Kodėl L.DiCaprio nepelnė ir nepelnys „Oskaro“ statulėlės?

Vienas geriausių šių dienų aktorių Leonardo DiCaprio gali didžiuotis 40 statulėlių, tačiau tarp jų nėra nė vieno „Oskaro“. Penkis kartus šiam apdovanojimui nominuotas aktorius buvo įsitikinęs, kad šiais metais viskas pasikeis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2014, 8:28 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 PM

Sekmadienio naktį, per „Oskarų“ įteikimo ceremoniją, „Volstryto vilko“ pagrindinis aktorius L.DiCaprio su nekantrumu laukė, kada Jennifer Lawrence paskelbs jį nugalėtoju. Svarbiausią akimirką šalia aktoriaus sėdėjo jo mama. Kai atrodė, kad L.DiCaprio jau laiko rankose išsvajotąją statulėlę, „Oskaras“ už geriausią vyrišką vaidmenį atiteko „Dalaso klubo“ žvaigždei Matthew McConaughey.

Daugelis internautų pažiūrėjo su šypsena į dar vieną Leonardo nesėkmę. Socialinius tinklus, diskusijų forumus ir kitus tinklalapius užplūdo aktorių pašiepiantys paveikslėliai. Įspūdingiausias jų – verkiančio L.DiCaprio vaizdas, sumontuotas iš begalės „Oskarų“ nugalėtojų nuotraukų.

Užtat svajonių jaunikiu vadinamo L.DiCaprio gerbėjai kone sprogsta iš pykčio ir kuria fantastiškas sąmokslo teorijas. Teigiama, kad Kino meno ir mokslų akademija jam tyčia neskiria apdovanojimo, nes taip Leonardo ir toliau turės kurti įspūdingus vaidmenis.

Pažvelkime į šią situaciją kiek realiau. L.DiCaprio nepelnė ir tikriausiai artimiausiu metu nepelnys prestižiškiausio kino apdovanojimo dėl vaidinimo tipo. Juk Leonardo – kietas vyrukas, o kieti vyrukai nelaimi „Oskarų“, tikina vanityfair.com. Pavyzdžiui, net tokios kino žvaigždės kaip Marlonas Brando ar Jackas Nicholsonas „Oskarų“ statulėles pelnė tik savo karjeros pabaigoje.

Tačiau tai nereiškia, kad „kieti“ aktoriai nėra talentingi, sėkmingi ir populiarūs. Tai reiškia, kad kovoje dėl „Oskarų“ jie susiduria su rimtais sunkumais.

Kad lengviau tai suprastumėte, apibrėžkime „kietumo“ sąvoką. Tam mums prireiks kiečiausio šių dienų aktoriaus – Brado Pitto. Jis iki šiol nėra pelnęs „Oskaro“ už vaidybą. Per dvidešimt darbo metų B.Pittas „Oskarui“ buvo nominuotas vos du kartus.

Kodėl B.Pittas yra kietas vyrukas? Geriausiai tam tiks režisieriaus Andrew Dominiko pastebėjimas: „Kai žiūri į Bradą Pittą, jauti, kad kažkas už jo slypi, tačiau niekada nesi tikras, kas tai. Manau, kad šis mistiškumas yra pagrindinė priežastis, kodėl jis tapo kino žvaigžde“.

„Kietas“ aktorius žadina susidomėjimą, žavėjimąsi juo, aistrą, nes jis yra nenuspėjamas. Jo įkūnijami veikėjai palieka žiūrovus spėlioti, kaip jie jaustųsi, būdami jo vietoje. Tačiau apie susikeitimą vietomis niekas nedrįsta net pasvajoti.

Visiškai priešingai vaidina aktorius Tomas Hanksas. Jo sėkmės paslaptis – jis visada aiškiai atskleidžia, kaip jaučiasi jo vaizduojamas veikėjas. Štai kodėl „Oskarui“ jis buvo nominuotas penkis kartus, iš kurių du kartus nugalėjo. Taip pasiseka tik vienam iš devynių aktorių.

Šie Pitto-Hankso vaidybos tipai gali padėti suprasti, kokie aktoriai laimi Akademijos apdovanojimus. Taip pat jis parodo, kodėl „Oskarus“ dažniausiai laimi tie, kurie įkūnijo fiziškai ar protiškai neįgalius veikėjus, homoseksualus ar tiesiog negražius, nelaimingus žmones. Juk didelę dalį komisijos, renkančios „Oskarų“ laureatus, sudaro aktoriai. Jie visai natūraliai yra palankesni tiems vaidmenims, kurie priverčia žiūrovus pažvelgti į pasaulį kitokio asmens akimis.

Dabar sugrįžkime prie šių metų „Oskarų“ dalybų. L.DiCaprio. „Volstryto vilke“ aktorius pakviečia žiūrovus į savo veikėjo Džordano Belforto galvą. Nors, iš pirmo žvilgsnio, tai labai atviras filmas, žiūrovai gali tik stebėti Džordaną. Jo vidiniai išgyvenimai lieka apgaubti kerinčios mistikos. Kino ekrane Leonardo sukuria spektaklį, kurį reikia su malonumu stebėti, o ne išgyventi. „Ištrūkęs Džango“, „Didysis Getsbis“, „Pagauk, jei gali“ ir „Aviatorius“ - puikūs filmai su nepriekaištinga, tačiau „Oskaro“ neverto tipo vaidyba.

Pagal Pitto-Hankso vaidybos tipų teoriją, geriausiu aktoriumi Akademija turėjo pripažinti „12 vergovės metų“ žvaigždę Chiwetelą Ejioforą. Juk jo įkūnyto Solomono Nortupo akimis žiūrovai pamato negailestingą vergovės pasaulį. Filmu atvirai parodomas vergovės žiaurumas, ekonomikos ir vergvaldytės sąryšis, vergo kančios ir ateities nebuvimas. Ch.Ejioforas „Oskaro“ negavo tik todėl, kad pats filmas taip tiksliai atspindėjo vergovę, jog Kino meno ir mokslo akademijos nariai pabūgo pajusti Solomono skausmą.

Kodėl, Akademijos nuomone, M.McConaughey yra vertas „Oskaro“? „Dalaso klube“ jis įkūnijo homofobišką, „mačo“ tipo vyrą, kuris serga AIDS. Priešingai nei Ch.Ejioforas, Matthew filme atvirai parodo emocijas – kartu su juo auditorija nekenčia, gedi ir bijo.

Tačiau didžiausias M.McConaughey nuopelnas yra tas, kad jis pasiaukojo dėl vaidmens. Aktorius pasikeitė ne tik išoriškai (neįtikėtinai sulyso ir užsiaugino ūsus), bet ir vaidybos stiliumi. Iš kieto vyruko jis tapo aplinkai jautriu vyru. Štai kodėl būtent jam Akademija skyrė „Oskarą“.

Apdovanojimų kiekis neatspindi talento

L.DiCaprio ne vienintelis Kino meno ir mokslo akademijos neįvertintas talentas. „Oskaro“ statulėlės nėra pelnęs net garsusis Alfredas Hitchcockas! Jo nepelnė ir tokios kino legendos kaip Johhny Deppas, Tomas Cruise'as ar Donaldas Sutherlandas. „Bado žaidynių“ žvaigždė D.Sutherlandas kino pasaulyje sukasi jau daugiau nei 50 metų, tačiau nė karto nebuvo net nominuotas „Oskarui“. „Rozmari kūdikio“ žvaigždė Mia Farrow taip pat niekada nepretendavo į šį prestižinį apdovanojimą.

Priešingai nei Donaldas ar Mia, „Alberto Nobso“ pagrindinė aktorė Glenn Close „Oskarui“ buvo nominuota net šešis kartus. Tiesa, statulėlės ji nė karto nepelnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.