Erkiulį Puaro įkūnijęs D. Suchet aplankė prosenelių kapus Viekšniuose

Kai serialo „Puaro“ pagrindinio vaidmens atlikėjas Davidas Suchet (66 m.) ėmė domėtis savo šaknimis, paieškos jį atvedė į Lietuvą — paaiškėjo, kad manieringąjį belgų detektyvą vaidinančio aktoriaus proseneliai gyveno Tryškiuose (dabar — Telšių r.).

Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šutovaitė ir Eglė Šilinskaitė („TV Antena“)

Nov 19, 2012, 9:39 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:25 AM

Kelerius metus per LRT televiziją rodomas britų „Puaro“, sukurtas pagal Agathos Christie romanus, televizijos serialų jūroje išsiskiria stilingumu.

Kad ir ką teigtų visažiniai TV reitingai, sekmadienį per pietus išsilavinusiam, vyresniam negu studentiško amžiaus draugui geriau neskambinti. Gali būti, kad atsiliepęs irzliu balsu subambės: „Netrukdyk žiūrėti „Puaro“.“

Seklys turės mirti

Netrukus šio britų serialo gerbėjams liks džiaugtis tik kartojimais. 1989-aisiais pradėtas kurti filmas ateinančiais metais atsisveikins su žiūrovais.

Per tą laiką kūrėjai pateikė 70 serijų (iki serialo pabaigos numatytos dar kelios). Atsisveikinimas veikiausiai bus graudus — paskutinėje serijoje logikos meistras, galantiškasis džentelmenas Erkiulis Puaro mirs.

Jį vaidinantis D. Suchet pripažįsta, kad jam tai bus ne menkesnis smūgis negu žiūrovams. Aktorius su serialo autoriais susitarė, kad Erkiulio Puaro mirties serija bus nufilmuota anksčiau negu kitos — kad jam būtų ne taip sunku padėti tašką.

Užkliuvo prancūziška pavardė

Prieš kelerius metus garsiojo detektyvo vaidmens atlikėjas pats leidosi į detektyvinę kelionę. 2008 m. protėvių paieškoms skirtame TV dokumentiniame seriale „ Kas tu esi?” (Who Do You Think you Are?) D.Suchet atidėjo į šalį per 25 metus nutampytus 40 ūsų bei begalę šarvus primenančių kostiumų ir leidosi į savo kilmės paieškas.

Kaip britui keistoka, pernelyg prancūziškai skambanti pavardė kėlė įtarimų ir jam, ir dviem jo broliams — TV laidų vedėjui Johnui bei gydytojui Peteriui. Gautas atsakymas aktoriui buvo netikėtas, o lietuvių žiūrovams labai malonus — mat jo protėviai iš tėvo pusės kilę iš Lietuvos žydų.

Pradėjęs nuo savo motinos aktorės Joan Patricios tėvų, D. Suchet sužinojo, kad proprosenelis George’as Jezzardas buvęs jūrų kapitonas, kurio laivas nuskendo per didžiulę audrą.

Aktoriui netgi pavyko sutikti provaikį žmogaus, kuris kadaise išgelbėjo jo proprosenelį su visa laivo įgula. D. Suchet juokauja, kad galbūt meilę jūrai ir vandeniui paveldėjęs iš to kapitono.

Senelis — garsus fotografas

Motinos tėvo kilmė jau užminė mįslę, nors pats aktorius manė, kad mylimas senelis Jimmy Jarché bus lengviausia paieškų grandis, mat jis buvo garsus prieškario Londono fotografas, paparacas iš Flit Strito.

Būtent jam pirmajam pavyko nufotografuoti Didžiosios Britanijos sosto paveldėtoją, vėliau karalių Edvardą VIII su mylimąja Wallis Simpson. Dabar tokia nuotrauka autoriui atneštų milijonus, o tada tik išgarsino.

Šis senelis padovanojo D. Suchet dvi aistras — fotografiją (ir pirmąjį fotoaparatą „Kodak”) bei muziką (klarnetą).

Senelio Jimmy tėvai į Londoną atvyko iš Paryžiaus, kur XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje fotografija buvo labai populiari, o Londone „fotografas iš Paryžiaus” buvo geriau vertinamas negu vietinis.

Ta proga senelis susiprancūzino pavardę iš Jarchy, pagal kurią aktoriui archyvuose pavyko atsekti savo pirmąsias žydiškas šaknis iš carinės Rusijos: prosenelis buvo gimęs Grodne (Baltarusija), prosenelė — Daugpilyje (Latvija).

Nuo Afrikos iki Europos

Keistai prancūziškai skambanti pavardė, kad ir kaip puikiai tinkanti belgų detektyvui, vis dar buvo neaiški.

Davidas su broliais buvo girdėjęs, kad tėvo Jacko (garsus gydytojas ginekologas, kartu su Alexandru Flemingu bandęs venerines ligas gydyti penicilinu) šaknys buvusios kažkur Rytų Europoje, o tikroji pavardė (Suchedowitzas) aktoriui skambėjo labai rusiškai. Davido tėvas buvo gimęs Pietų Afrikoje, į Didžiąją Britaniją atvyko būdamas jaunuolis. Jo tėvai ir kita giminės atšaka liko Pietų Afrikoje.

Per brolį ir kitus gimines D. Suchet sužinojo, kad senelis Isidoras Suchedowitzas pavardę į Suchet pasikeitė dar Pietų Afrikoje, o tai padarė veikiausiai dėl trumpumo ir patogumo. Dar D. Suchet buvo girdėjęs, kad prosenelis prieš Pietų Afriką gyveno Memelyje.

Kaip tikram anglui aktoriui buvo sunku suvokti carinės Rusijos ir Prūsijos, Memelio bei Klaipėdos istorijos vingius, kodėl prosenelis kalbėjo vokiškai, kodėl jo gimimo vieta buvo „Kröttingen, Kovno” (Kretinga, Kauno gubernija).

Dar keisčiau aktoriui pasidarė paaiškėjus, kad vienas prosenelio brolių dokumentuose buvo nurodęs esąs „natūralizuotas turkas”, gimęs neegzistuojančiame Turkijos mieste Sadfath!

Rado proprosenelių kapus

Suglumusiu žvilgsniu žvalgydamasis po Klaipėdą ir Kretingą, D. Suchet sulaukė pagalbos iš genealogijos specialistės Ruth Lieserowitz. Ji paaiškino aktoriui carinės Rusijos politikos subtilybes.

Žydams buvo draudžiama gyventi centrinėje Rusijos imperijos dalyje, o leidžiama gyvenamoji zona driekėsi nuo Baltijos iki Juodosios jūros, apytiksliai apimdama buvusią LDK teritoriją.

Žydų pogromai buvo neretas dalykas, tad veiklesni žydai stengėsi per Prūsijai priklausančią Klaipėdą ir Juodosios jūros uostus traukti laimės ir ramybės ieškoti kitur.

Tvarkingi prūsai reikalavo dokumentų (jie turėjo Rusijos žydus grąžinti atgal), tad veikiausiai D. Suchet protėviai nusipirko ar kitaip įgijo turkiškus dokumentus, kad galėtų įsikurti Memelyje (Klaipėdoje).

Padedamas Ruth, D. Suchet sužinojo, kad jo proprosenelė Beila Suchedowitz 1898 m. gyveno Memelyje, Badestrasse 8-9, kad proprosenelis Jacobas tuo metu jau buvo miręs, tačiau du iš jo vaikų buvo gimę Kretingoje (Kratingen ir Kröttingen).

Patikrinusi prieinamus Žemaitijos žydų bendruomenių archyvus, R. Lieserowitz iš suvokietintos Suchedowitz pavardės atkūrė tikrąją formą — Shokhet, o tai reiškia „košerinis mėsininkas”.

Ir čia didžiojo detektyvo paieškas vainikavo sėkmė — paaiškėjo, kad 1866 metais Tryškiuose gyveno Jankelis (arba Jacobas) ir Beila Shokhet.

Šaltą, vėjuotą dieną Tryškiuose apsilankęs D. Suchet išvydo iš žydų bendruomenės telikusius apžėlusius kapus ir šalia esantį suvargusį miestelį.

Kai serialo „Puaro” pagrindinio vaidmens atlikėjas Davidas Suchet (66 m.) ėmė domėtis savo šaknimis, paieškos jį atvedė į Lietuvą — paaiškėjo, kad manieringąjį belgų detektyvą vaidinančio aktoriaus proseneliai gyveno Tryškiuose (dabar — Telšių r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.