakoja, kad moteris galėjo nusidėti 2006 metų birželį, kai be vyro žinios Aukso bazėje priėmė keletą sprendimų dėl darbo vietų. Netrukus po to ji dingo.

Holivude nuolat pabrėžiama, kad D.Miscavige’as yra labai artimas T.Cruise’o draugas. Jis buvo vyriausiuoju pabroliu ir per 2006 metais vykusias T.Cruise’o ir K.Holmes vestuves.

Tad gal būtent todėl skyrybų nepripažįstantys scientologai taip greitai sutiko su aktorės skyrybomis. Mat spėjama, jog K.Holmes žino ir daugiau nemalonių Scientologijos bažnyčios paslapčių. („Daily Mail”, „New Yorker”, „TMZ.com”, LR)

Filosofija grįsta melu?

* Amerikiečių fantastikos rašytojo Lafayette’o Ronaldo Hubbardo praėjusiame amžiuje sukurta religinė filosofija iš pradžių buvo pristatoma kaip psichoterapijos alternatyva. Vėliau ji įvairiose šalyse buvo įteisinta kaip religija, nors dažniau vadinta tiesiog sekta.

* Lietuvoje ji veikia tik kaip visuomeninė asociacija.

* Scientologijos įkvėpėjas L.R.Hubbardas itin kritikavo psichiatrus ir psichologus, o jų darbą vadino amoraliu. Tačiau, pasak scientologų kritikų, šios bendruomenės nariai ne tik vilioja iš patiklių žmonių pinigus, bet ir yra pavojingi gyvybei.

* Anksčiau publikuoto „The New Yorker” straipsnio autorius atskleidė, kad L.R.Hubbardas savo sekėjams galėjo meluoti, jog pats išsigydė Antrajame pasauliniame kare patirtus sužeidimus. Jo teiginiams, anot autoriaus, prieštarauja kariniai dokumentai.„Niekur nėra minima, kad L.R.Hubbardas buvo sužeistas mūšyje”, – teigė „The New Yorker” autorius Lawrence’as Wrightas.

Lyderiui ir žvaigždėms – išskirtinė prabanga

* Nors pasakojimai apie paprastų Scientologijos bažnyčios narių gyvenimą kelia šiurpą, kaip diena nuo nakties skiriasi įžymybių, priklausančių Scientologijos bažnyčiai, patirtis.

* Bendruomenei priklauso tokie garsūs aktoriai kaip Johnas Travolta ar T.Cruise’as. Garsenybės scientologų įžymybių centruose gali naudotis atskiru įėjimu, specialiomis patalpomis ir kitokiomis privilegijomis.

* Buvęs scientologas Johnas Brousseau tvirtino ne kartą D.Miscavige’o prašymu turėjęs atlikti paslaugas T.Cruise’ui – perdažyti jo motociklus, gražinti jo mašiną, renovuoti oro uosto angarą. Tačiau Scientologijos bažnyčia ir T.Cruise’o atstovai tokius J.Brousseau teiginius neigia. T.Cruise’o advokatas tikino, kad aktorius negavo iš bažnyčios finansinės naudos ar paslaugų už dyką.

* Kone pasaulinės įžymybės gyvenimu, kai kurių buvusių scientologų teigimu, džiaugiasi ir pats D.Miscavige’as, nors neapmokestinamos organizacijos vadovas negali džiaugtis prabanga ir gauti didelių pajamų.

* Scientologų viešųjų ryšių atstovas Tommy Davisas atsisako atskleisti, kiek D.Miscavige’as uždirba, ir bažnyčia neprivalo to daryti.

* D.Miscavige’as bažnyčios vairą perėmė būdamas 25 metų, kai 1986-aisiais mirė Scientologijos bažnyčios įkūrėjas Lafayette’as Ronaldas Hubbardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.