Holivudo aktoriai paskelbė istorinį streiką: tokio nebuvo 60 metų

Holivude – toks sujudimas, kokio nebuvo net šešis dešimtmečius. Aktoriai paskelbė, kad prisijungia prie tebesitęsiančio scenaristų streiko, pranešė BBC.

 Mattas Damonas, Emily Blunt, Cillian Murphy ir Florence Pugh.<br> AP/scanpix nuotr.
 Mattas Damonas, Emily Blunt, Cillian Murphy ir Florence Pugh.<br> AP/scanpix nuotr.
 Holivudo aktoriai paskelbė istorinį streiką.<br> AP/scanpix nuotr.
 Holivudo aktoriai paskelbė istorinį streiką.<br> AP/scanpix nuotr.
 Holivudo aktoriai paskelbė istorinį streiką.<br> AFP/scanpix nuotr.
 Holivudo aktoriai paskelbė istorinį streiką.<br> AFP/scanpix nuotr.
 SAG-AFTRA prezidentė Fran Drescher.<br> Reuters/scanpix nuotr.
 SAG-AFTRA prezidentė Fran Drescher.<br> Reuters/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 9:06 AM

Ekrano aktorių gildija (SAG) nori, kad transliacijos gigantai sutiktų su teisingesniu pelno padalijimu ir geresnėmis darbo sąlygomis. Vidurnaktį darbą nutraukė apie 160 000 aktorių. Tai reiškia, kad didžioji dalis JAV filmų ir televizijos produkcijos sustos.

Kai buvo paskelbtas streikas, ketvirtadienio vakarą, per Christopherio Nolano filmo „Openheimer“ pristatymą Londone, premjerą paliko tokios žvaigždės kaip Cillianas Murphy, Mattas Damonas ir Emily Blunt.

SAG streikias prasidėjo vidurnaktį, Los Andželo laiku. Piketas prasidėjo penktadienio rytą prie „Netflix“ būstinės Kalifornijoje, o vėliau pereis į „Paramount“, „Warner Bros“ ir „Disney“.

Profesinė sąjunga, oficialiai žinoma kaip Ekrano aktorių gildija, Amerikos televizijos ir radijo menininkų federacija arba SAG-AFTRA ,– taip pat nori garantijos, kad dirbtinis intelektas (AI) ir kompiuteriu sukurti veidai bei balsai nebūtų naudojami pakeičiant aktorius.

Kino ir televizijos prodiuserių aljansas sukritikavo šį sprendimą. Pranešime teigiama, kad streikas tikrai nėra tas rezultatas, kurio kas nors tikisi. Pasak aljanso, studijos negali veikti be aktorių, kurie atgaivina televizijos laidas ir filmus.

„Deja, sąjunga pasirinko kelią, sukeliantį finansinių sunkumų nesuskaičiuojamiems tūkstančiams žmonių, kurie priklauso nuo kino pramonės“, – rašoma pareiškime.

Siekiant išspręsti susirūpinimą dėl dirbtinio intelekto naudojimo, AMPTP teigė sutikusi su nauju pasiūlymu, kuriuo būtų apsaugotas skaitmeninis aktorių panašumas ir reikalingas jų sutikimas, kai kine naudojamos skaitmeninės kopijos.

Tačiau SAG nacionalinis vykdomasis direktorius ir vyriausiasis derybininkas Duncanas Crabtree-Irelandas teigė, kad pasiūlymas buvo nepriimtinas.

„Jie siūlo, kad mūsų antraplaniai atlikėjai galėtų būti nuskaitomi, gautų užmokestį už vieną dieną, o jų įmonei priklausytų tas jų atvaizdo skenavimas, jų panašumas ir jie galėtų jį naudoti visą likusį amžinybę. Jei manote, kad tai novatoriškas pasiūlymas, siūlau pagalvoti dar kartą“, – sakė jis.

Kitas SAG noras, kad aktoriai gautų didesnį bazinį atlyginimą ir mokėjimus už pasikartojančius filmus ir programas, kuriose jie vaidino.

Streikas apima dešimtis tūkstančių aktorių, kurie gauna žymiai mažesnį atlygį, nei didžiosios žvaigždės.

SAG prezidentė Fran Drescher sakė, kad streikas įvyko labai svarbiu momentu pramonės kino aktoriams.

„Tai, kas vyksta su mumis, vyksta visose darbo srityse“, – sakė ji.

11 500 Amerikos scenarijų gildijos narių streikas, reikalaujantis geresnių atlyginimų ir darbo sąlygų, tęsiasi nuo gegužės 2 dienos.

Abiejų sąjungų surengtas streikas yra pirmasis nuo 1960 m., kai SAG vadovavo aktorius Ronaldas Reaganas. Paskutinis aktorių streikas įvyko 1980 m.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.