Atkleidė kaip Taylor Swift susikrovė milijardą: vadina sumania verslininke

Antradienį pasaulį apskriejo žinia, kad amerikiečių pop muzikos žvaigždė Taylor Switf (34 m.) oficialiai tapo milijardiere. Finansinių naujienų leidinys Forbes teigė, kad ji yra pirmoji atlikėja, tapusi milijardiere vien iš savo muzikos.

Atkleidė kaip Taylor Swift susikrovė milijardą: vadina sumania verslininke.<br>AP / scanpix nuotr.
Atkleidė kaip Taylor Swift susikrovė milijardą: vadina sumania verslininke.<br>AP / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AP / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AFP / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>AFP / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>Image supplied by Capital Pictures / scanpix nuotr.
Taylor Swift.<br>Image supplied by Capital Pictures / scanpix nuotr.
Taylor Swift ir Travisas Kelceas.<br>AP / scanpix nuotr.
Taylor Swift ir Travisas Kelceas.<br>AP / scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2024, 6:33 AM

Visi ištikimi T.Swift gerbėjai gali įvardyti, kad kiekvienas muzikinis albumas žymėjo jos karjeros epochas, pasižyminčias savitu stiliumi ir estetika.

Buvo „Fearless“ etapas, kupinas blizgučių ir romantikos, „Reputation“ buvo atlikėjos piktadarysčių laikotarpis, o „Lover“ pasižymėjo vaivorykštėmis ir politiniu aktyvizmu.

Dabar 12 kartų „Grammy“ laimėtoja įžengė į milijardienės erą.

Forbes paskelbė 2024 m. milijardierių sąrašą ir atskleidė, kad 34 m. dainininkė pirmą kartą į jį pateko.

T.Swift sukaupė 1,1 mlrd. JAV dolerių turtą, pranešė, britų portalas TheSun.com.

Tai milžiniška suma, lyginant su 40 mln. JAV dolerių turtu, kuriuos, kaip manoma, yra susikrovęs jos vaikinas, 34-erių amerikietiškojo futbolo komandos „Kansas City Chiefs“ žaidėjas Travisas Kelceas.

Pribloškiantį T.Swift turtą sudaro apie 500 mln. JAV dolerių, gautų iš gastrolių ir honorarų, taip pat panašus turtas, gautas iš jos albumų, o 155 mln. JAV dolerių ji uždirbo iš filmo apie paskutinį koncertinį turą.

125 mln. JAV dolerių atlikėja susišlavė iš valdomo nekilnojamojo turto ir, žinoma, didelius pinigus ji gavo dirbdama su didžiausiais pasaulio prekių ženklais.

Forbes sudarytame turtingiausių planetos žmonių sąraše, kuriam šiuo metu vadovauja 75-erių Prancūzijos mados ir mažmeninės prekybos magnatas Bernardas Arnaultas, ji užima 2456 vietą.

Didžiulę dalį T.Swift turtų atnešė jos pasaulinis turas „Eras, kuris prasidėjo praėjusių metų kovą ir baigsis šį gruodį.

Praėjusiais metais ji pardavė 4,3 mln. bilietų į daugiau nei 60 pasirodymų.

Tačiau kita priežastis, dėl kurios dainininkė uždirba tiek daug, yra jos puikūs verslo valdymo įgūdžiai.

Perrašė albumus

Nuo tada, kai būdama 16-kos T.Swift išleido debiutinį albumą, ji puikiai tvarkėsi bendraudama su gerbėjais, kurių dabar Instagrame yra 283 mln. ir kurie išdidžiai save vadina „Swifties“.

Vienas iš būdų, kaip ji suburbia tokią minią, yra garsieji „velykiniai kiaušiniai“ – tai paslėptos mįslingos žinutės, kurias ji įterpia į savo muzikinius vaizdo klipus, dainų tekstus ir įrašus socialiuose tinkluose.

Kai kurios paslėptos žinutės atskleidžia, apie ką yra daina, kitos – apie jos jausmus dainos įrašymo metu – tai verčia įsitraukti visus gerbėjus.

Nors T.Swift muzikos albumų vertė siekia beveik 500 mln. JAV dolerių – ji yra įrašiusi 11 studijinių albumų, 4 albumus yra perdainavusi ir 3 įrašiusi gyvai, buvo laikas, kai teisių į savo muziką ji nekontroliavo.

Po to, kai paliko Skoto Borketos įrašų kompaniją „Big Machine Records“, kurioje įrašė pirmuosius šešis albumus, jos buvusi įrašų kompanija 2019 m. be jokios žinios išpardavė daugybę atlikėjos muzikinių, vaizdo įrašų ir meno kūrinių garsenybių vadybininkui Scooteriui Braunui.

S.Braunas, kuris vadovavo tokioms žvaigždėms, kaip Justinas Bieberis ir Ariana Grande, 2020 m. jas pardavė JAV privataus kapitalo bendrovei „Shamrock Holdings“ už 300 mln. JAV dolerių, sudarydamas sandorį, iš kurio ir toliau uždirbs daugybę pinigų.

2019 m. T.Swift parašė ilgą įrašą socialiniame tinkle „Tumblr“, kuriame reiškė nepasitenkinimą S.Braunu ir greitai pasaulį palenkė į savo pusę.

Tuomet kolegė, JAV dainininkė Kelly Clarkson davė išmintingą patarimą ir pasiūlė Taylor perrašyti savo albumus.

„Tiesiog pagalvojau, kad turėtum iš naujo įrašyti visas dainas, kurių teisių neturi. Tai gali padaryti lygiai taip pat kaip anksčiau, tačiau pridėdama naują apipavidalinimą ir kokį nors paskatinimą, kad gerbėjai nebepirktų senųjų versijų“, socialiniame tinkle „Twitter“, dabar „X“, rašė K.Clarkson.

2021 m. T.Swift priėmė novatorišką sprendimą ir pasielgė būtent taip – išleido naujas jau įrašytų savo albumų versijas taip, kad dabar jie priklausytų jai.

Tai buvo labai išmintingas žingsnis. Aršiai savo dievaitę saugantys gerbėjai kovojo atsisakydami pirkti pirmuosius šešis jos albumus, jei jie nebuvo perrašyti ir pažymėti prierašu „Taylor versija“.

Būtent penktojo albumo „1989“, pirmą kartą išleisto 2014 m., perleidimas pavertė T.Swift milijardiere.

„Jaučiuosi tvirtai įsitikinusi, kad pasidalijimas tuo, kas man nutiko, gali pakeisti kitų menininkų informuotumo lygį ir galbūt padėti jiems išvengti panašaus likimo.

Man siunčiama žinutė yra labai aiški – būk gera mergaitė ir užsičiaupk. Arba būsi nubausta. Tai yra nusikaltimas.

Nė vienas iš šių vyrų (S.Braunas ir S.Borchetta) neprisidėjo prie šių dainų rašymo. Jie nepadarė nieko, kad sukurtų mano santykius su gerbėjais. Taigi čia prašau jūsų pagalbos“, – 2019 m. socialiniuose tinkluose rašė atlikėja.

Gynė autorių teises

T.Switf sulaukė pagyrų ir už nepakankamai apmokamų menininkų teisių gynimą.

Pardavusi 1,3 mln. albumo „1989“ kopijų, ji apstulbino pasaulį, kai protestuodama prieš mažą autorinį atlyginimą nusprendė pašalinti visus savo kūrinius iš „Spotify“.

Prieš kelis mėnesius rašydama straipsnį „Wall Street Journal“ ji sakė: „Už vertingus dalykus reikia mokėti. Mano nuomone, muzika neturėtų būti nemokama“.

„Nenoriu savo gyvenimo darbu prisidėti prie eksperimento, už kurį, mano nuomone, nėra teisingai atlyginama muzikos autoriams, prodiuseriams, menininkams ir kūrėjams“, – pridėjo dainininkė.

Po to, kai jos boikotas paskatino „Spotify“ pakeisti autorinių atlyginimų politiką, atlikėjai priskirtas „Šventosios Taylor“ titulas.

Tačiau į „Spotify“ ji negrįžo trejus metus, iki kol sutiko su geresnėmis sąlygomis.

Nesnaudė net sustojus pasauliui

Kalbama, kad T.Swift turtus susikrovė gana sunkiai.

Kol pasaulis pandemijos metu beveik sustojo, ji buvo užsiėmusi naujos muzikos kūrimu.

2020 m. liepą T.Swift išleido aštuntąjį albumą „Folklore“ ir per vieną dieną surinko daugiau nei 80,6 mln. peržiūrų „Spotify“.

Tų pačių metų gruodį ji išleido ir devintąjį albumą „Evermore“, 2022 m. „Midnights“, o balandžio 19 d. – pasirodys 11-asis atlikėjos albumas „The Tortured Poets Department“.

Taip pat ji savo gerbėjus įkalbėjo pirkti fizines jos įrašų kopijas, taip paskatindama vinilo atgimimą.

2022 m. „Swifties“ pirmą kartą per 35 metus pagerino Jungtinės Karalystės vinilų pardavimus pralendami kompaktinių plokštelių pardavimų skaičių.

T.Switf turtus taip pat sudaro jos nekilnojamojo turto imperija. Jai priklauso aštuonios daugiamilijoninės vilos keturiose JAV valstijose.

Vien tik 2014 m. už daugiau nei 18 mln. JAV dolerių ji nusipirko du greta esančius apartamentus viename iš Niujorko pastatų.

Be to, taip pat ji yra sudariusi svarbių sutarčių su tokiais prekių ženklais kaip „Diet Coke“, „Keds“ ir „CoverGirl“ kosmetika.

Turas sukrovęs milijonus

Kai buvo pradėti pardavinėti bilietai į jos koncertinį turą „Eras“, dėl gerbėjų srauto sugedo „Ticketmaster“ bilietų platinimo svetainė.

Tiems, kurie negalėjo nusipirkti nemažai kainuojančių koncerto bilietų, T.Swift sumaniai viską perkėlė į ekranus, kur koncertą buvo galima pamatyti kino teatruose.

Vien per pirmąjį savaitgalį, kai milijonai gerbėjų persirengę atlikėjos kostiumais dalyvavo koncertuose, „Eras“ uždirbo apie 123 mln. JAV dolerių.

Manoma, kad iki metų pabaigos, kol vyksta turas, T.Swift susikraus dar didesnius turtus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.