Holivudo režisierių R.Zemeckį Vilniuje stebino ne tik cepelinai

Lietuvių kraujo turintis vienas ryškiausių Holivudo režisierių Robertas Lee Zemeckis, lankydamasis Lietuvoje, mažumėlę liko nustebintas. „Tikėjausi visai ką kita pamatyti, - per pirmą viešnagę tėvo gimtinėje kalbėjo pasaulinę šlovę pelnęs režisierius. - Lietuva man pasirodė tokia vakarietiška ir moderni. Prisipažinsiu, likau nustebęs.“ JAV gyvenančio ir kuriančio R.Zemeckio šaknys - lietuviškos.

R.Zemeckiui lietuviškos virtuvės patiekalai patiko.<br>ELTA nuotr.
R.Zemeckiui lietuviškos virtuvės patiekalai patiko.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2013, 3:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:00 PM

Pasaulinį pripažinimą pelnęs kūrėjas, gimęs Čikagoje, tėvo lietuvio ir motinos italės šeimoje, atvykęs į savo tėvo gimtąją šalį, pademonstravo mokąs kelias lietuviškas frazes, tačiau gerai išmokti lietuvių kalbą - kietas riešutėlis. „Mano smegenys jau nebeveikia, aš juk jau tam per senas“, - „Respublikai“ sakė režisierius, šią vasarą pirmą kartą apsilankęs Lietuvoje.

Klaidžiojant po Vilniaus centrą lietuvių kilmės režisieriui norėjosi kuo geriau pažinti savo protėvių kraštą, todėl jis susidomėjęs dairėsi po mūsų gatves ir gatveles, lankėsi muziejuose, išragavo lietuviškus valgius, o kai kurias viešnagės akimirkas įamžino su filmavimo kamera. „Atvažiavau pasižiūrėti ir susipažinti, iš kur esu kilęs. Mano tėvas buvo lietuvis, o mama - italė. Štai toks esu derinys“, - apie savo kilmę pasakoja režisierius.

Jam apmaudu, kad ne visi už Atlanto įsikūrę lietuviai išsaugojo ryšį su protėvių žeme. „Mūsų šeima buvo atitrūkusi, suamerikonėjo, todėl ir lietuvių kalbos mokytis neteko. Bet užtat mano vaikai truputį bando pramokti lietuviškai“, - paprasto ir malonaus žmogaus įspūdį darantis Holivudo režisierius svarsto, galbūt anksčiau jam reikėjo susigriebti ir mokytis lietuviškai kalbėti bei rašyti.

Kelias dienas praleidęs Vilniuje R.Zemeckis su žmona ir vaikais nepraleido progos apsilankyti neseniai įkurtame Žaislų muziejuje, kur su dideliu susidomėjimu apžiūrinėjo eksponatus, domėjosi žaislų istorija, muziejaus darbuotojams uždavinėjo klausimus.

Labiausiai buvo susidomėjęs sovietiniais žaislais, net pasiteiravo, ar jie tikrai yra iš to laikotarpio. Paklaustas apie savo pomėgį, režisierius prisipažįsta, kad kažkokio ypatingo laisvalaikio užsiėmimo neturi, kaip ir visiems, jam labiausiai patinka keliauti. Džiaugiasi, kad pastaruoju metu dažnai ištaiko pakeliauti ir pasisemti naujų įspūdžių. Kitokiais laisvalaikio užsiėmimais negalėtų pasigirti, tik prasitaria turįs piloto teises. „Galiu valdyti lėktuvą, tiek mažą, tiek keleivinį. Tačiau pernelyg dažnai to nepraktikuoju“, - sako pasaulinio garso režisierius.

„Oskaro“ laureatas pasinaudojęs proga taip pat išragavo lietuviškos virtuvės valgius, nors jų galįs paragauti ir už Atlanto, bet visgi... „Čikagoje, Bostone irgi yra lietuviškų restoranų, tačiau maistas ten kitoks“, - pripažįsta režisierius, Lietuvoje paragavęs cepelinų, įdarytų dešrelių ir kitokių lietuviškų patiekalų.

Lietuvišką virtuvę Holivudo režisierius vertina labai teigiamai. „Man labai patiko, nors tikiu, kad tokie pat, pagaminti namuose, būtų daug skanesni“, - svarsto kino kūrėjas, patikintas, kad močiutės cepelinai visada būna patys skaniausi. Beje, režisierius smalsavo, ar kiekvienas lietuvis sugebėtų paruošti nacionaliniu patiekalu vadinamus cepelinus, taip pat domėjosi, ar tikrai šio valgio gamyba užtrunka, o pats gaminimo procesas toks sudėtingas.

Kas labiausiai nustebino lietuvių kilmės režisierių per šią viešnagę? „Likau nustebęs, kad visi užrašai angliški, visi žmonės puikiai kalba anglų kalba. Kai vykau į Lietuvą, įsivaizdavau, kad rasiu visai ką kita. Prieš dvylika metų lankiausi Maskvoje. Taigi buvau tikras, kad čia pamatysiu kažką panašaus. Tačiau Lietuva yra tokia vakarietiška, moderni šalis. Prisipažinsiu, mane tai nustebino“, - „Respublikai“ sakė kino kūrėjas.

Ar pasaulinio garso režisierius, išgarsėjęs XX a. 9-ajame dešimtmetyje su filmų trilogija „Atgal į ateitį“, dar norėtų sugrįžti į Lietuvą? O gal jo galvoje bręsta sumanymas čia nufilmuoti filmą? Jis patikina, kad norėtų dar kartą čia apsilankyti, o Lietuvoje sukurti filmą - tikrai esančios visos galimybės, juolab ir finansiškai čia kurti filmus daug labiau apsimokėtų. „Be abejo, Lietuva yra tinkama šalis tokiems projektams, taigi visai įmanomas dalykas“, - į perspektyvas žvelgia režisierius, šiuo metu kaip tik dirbantis ties kelių filmų scenarijais.

R.Zemeckis (1952 m. gegužės 14 d.) - Holivudo filmų režisierius, laureatas, vienas žymiausių pasaulyje kino kūrėjų ir lietuvių kilmės žmonių.

Studijų metais už filmą „Garbės laukas“ („Field of honor“) laimėjo Studentų akademijos (dar vadinama studentų oskarais) apdovanojimą. Po šio sėkmingo filmo jis sukūrė nemažai filmų, apdovanotų įvairiais prizais.

Filmas „Romanas su brangakmeniu“ („Romancing the Stone“) su žymiu aktoriumi Michaelu Douglasu, sukurtas 1984 m., tapo populiarus ir pelningas, tai leido R.Zemeckiui sukurti žymiąją fantastinę trilogiją „Atgal į ateitį“ („Back to the future“).

1994 m. laimėjo režisieriams skiriamą „Oskarą“ už geriausią tų metų pripažintą filmą „Forestas Gampas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.